1 helyett 50 méter hosszú USB 3.1 Gen2 kábel? Nem probléma!

Az említett hossz eléréséhez hibrid aktív optikai kábelekre van szükség.

1 helyett 50 méter hosszú USB 3.1 Gen2 kábel? Nem probléma!

Az USB 3.1 Gen2 kábelek esetében a maximális hossz 1 méter, ami az esetek döntő többségében éppen elég is, ha passzív kábelben gondolkodunk. Ennél hosszabb távolság áthidalásához már aktív megoldásra van szükség, ami költséges, alternatív módon azonban USB 3.1 Gen1 sebességre is válthatunk, így még egy métert nyerhetünk, ugyanis az USB 3.1 Gen1 sebesség maximum 2 méter hosszú kábelen működhet, ugyancsak passzív eszközökkel. Aki további érdekességekre is kíváncsi az USB szabványokkal kapcsolatban, korábbi alapozó cikkünkben minden fontos információt megtalál.

A Cosemi fejlesztői úgy gondolták, érdemes lehet piacra dobni ennél hosszabb USB 3.1 Gen2-es kábeleket is, amelyek aktív megoldásokat is alkalmaznak, így az 1 méteres limitet alaposan túl tudják szárnyalni, miközben a 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességről sem kell lemondani. A vállalat hibrid aktív optikai kábelekkel rukkolt elő, amelyek többféle hosszban készülnek, így akár 50 méternyi távolságot is át lehet hidalni velük, ha szükséges. Az USB 3.1 Gen2 szabványú kábelek egyébként azért hibrid megoldások, mert az adott kiszolgáló, illetve eszköz csatlakozójához hagyományos, réz alapú technológiával csatlakoznak, ám a csatlakozóház rejt némi elektronikát is, ami a réz alapú adatforgalmat optikai szálakra ülteti át. Vagyis a két eszköz között gyakorlatilag optikai szálon futó USB 3.1 Gen2 adatforgalom teremt kapcsolatot.

Galéria megnyitása
A fotón szereplő kábel

Ehhez persze aktív áramköri elemekre is szükség van, amelyek a vezérlésről, illetve az adatfolyam átalakításáról gondoskodnak. Ezeket az átalakítókat ráadásul az adott eszköz USB portja táplálja, így nincs szükség külön tápadapterre, illetve második USB port használatára sem, ami jelentősen egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a használatot, ellentétben a klasszikus aktív megoldásokkal. További előny, hogy az optikai kábel alkalmazásának köszönhetően az adatforgalom sokkal jobban ellenáll a rádiófrekvenciás és elektromágneses zajjal szemben, mint a réz alapú termékek – ez sok helyen lehet kiemelten fontos szempont, például akár a gyógyászatban is.

A Cosemi új kábeleinek borítása PVC-t sem használ, ami alapvető követelmény a falba építhető kábeleknél, hiszen a PVC borítás egy esetleges tűzeset alkalmával mérgező gázokat juttat a légtérbe, ahogy ég. Maguk a kábelek egyébként többféle kivitelben készülnek, így lesznek Type-A + Type-C, Type-A + Type-A, illetve Type-C + Type-C csatlakozóval változatok is, hogy minél több felhasználási módhoz illeszkedjenek. A kábelek ráadásul az USB 2.0-s szabvánnyal is kompatibilisek visszafelé, így akár régi infrastruktúrához is használhatóak, egy későbbi rendszer-fejlesztés alkalmával pedig továbbra is szolgálatban maradhatnak.

A Cosemi újdonságainak első mintapéldányai már készülnek, a sorozatgyártást azonban majd csak márciusban indul be. A gyártó egyelőre nem árulta el, pontosan mennyibe kerülnek majd a kábelek, csak annyit mondott: az aktív USB-s hatótáv-bővítőkkelszemben mindenképpen versenyképesek lesznek. Néhány héten belül kiderül, tényleg így lesz-e.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap