Shop menü

A CRUCIAL PCIE 5.0-S SSD KÁRTYÁJÁNAK TELJESÍTMÉNYE HŰTŐ NÉLKÜLI ÜZEMMÓDBAN A MEREVLEMEZEK SZINTJÉRE SÜLLYED

A teszt felhívja a figyelmet egy fontos témára: érdemes gondoskodni a PCI Express 5.0-s csatolófelületet használó SSD kártyák megfelelő hűtéséről, ha azok gyárilag nem tartalmaznak külön hűtést.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Crucial PCIe 5.0-s SSD kártyájának teljesítménye hűtő nélküli üzemmódban a merevlemezek szintjére süllyed

A Crucial T700-as sorozatú SSD kártyái, amelyek a konzumerpiac eddigi leggyorsabb termékeinek minősülnek jelenleg, és majd csak május 30-án kerülhetnek a boltok polcaira, igencsak ígéretes portékának tekinthetőek. Az új SSD-ket itt-ott már tesztelik, ennek köszönhetően fény derült egy érdekességre is velük kapcsolatban.

Galéria megnyitása

A Crucial T700-as SSD kártyái a Corsair MP700-as sorozatának tagjaira hasonlítanak, ugyanis mindkét termékcsalád tagjai a Phison PCI Express 5.0-s SSD vezérlőjét használják, a PS5026-E26-os modellt, ami mellé 232 cellarétegből álló Micron 3D TLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak. A Corsair termékénél ezek 1600 MT/s sebességűek, míg a Crucial megoldásainál már gyorsabb, 2000 MT/s sebességű lapkákat használhatnak – lényegében ebből fakad a teljesítménykülönbség is. A Corsair MP700-as modelleket már tesztelték hűtés nélkül is, akkor fény derült egy hibára, ami a melegedéssel és a teljesítménnyel kapcsolatos görbét érintette, így befolyásolta a kártyák teljesítményét is. A hűtés nélkül üzemelő kártya egyszerűen túlmelegedett, lekapcsolt és az eszközkezelőből is eltűnt. Előtte 87 Celsius fokig is felmelegedett, pedig a gyártó 70 Celsius fokos maximális működési hőmérsékletet adott meg a hivatalos specifikációban. Azóta a hibára készült javítás, ezt éppen tesztelik a Phison szakemberei, így rövidesen elérhető lesz. A Phison szakemberei szerint minden PCI Express 5.0-s SSD kártyára szükséges hűtés a stabil és megbízható működés érdekében. Ez igazából nem túl meglepő, korábban már maga Phison vezetője is úgy nyilatkozott, a friss generációs SSD kártyák esetében egyre inkább szükség lesz a nagyobb teljesítményű hűtésre, ami akár aktív, azaz ventilátorral ellátott is lehet.

Galéria megnyitása

Nemrégiben a Crucial T700-as SSD kártyáit is alávetették egy hasonló tesztnek, azaz lekerült róla a gyári hűtés, hogy megnézzék, mit művel nélküle a termék. A ComputerBase mérései szerint a CrystalDiskMark teszt folyamán az SSD üzemi hőmérséklete egészen 86 Celsius fokig ugrott fel, ami alacsonynak semmiképpen sem mondható. Az olvasási teljesítmény egész jól alakult, lényegében azzal is kezdi a tesztet a szoftver, ám mikor az írási teljesítmény mérésére került sor, a T700-as modell már erősen túlmelegedő státuszban volt, így a maximális folyamatos írási tempó 100 MB/s körül, vagyis egy átlagos HDD szintjén helyezkedett el.

A mérések a CrystaDiskMark mellett az IOmeter bevetésével történtek. A teszt folyamán 15 percen keresztül terhelték írási feladatokkal a kártyát, ami a hűtővel ellátott állapothoz képest 3681 MB/s helyett csak 1027 MB/s-os teljesítményre volt képes. Mivel egy kifejezetten tempós SSD-ről van szó, ami 12 GB/s-os maximális folyamatos írási sebességre képes, nem sokszor lesz szükség arra, hogy 15 percen keresztül folyamatosan írási feladatokat végezzen, hiszen az esetek többségében hamarabb végez az adatátvitellel a rendszer – néhány feladatnál persze akár ennél hosszabb ideig is folyhat az írás, persze nem feltétlenül maximális tempóval, így a megfelelő hűtés komoly jelentőséggel bír. A Crucial T700 egyébként nem kapcsolt ki, nem produkált furcsa hibákat, mint a Corsair MP700-as terméke, azaz a firmware ebben az esetben rendeltetésének megfelelően működött.

A Crucial a T700-as modelleket hűtéssel és hűtés nélkül egyaránt árulni fogja, utóbbiak 30 dollárral kerülnek majd többe. A jelek szerint a hűtő nélküli modelleket is érdemes lesz hűteni, akár az alaplapi M.2-es slothoz tartozó passzív hűtővel, vagy ha ilyesmi nem áll rendelkezésre, akkor külön megvásárolható passzív vagy aktív hűtést érdemes használni hozzájuk. A Phison szakemberei szerint a többi PCI Express 5.0-s SSD kártya mellé is érdemes lehet legalább passzív hűtést használni a stabil teljesítmény és a megbízható működés érdekében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére