A Goffin-kakaduk is képesek eszközt készíteni

Az intelligens madarak ráadásul az adott feladathoz is hozzá tudják alakítani ezeket.

A Goffin-kakaduk is képesek eszközt készíteni

Nemrégiben írtunk egy kísérletről, amelynek során a szakértőknek sikerült megmutatniuk, hogy az új-kaledón varjak összetett eszközök létrehozására is képesek, például több darabból összeraknak egy pálcát, amivel ki tudják piszkálni egy dobozból a finom falatokat. A varjak persze nincsenek egyedül kimagasló intelligenciájukkal a madárvilágban, egy új vizsgálat során a Goffin-kakaduk bizonyították, hogy eszközkészítésben ők is versenyre kelhetnek távoli rokonaikkal.

Az Indonéziában őshonos fajról régóta ismert, hogy tagjai fejlett eszközhasználók, és egy 2016-os vizsgálat azt is megmutatta, hogy képesek aktívan kiválasztani több lehetőség közül az optimális eszközt egy adott típusú táplálék megszerzéséhez. Az új kutatás során azonban ennél is komolyabb intelligenciáról tettek bizonyságot: kiderült, hogy eszközeiket hozzá tudják igazítani az adott kihíváshoz.

A kísérletek során hat kakadu, Dolittle, Figaro, Kiwi, Konrad, Pipin és Fini a következő helyzettel állt szemben: egy átlátszó falú dobozban magokat helyeztek eléjük, és bár a doboz falán volt egy nyílás, a magok túl messze voltak ahhoz, hogy a madarak csőrükkel elérjék a táplálékot. Kaptak viszont egy kartondarabot, amelyből csíkokat tudtak kikalakítani a magok kipiszkálásához.

A magok távolságát és a nyílás méreteit kísérletről kísérletre változtatták a kutatók. A madarak mindegyike kimagaslóan jónak bizonyult abban, hogy a megfelelő hosszúságú csíkot alakítsa ki az adott helyzet megoldásához. Amikor azonban a nyílást olyan szűkre vették, hogy a kartoncsík szélességén is változtatni kellett volna, hogy átférjen azon, ezt a feladatot csak egyetlen madár tudta megoldani.

Ahogy a madarak körülményekhez igazodva alakították ki és használták a kartoncsíkokat, az valóban arról árulkodik, hogy nemcsak azon kevés faj közé tartoznak, amelyek tudnak eszközöket létrehozni, de ezeket képesek az adott feladathoz szabni, még ha ebben nem is mindig járnak teljes sikerrel, mondja Alice Auersperg, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója, a vizsgálat egyik résztvevője.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap