Shop menü

5 DOLOG, AMIT IMÁDOK AZ IPHONE-BAN

Android után, ezt gondolom az iOS-ről.
Haigli Árpád
Haigli Árpád
5 dolog, amit imádok az iPhone-ban

Android vs. iOS - egy örök harc, ami talán sosem fog véget érni. Mindkét fél próbálja a maga igazát érvényesíteni, és nem feltétlenül figyel a másikra, vagy egyáltalán nyitott megismerni az adott ökoszisztémát. Így pedig nehéz jogos érveket felhozni, ha nem próbáljuk ki azt, amit „fikázunk”.

Én több mint 10 évig használtam Android-ot, több gyártó telefonjaival, most pedig egy éve használok egy iPhone 13 Pro-t, és szeretném megosztani a tapasztalataimat. Félreértés ne essék a cím miatt, beszéltem már az Apple mobiljainak rossz tulajdonságairól is, most azonban csak a jóságokat emelem ki.

Dizájn

Galéria megnyitása

A dizájn az Apple termékek egy meghatározó részét képezi – ha nagyon sarkosan akarnék fogalmazni, akkor mondhatnám azt is, hogy nem eszközök ezek, hanem műalkotások. Mindenki szeret szép tárgyakat használni, sőt hajlandóak vagyunk értük többet fizetni, az amerikai cég ezt pedig remekül felismerte.

Félreértés ne essék, ezzel nem azt akarom mondani, hogy az Android-os telefonok rondák lennének, épp ellenkezőleg. Az előző mobilom például egy Galaxy Note 20 Ultra volt, és imádtam, a matt pezsgő színű üveg hátlap igazán elegáns külsőt kölcsönzött a telefonnak. Viszont ha az eddigi összes iPhone és Samsung telefont összevetjük, akkor azért egyértelmű a befutó.

A külső persze egy szubjektív dolog, az ízlés pedig nem vita tárgya, így azért mondanék egy objektív érvet is, ami ha nem is direkt, de kötődik a külsőhöz. Kiegészítők terén sokkal több, és minőségibb darabot találunk a piacon, hogyha iPhone-hoz keresgélünk, legyen szó töltőről, tokról, vagy egyéb más kiegészítőről. Viszont azt is érdemes hozzátenni, hogy ezeknek általában meg is kérik az árát.

Alkalmazások és funkciók

Galéria megnyitása

Nem egy esetben fordult már elő, hogy ingyenes alkalmazások előbb jelentek meg iOS-re, mint Android-ra, illetve még ha egyszerre is történt ez, akkor sok esetben az almás app több funkcióval rendelkezett. Itt sokszor az áll a háttérben, hogy az Apple-nek sokkal kevesebb telefonja van, mint az összes Android-os gyártónak egybevéve, így az ő platformjukra sokkal egyszerűbb optimalizálni egy-egy alkalmazást.

Kicsit komikus, de volt hogy a Gmail, ami a Google alkalmazása, hamarabb kapott meg egy funkciót iOS-en, mint Android-on (fiókok közti váltásnál elég csak a profilképünknél lefele legyinteni). Vagy ott van az is, hogy a Snapchat három-négyszer annyi lehetőséget biztosít egy iPhone felhasználónak, mint a másik oldalon. 

Galéria megnyitása

Szintén remek példa a telefonos fizetés, Apple Pay, kontra Google Pay. Az Apple megoldása sokkal hamarabb volt elérhető Magyarországon és több bank is támogatja. A cikk publikálásának napjáig például még mindig nincs a támogatott pénzintézetek között az OTP a Google listáján, ami nem mondhatjuk, hogy ne lenne egy nagy résztvevő hazánkban. Igen, helyette ott van a Simple Pay, viszont ez közel nem olyan jó és megbízható, mint a Google Pay. És persze használhatunk Revolut-ot, vagy Curve-öt, de sok felhasználó nem szeretne csak ezért igényelni egy külön bankkártyát.

Biztos vagyok benne, hogy sajnos, vagy nem sajnos, de az Apple a jövőben is előnyt fog élvezni a Google-el szemben.

ÓRIÁSI apróságok

Itt most olyan funkciókat, apró megoldásokat gyűjtöttem össze, amik önmagukban nem váltják meg a világot, de mind hozzátesznek a felhasználói élményhez, és megkönnyítik a mindennapjainkat.

Kereső sáv

Galéria megnyitása

Az iPhone kereső sávja sokkal több, mint egy alkalmazás könyvtár, ugyanis itt valutát is válthatunk, amihez így nem kell külön alkalmazás, számológépet is tartalmaz (ez elérhető Android-on is), illetve kulcsszavakkal képekre is kereshetünk a galériánkon belül, mint például kutya, autó és így tovább. Az új frissítésnek hála pedig már szövegeket is megtud találni a képeken, így könnyen elő tudunk ásni egy 5 éves mémet, aminek még emlékszünk pár szavára.

Feliratkozások

Galéria megnyitása

Azt hittem ez funkció nem fog földhöz vágni, viszont nagyon megszerettem. A beállításokon belül találunk egy külön menüpontot, ahol a telefon összegyűjti a feliratkozásainkat, úgy mint iCloud, Apple Music, de egyéb külső alkalmazásokét is. Itt láthatjuk, hogy mennyibe kerül a szolgáltatás, mikor kell legközelebb fizetnünk, sőt lemondhatjuk akár a beállításokon belülről is.

Ez azért is nagyon hasznos, mivel így nem kell megkeresni azt az adott menüpontot a külső alkalmazáson belül, amit valószínűleg a gyártó okosan elrejtett, hogy minél nehezebben találjuk meg.

Kék és zöld pirula

Galéria megnyitása

Telefonáláskor - történjen az hálózaton keresztül, vagy FaceTime-on, esetleg Messengeren - az iOS megjelenít nekünk egy kis zöld pirulát a bal felső sarokban, hogyha kilépnénk az adott alkalmazásból, akkor arra rányomva egyből visszajuthassunk, és gyorsan meg tudjuk szakítani a hívást, vagy némítani a mikrofont egy pillanatra, így is elkerülve a kellemetlenségeket.

Navigációs alkalmazás (Google/Apple Maps, vagy Waze) használata közben pedig egy ugyanilyen, ámde kék pirula jelenik meg a felső sarokban, amire ha rákattintunk, akkor ismételten visszakerülünk a GPS-hez, ami utazáskor nagy könnyebbséget jelent.

LASSAN, de BIZTOSAN

Galéria megnyitása

Itt most nem neveznék meg konkrétumot, egyszerűen csak az Android-ot egy kezdő munkavállalóhoz hasonlítanám, aki még nem olyan tapasztalt, de nagyon lelkes, minden érdekli. Ezért sok mindenbe belefog, van amit nagyon jól csinál, és mindenki csak ámul rajta, van viszont, hogy eléggé elbaltáz valamit.

Ezzel szemben az Apple egy már tapasztaltabb, idősebb valaki, aki hátradőlve figyeli, hogy mi történik körülötte. Amikor pedig látja, hogy valami népszerű, bevált és tetszik az embereknek, akkor megcsinálja a saját egyedi módján. Késve ugyan, de az esetek nagy többségében igen magas minőségben.

Widget-ek és lezárt Képernyő

Galéria megnyitása

Mi sem jobb példa a halogatásra az Apple-nél, mint a widget-ek használata. Ez ugyanis már a kezdetektől elérhető Android-on, az iPhone pedig kb. 10 év késéssel, de azt kell mondjam összességében szebben, igényesebben, és jobban integrálta ezt a rendszerébe.

Galéria megnyitása

Emellett ott van még a lezárt képernyő, amiből többet is készíthetünk, különböző szituációkra. Személyre szabhatjuk az óra stílusát, színét, sőt bizonyos fényképek még enyhén be is tudnak lógni ezek elé a számok elé, ezzel is térhatást keltve. Emellett itt widgeteket állíthatunk még be, ami szintén csak nagyon hasznos. Lehet, hogy ez valamilyen külső alkalmazással Android-on is elérhető, de annál semmi sem jobb, ha valami rendszerszinten van integrálva.

Ezek lettek volna az én pozitívumaim az iPhone-nal kapcsolatban, egy év tapasztalattal a hátam mögött. Ha Ti is átestetek hasonló váltáson, akkor írjátok meg Nekünk, mik voltak a pozitívumok, negatívumok!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére