A Huawei elleni harc az amerikai vállalatoknak sem tesz jót

Az amerikai nagyvállalatok is megérzik majd, ha kiesik megrendelőik közül a Huawei.

A Huawei elleni harc az amerikai vállalatoknak sem tesz jót

A Huawei ellen igen komoly hadjáratot indított az amerikai kormányzat, illetve maga Donald Trump, aki elnöki rendeletben tiltotta meg az amerikai vállalatoknak azt, hogy termékeket exportáljanak a Huawei számára, valamint azt is, hogy a kínai gyártótól termékeket importáljanak és szolgáltatásokat vegyenek igénybe. A szankciót három hónapra felfüggesztették, így a Huawei és a piac is fel tud készülni a nehéz időszakra, ami nem csak a Huawei számára okozhat problémát, hanem az amerikai techipari vállalatoknak is, hiszen egyes cégek árbevételének jelentős része származik az említett kínai gyártóval folytatott kereskedésből.

A Goldman Sachs elemzői már el is kezdték feltérképezni, hogy mely amerikai vállalatokat érintheti negatívan az elnöki döntés, valamint azt is megpróbálták rangsorolni, mely vállalatokat milyen mértékű árbevétel-kiesés sújthatja az elkövetkező időszakban. A lista szerint az öt legnagyobb árbevételt sorrendben a Flex, a Broadcomm, a Qualcomm, a Seagate Technology és a Micron Technology produkálja a kínai gyártóval történő kereskedés során, mégsem ezt az ötösfogatot érinti legrosszabbul a szankció. A legjobban kitett vállalatok között a NeoPhotonics, a Lumentum, a Qorvo, illetve a Finisar található – a legnagyobb érvágást kétségtelenül a NeoPhotonics szenvedi el, ahogy az a lenti diagramon is látható.

Galéria megnyitása
Forrás: Reuters

Érdekesség, hogy a Microsoft, az Intel és az AMD közül utóbbinak legnagyobb a kitettsége, ugyanis a vállalat teljes árbevételének 2%-a (39 millió dollár) származik a Huawei-től, míg az Intel esetében ez az érték csak 1% (85 millió dollár). Az AMD az információk szerint nem csak RYZEN és Radeon sorozatú, klienspiacra szánt termékeket exportál, hanem EPYC szerverprocesszorokat is, amelyek a Huawei infrastruktúrájában foglalnak helyet. Az Nvidia ezzel szemben kisebb mértékben függ a Huawei megrendeléseitől, mint az Intel, az AMD és a Microsoft. A Qualcomm-Broadcom páros nagyjából 3,5 milliárd dollár értékű SoC egységet, modemet, illetve licencet szállít a Huawei számára, ami óriási összegnek tűnik, kitettségük mégsem nekik a legmagasabb, de egészen biztosan megérzik majd a kiesést. A Seagate és a WDC esetében a merevlemez-eladásoknál jelentkezik majd a szankció eredménye, míg a Micron háza táján a DRAM és NAND Flash eladások indulhatnak csökkenésnek, ha letelik a 90 napos „türelmi idő”.

Hogy a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban mi lesz az USA következő kellemetlen lépése? Alihanem rövidesen kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap