Shop menü

A CROWDSTRIKE NEMCSAK WINDOWS, HANEM LINUX ALATT IS OKOZOTT MÁR PROBLÉMÁKAT

A hibákból remélhetőleg tanultak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A CrowdStrike nemcsak Windows, hanem Linux alatt is okozott már problémákat

A CrowdStrike neve az elmúlt hét folyamán széles körben is ismertté vált, hiszen a vállalat Falcon Sensor szoftverének legutóbbi frissítése térdre kényszerítette az azt használó Windows alapú rendszereket, ami óriási felfordulást okozott bizonyos szektorokban. A működés helyreállítása bizonyos területeken még mindig tart, ezt a folyamatot a Microsoft egy speciális alkalmazással próbálja minél inkább segíteni, ám úgy tűnik, a CrowdStrike nemcsak a Windows alapú rendszereknél okozott felfordulást, hanem egyes Linux disztribúcióknál is.

Az első linuxos problémákra ráadásul nem is mostanában, hanem még idén áprilisban derült fény, amikor a Linux felhasználók arról számoltak be, a rendszerek elkezdtek összeomlani és sok esetben kernelpánik is jelentkezett, ami súlyos hibára utal. Az érdekes fejleményről a The Register munkatársai számoltak be.

Ebből azt gondolhatnánk, hogy a hiba keresztplatform-jellegű, ám erről szó sincs, legalábbis a dolgok jelenlegi állása alapján. Az esetek inkább azt mutatják meg, mennyire hanyagul kezelik a CrowdStrike fejlesztői a Falcon Sensor névre keresztelt biztonsági szoftvert, már ami a frissítéseket illeti, hiszen a múlt heti eset nem az első, ami szélesebb körű problémát okozott, igaz, a linuxos hibák a jelek szerint nem kényszerítettek térdre annyi kritikus szolgáltatást, hogy ezáltal nagyobb hírverést kapjanak.

Galéria megnyitása

Az efféle biztonsági szoftvereknek mindenképpen kernelszinten kell üzemelniük annak érdekében, hogy a felhasználói térben futó alkalmazásokat és a használt kódokat megfelelően monitorozhassák. Ennek megfelelően kiemelten fontos gondoskodni róla, hogy a szoftver ne okozzon instabilitást és hibákat a kernel futásában, legyen szó Linuxról vagy éppen Windowsról.

Linux tekintetében a hírek szerint a Red Hat Enterprise Linux, a Rocky Linux, illetve a Debian Linux egyaránt érintett volt, utóbbi egyébként a népszerű Ubuntu alapját is adja. A hibák minden esetben az 5.14.0-42713.1-es verziószámú, illetve ennél frissebb kernelt használó rendszerek alatt jelentkeztek.

Akárhogy is, ezek az esetek remekül rámutatnak arra, hogy a kritikus fontosságú rendszereket kiszolgáló szoftverek tesztelését komolyabban kell venni, alaposabb vizsgálat szükséges a frissítések kiküldése előtt, vagyis a minőségbiztosításon van még mit csiszolni. Remélhetőleg tanult a fejlesztőcsapat a hibákból és hasonlóan súlyos globális szintű szolgáltatás-kiesés nem következik be ismét.

Érdekes adalék az üggyel kapcsolatban, hogy a CrowdStrike ügyvezető igazgatója az a George Kurtz, aki a McAFee ügyvezetője is volt még 2010 folyamán, amikor egy hibás frissítés miatt végtelen boot-ciklusba kerültek egyes PC konfigurációk. Ez alapján George Kurtz az első olyan ügyvezető igazgató, akinek vezetése alatt két hibás frissítés is globális problémákat okozott.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére