Shop menü

A KÍNAI KÉMLÉGGÖMBÖK EGY AMERIKAI INTERNETSZOLGÁLTATÓRA ÉS AMERIKAI HARDVERRE TÁMASZKODTAK

Az amerikai hardverrel felvértezett léggömbök a jelek szerint tényleg kémkedési célzattal érkeztek az Amerikai Egyesült Államok térségébe még az elmúlt esztendő elején.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A kínai kémléggömbök egy amerikai internetszolgáltatóra és amerikai hardverre támaszkodtak

Az Amerikai Egyesült Államok fölé „sodródó” kínai léggömbök, amelyekről később kiderült, valószínűleg kémkedési célzattal küldték őket a térségbe, adatgyűjtésre alkalmas hardverrel is felszerelve, elég nagy felfordulást okoztak az előző év elején. Hasonló léggömbök egyéb térségekben is felbukkantak, ahogy arról korábban már írtunk.

A hatóságok természetesen vizsgálni kezdték a léggömböket, ennek során elég sok érdekes adatra került fény, nemrégiben pedig három informátor árulta el az NBC News munkatársainak, hogy a kínai kémléggömbök fedélzetén nemcsak amerikai hardver kapott helyet, de az adatok továbbításához is amerikai internetszolgáltatót használtak. Az üggyel kapcsolatban álló hivatalos források természetesen nevük elhallgatását kérték.

Galéria megnyitása

Az információk alapján a kínai kémléggömbök rövid, nagy adatátviteli sávszélességet igénylő hullámokban továbbíthattak adatcsomagokat. A hírszerzői adatok alapján úgy tűnik, a kémléggömbök és Kína között elsődlegesen navigációval kapcsolatos adatforgalom zajlott, ám egyéb információk cseréjére is sor kerülhet, ám ezzel kapcsolatban részletes információt sajnos nem közöltek. Mivel a léggömbök fedélzetén a korábbi információk szerint műholdakra jellemző felszerelés, napelem, fotó és videó készítésére képes eszközök, illetve radar is helyet kapott, így elég sokféle információ továbbítására nyílt lehetőség – lényegében profi kémeszközökként működhettek ezek az „elszabadult” léggömbök.

A Washingtonban található Kínai Nagykövetség szerint ezek a léggömbök igazából nem szándékosan sodródtak be az Amerikai Egyesült Államok térsége fölé, hanem azért, mert limitált irányítási képességekkel bírtak. Ennek ellentmond a friss információ, amely szerint egy amerikai internetszolgáltatóhoz kapcsolódhattak a kémléggömbök, ez ugyanis arra utal, szándékosan, különböző célokkal küldhették őket a térségbe.

A legutóbbi hírek szerint a Dél-Karolina térségében lezuhant léggömb igazából nem továbbított semmiféle adatot Kínába az alatt a 8 nap alatt, amíg amerikai légtérben tartózkodott. Hogy ez miért történt így? Nincs kizárva, hogy szoftveres vagy hardveres hiba okozta az adattovábbítás hiányát, de akár az amerikai hatóságok is blokkolhatták a kommunikációt, és az amerikai internetszolgáltató hibája is állhat a háttérben. Sajnos hivatalos információt nem közöltek a témában, a pletykák azonban így is beszédesek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére