A Kaspersky szerint a Microsoft nagyon elszúrt egy Windows 10 frissítést

A hiba oka részben az volt, hogy a Microsoft úgy eszközölt fontos, egyéb szoftvereket érintő változtatásokat, hogy erről elfelejtette tájékoztatni az érintetteket, aminek sajnos meg is lett a következménye...

A Kaspersky szerint a Microsoft nagyon elszúrt egy Windows 10 frissítést

A Windows 10 frissítései csak nem akarnak hiba nélkül sikerülni. Legutóbb a KB4532693-as csomag okozott problémákat a felhasználók egy részénél, most pedig a KB4524244-es csomagra panaszkodnak, amelyet a Microsoft vissza is vont, így már nem lehet letölteni, ugyanis számos esetben rendszerösszeomlásokat idézett elő a frissítés.

Az említett csomag egyébként azt a célt szolgálta, hogy a Kaspersky Rescue Disk nevű szoftver sérülékeny verziójának hibájára extra védelmet kínáljon, ám javítás helyett újabb bosszúságokra számíthattak mindazok, akik telepítették és a szóban forgó szoftvert is használják. Ráadásul az extra védelemnek értelme sem nagyon volt, ugyanis a Kaspersky szerint a sebezhetőséget már tavaly augusztusban befoltozták egy akkoriban kiadott frissítéssel.

A fentiek miatt tehát vissza kellett vonni a KB4524244-es csomag terjesztését. A Kaspersky tájékoztatása szerint igazából nem az ő szoftverükkel volt probléma, hanem azzal, hogy a Microsoft érvénytelenített néhány UEFI aláírást annak érdekében, hogy ezeket ne lehessen használni a régebbi, illetve a kártékony kódokkal ellátott Kaspersky Rescue Disk variánsokkal – utóbbiakhoz alighanem warez forrásból juthattak hozzá a felhasználók.

Galéria megnyitása A Kaspersky Rescue Disk szoftver A Kaspersky szerint az UEFI aláírásokat tartalmazó lista frissítésére, illetve az egyes UEFI aláírások érvénytelenítésére minden joga megvan a Microsoftnak, így ezzel a lépéssel nincs is igazán baj, hiszen olyan aláírásokat érvénytelenítettek, amelyeket a kártékony kódok íróiaktívan használtak támadásaikhoz. Az viszont már probléma, hogy a Microsoft erről nem értesítette a Kaspersky fejlesztőcsapatát, így ők nem tudták elvégezni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy támogassák az új UEFI aláírást. Gyakorlatilat ez okozta az egész felfordulást, amit némi kommunikációval el lehetett volna kerülni.

Ezzel kapcsolatban egyébként már korábban is több iparági kritika érte a Microsoftot, ugyanis korábban is „elfelejtettek” már szólni egy-egy olyan változás bevezetése előtt, amely érinti a harmadik fél által készített szoftvereket, márpedig ez a gyakorlat problémás, hiszen azok a szoftverek, amelyek nincsnek felkészítve a változtatásokra, különböző hibákat produkálhatnak, valamint akár rendszerösszeomlást is előidézhetnek, ami finoman szólva sem jó.

A Windows 10 frissítéseivel kapcsolatban a felhasználóknak sincs túl jó véleményük, ugyanis az elmúlt 1-1,5 év során annyira sok problémát okoztak már ezek a csomagok, hogy azt felsorolni is nehéz.

Jó hír viszont, hogy azoknál, akiknél a KB4524244-es csomag nem okozott eddig hibát, jó eséllyel már nem is fog, azaz felesleges eltávolítani a rendszerről. A Microsoft egyébként nem adja ki újra ezt a csomagot, ám egy új csomag később mindenképpen érkezik majd, ami a friss hibákat javítja – és remélhetőleg nem tartalmaz újabbakat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap