Shop menü

EGY HIBA MIATT KÉNYSZERÜLNEK TÉRDRE A WINDOWS ALAPÚ RENDSZEREK – REPTEREKET, BANKOKAT, SEGÉLYHÍVÓ KÖZPONTOKAT IS ÉRINT

A globális kiterjedésű hibára már van megoldás, illetve az is kezd körvonalazódni, pontosan mi okozta.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy hiba miatt kényszerülnek térdre a Windows alapú rendszerek – Reptereket, bankokat, segélyhívó központokat is érint

Néhány órája vészjósló hírek láttak napvilágot, amelyek azt taglalják, hogy a Windows alapú szerver-infrastruktúrák egy informatikai hiba miatt tömegesen állnak le világszerte, ezzel ellehetetlenítve egyes bankok, repülőterek, kereskedelmi létesítmények, tőzsdék, médiumok, illetve számos egyéb vállalat is, ami az adott infrastruktúrát használja. Noha a hiba a Windows alapú rendszereket érinti, ezúttal mégsem a Microsoft fejlesztőcsapatának hibájáról van szó, hanem egy külsős fejlesztő, a CrowdStrike balul elsült frissítéséről, ami végtelen kékhalál-ciklusba taszítja a szervereket.

Galéria megnyitása

A BBC News szerint a probléma – nem túl meglepő módon – a Microsoft szervereit is érinti, vagyis a vállalat felhő alapú szolgáltatásainál, illetve az Office 365 esetében is kiesések tapasztalhatóak, de már dolgoznak a hiba elhárításán. Hírünk írásakor éppen vizsgálják pontosan mi okozhatja a problémát, illetve próbálják minél hamarabb megoldani azt, így hivatalos tájékoztatás nem igazán áll rendelkezésre.

Annyi tűnik biztosnak, hogy a hiba a CrowdStrike rendszeréből fakad, azon belül is a rendszerek védelmét segítő Falcon Sensor funkcióból, amelynek elsődleges feladata a rendszereket ért támadások felismerése, az aktivitásról álló kódok elcsípése és rögzítése, valamint a támadások blokkolása. Kissé ironikus, hogy pont az a szoftver kényszeríti térdre az általa védett, sokszor kritikus fontosságúnak minősülű infrastruktúrát, amelynek pont a védelemről és a stabil működésről kellene gondoskodnia.

Galéria megnyitása

A globális hiba folytán több légitársaság és repülőtér működése akadozik, sok helyen nem lehet az önkiszolgáló kasszákat használni, valamint egyes bankok is elérhetetlenné, illetve működésképtelenné váltak, még ha csak ideiglenesen is. A hiba a közlekedést, például a vasúttársaságokat is érintette, egyes térségekben pedig internetkiesést is okozott. Azokon a területeken, ahol a számítógépes rendszer kiesését képesek kézi rendszerekkel áthidalni, ezt a megoldást választották.

A hiba a jelek szerint nem okozott adatvesztést, illetve az adatok is biztonságban maradtak. A hatóságok és az érintett cégek egyelőre támadás tényéről sem tettek említést, azaz úgy tűnik, „csak egy rendkívül súlyos hiba” okozott és okoz még mindig felfordulást.

Közben a CrowdStrike egyik vezető beosztású szakembere, a Threat Hunting részleg igazgatója, Brody Nisbet arról számolt be, hogy a hibát igazából nem is egy frissítés okozza, mindössze annyi törtönt, hogy az egyik fájlban hiba keletkezett. Ezzel egy időben az „X” virtuális hasábjain keresztül azt is megosztotta, hogyan lehet újra életre kelteni a BSOD loopba került rendszereket.

Az ügy feltárása jelenleg is zajlik, így ha friss információ jelenik meg az esettel kapcsolatban, arról a későbbiekben be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére