Shop menü

5 DOLOG, AMIT UTÁLOK AZ IPHONE-BAN

Egy tősgyökeres Android felhasználó vallomása.
Haigli Árpád
Haigli Árpád
5 dolog, amit utálok az iPhone-ban

Android vs. iOS - egy örök harc, ami talán sosem fog véget érni. Mindkét fél próbálja a maga igazát érvényesíteni, és nem feltétlenül figyel a másikra, vagy egyáltalán nyitott megismerni az adott ökoszisztémát. Így pedig nehéz jogos érveket felhozni, ha nem próbáljuk ki azt, amit „fikázunk”. Én több mint 10 évig használtam Android-ot, több gyártó telefonjaival, most pedig egy éve használok egy iPhone 13 Pro-t, és szeretném megosztani a tapasztalataimat. Félreértés ne essék a cím miatt, beszélek majd az Apple mobiljainak jó tulajdonságairól is, ez azonban majd egy másik cikk témája lesz.

Amiktől féltem, de végül nem zavartak, vagy hozzászoktam

Bármilyen helyzetbe is kerüljön az ember, mindig vannak elvárásai, előítéletei. Számít valamire, ami nem mindig fedi a valóságot. Nem volt ez másképp most sem. Volt pár dolog, amitől féltem, de kiderült, hogy oktalanul, vagy végül megoldották egy frissítéssel.

Chat buborék

Galéria megnyitása

Az egyik legnagyobb félelmem az iOS-szel kapcsolatban az volt, hogy elvesztem a chat buborékokat, amiket a Messenger, és egyéb csevegős alkalmazások használnak. Gyakori kontra érv erre általában az (iPhone-os oldalról), hogy ez ronda, belelóg a tartalomba, amit éppen fogyasztunk, stb. Én viszont mindezek mellett nagyon praktikusnak találom, hogy nem kell külön megnyitnom egy appot azért, hogy válaszoljak egy ismerősömnek.

Valahogy viszont mégsem éreztem a hiányát, nem volt bennem egy beteljesületlen vágy, hogy használjam. Persze félreértés ne essék, ha iOS-en ez a funkció elérhető lenne, akkor ugyanúgy használnám, viszont így hogy nincs, együtt tudok vele élni, nem kívánkozok vissza.

Galéria

Galéria megnyitása

Itt több fenntartásom is volt, az első igazából csak egy kis logikai baki. Az iPhone galériájában ugyanis fordítva kell görgetnünk a képeinket, alul vannak a legújabbak, és felfelé tudunk visszafelé menni az időben. Ez szembe megy az Android-os, illetve bármilyen más közösségi média oldal felépítésével, hiszen Facebook-on, Instagram-on is föntről haladunk lefelé. Ehhez persze egy-két napon belül hozzászoktam, nem egy nagy probléma. Csupán azért emeltem ki ezt, hogy láttassam, mennyire más a két rendszer, ami elsőre furcsa lehet, de nem megszokhatatlan – el kell fogadni, hogy így működik, és kész.

A másik, már sokkal nagyobb különbség a mappák hiánya a galériában – ez viszont valóban zavart, és szerintem meg lehetne csinálni, viszont együtt tudtam vele élni. Az iPhone ugyan elkülöníti nekünk a médiatípusokat, úgymint videó, szelfi, portré fotó, lassított felvétel, screenshot, RAW fotó és így tovább. Ez nagyon hasznos – és ennyire komolyan nincs is Android-on. Viszont azt, hogy az adott kép melyik alkalmazásból érkezett, vagy bármilyen egyéb szempont nincs figyelembe véve, csak néhány esetben.

Notch – szenzorsziget

Galéria megnyitása

Nos, ehhez hozzá is szoktam, meg nem is. Szerintem nagyon gáz, hogy egy ilyen drága telefont képesek voltak eladni 2021-ben notch-csal, amikor az már több éve eltűnt szinte az összes Android-os telefonról. Igen, tudom, az iPhone 14 Pro-nak már „csak” egy pirula alakú szenzorszigete van, ami ugyan kisebb, de szerintem ez sem sokkal jobb vagy szebb. Ezt, ha nem nézünk direkten rá, akkor persze észre sem vesszük (az esetek 95%-ban), de videónézés közben vagy egyéb tartalom fogyasztásakor azért zavaró tud lenni, ha pont oda téved a szemünk.

Akkumulátor töltöttség

Galéria megnyitása

Ez egy tipikus példa arra, amikor az Apple csinál magának egy értelmetlen problémát, majd pár évre rá megoldja, és mindenki örvendezik. A felső sorban - ahol láthatjuk az időt, az internetkapcsolatunkat és az akkumulátorunk állapotát - régen, az iPhone 8-ig megjelent a % is, azonban ez az iPhone X-től lekerült a notch miatt. 

Kevés volt a hely, ez tény, de meg lehetett volna oldani, hogyha beteszik a %-ot a kis akkucellába, ahogyan végül tették is. Viszont még az iPhone 13 kisebb notch-csa mellett sem történt ez meg. Várnunk kellett az iOS 16-ra, amikor is megtörtént a csoda, visszakaptuk a %-ot, a már említett módon. Szomorú vagyok, mert nem egy ilyen dolog van iOS-ben, amire éveket kell várni, holott teljesen egyértelmű a megoldás.

Most pedig nézzük azt az ötös fogatot, ami igazán az agyamra ment, és szerintem érdemes lenne rajta változtatnia az Apple-nek.

Lightning port

Galéria megnyitása

Hardveresen szerintem ez az iPhone legnagyobb gyengesége, 2022-ben, amikor már egy kávéfőző is USB-C-s. És itt nem is arról van szó, hogy az Apple mindenhol a Lightning-ot használná, hiszen a MacBook-ok, és az összes iPad is C-s portot visel, így tökéletesen el tudnánk lenni egy kábellel, de az iPhone miatt ezt duplázni kell. Arról nem is beszélve, hogy a minősége, a túlárazottsága ellenére bőven hagy maga után kívánni valót (habár az évek során azért, ha nem is nagyon, de kicsivel strapabíróbb lett).

Ennek egyrészről anyagi okai vannak, ugyanis a Lightning szabadalma az Apple-nél van, így ha egy külsős cég szeretne iPhone töltő kábelt készíteni, akkor fizetnie kell az amerikai cégnek. Így ők anélkül, hogy bármit is csinálnának, pénzt keresnek – máris érthetőbb, hogy miért ragaszkodnak ehhez annyira. Szerencsére az EU-s szabályozások miatt viszont kénytelen lesz az iPhone is USB-C-t használni, így ez hamarosan megoldódik. Sok pletyka keringett arról, hogy a váltás helyett egyből teljesen port nélküli lesz az iPhone, és csak vezeték nélkül tudjuk majd tölteni, erre viszont még valószínűleg várnunk kell pár évet.

Fizetős alkalmazások

Galéria megnyitása

Itt most nem arra gondolok, hogy a fizetős alkalmazásokat Android-on ilyen-olyan módon el lehet érni ingyen - bár ez is egy plusz lehetőség, ami iOS-en nincs - hanem arra, hogy rengeteg alap szolgáltatást kínáló alkalmazás iOS-en fizetős, míg Android-on alapból is teljesen ingyenes. Volt olyan eset, hogy megtaláltam konkrétan ugyanazt az alkalmazást, ugyanattól a fejlesztőtől; a funkciók megegyeztek, annyi volt csak a különbség, hogy az iOS-es verzióhoz hozzácsapták a Pro utótagot, csak hogy ne fájjon annyira az az 1290 Ft, amit ki kell érte fizetnünk, ami Android-on 0, azaz nulla forintba kerül.

Galéria megnyitása

Illetve azzal nincs is feltétlenül nagy problémám (bár nyílván nem örülök neki) hogyha egy hasznos, jó alkalmazásért elkérnek 300 – 500 Ft-ot; egy kávé ára, szerintem ennyi bele tud férni. A gond inkább az, hogy sok esetben havi, vagy akár heti alapon is elkérnek egyes appokért 1000 – 1500 Ft-ot, ami szerintem már erős túlzás. És itt nem komoly, több év alatt fejlesztett appokra gondolok, hanem simán belefutottam ebbe háttérkép, vagy egyszerű fotó-, kollázs készítő appoknál is, ami Android-on elképzelhetetlen.

iMessage / billentyűzet

Galéria megnyitása

Az iPhone gyári billentyűzetével szerintem több gond is van. Esztétikailag szerintem elavult, ez a szürke szín, és a betűszegélyek nagyon idejétmúltak már, de persze ez lehet csak az én személyes ízlésficamom is. Amivel viszont nem lehet vitatkozni, az a gyenge autocorrect, vagyis a billentyűzet helyesírás rásegítője. Ez funkciók, és tudás terén is jóval le van maradva a Google Gbroad-jától, ahol teljesen személyre szabható a billentyűzet megjelenése, illetve az autocorrect is fényévekkel jobb. Ez az app egyébként elérhető iOS-re is, viszont jóval kevesebb funkcióval, és nem is kezel annyi emoji-t, mint amennyi éppen az aktuális szoftver verzión elérhető.

Galéria megnyitása

Az iMessage-ről egyébként szinte csak jót tudok mondani, viszont van két kisebb dolog, ami azért zavar. Az egyik az üzenetekre való reakciók, amik eléggé kétértelműek is lehetnek, illetve nem is személyre szabhatóak, mint például Messenger-ön. A válasz opció sem elég kidolgozott egyes üzenetekre, amikor szeretnénk tudatni, hogy konkrétan arra az üzenetre válaszoltunk. Messenger-ön és egyéb más csevegős appokban elég balról jobbra húzni az ujjunkat, és már mehet is a válasz, míg iMessage-en kétszer kell koppintani az üzenetre, majd kiválasztani a válasz lehetőséget, ami nem sokkal több idő, de ezek összeadódnak, és az ilyen apróságok mutatják meg a kiérleltséget.

Google szolgáltatások

Galéria megnyitása

Manapság már a mindennapjaink részét képezi a Google, gondoljunk csak a Google Maps-re, vagy a Fordítóra, de mondhatnék még számos más példát, amit a keresőóriás mérföldekkel jobban csinál, mint az Apple a saját alkalmazásaival. Az Almás appokat az iOS nyiltan ránk erőlteti, illetve a Google-ös alkalmazások nem is működnek olyan jól együtt ezzel a rendszerrel, érthető módon. 

Egy remek példa erre a YouTube, ami értesítést küld, ha kedvenc videósunk feltöltött egy új videót. Ebben az értesítésben Android-on adott az opció, hogy beállítsuk a videót később megnézendőként, iOS-en viszont csak törölni tudjuk az értesítést – ez szintén aprócska dolog, de szerintem értitek a lényeget.

Home screen

Galéria megnyitása

A szépen megtervezett felületéről híres iOS nem tartalmaz üres lapot, ami fogadna minket, hogyha feloldjuk a telefonunkat. Így nincs értelme beállítani egy szép hátteret, hiszen azt teljesen kitakarják az alkalmazások. Ennek kiküszöbölésére ugyan létezik megoldás, de az átlag felhasználó, Pista bácsi nem fogja tudni, így ezt annyira nem venném számba. Szerintem egyébként ez egy olyan „probléma”, mint a widget-ek hiánya, 1-2 éven belül megkapjuk majd ezt is az iPhone-okra.

Ezek lettek volna az én negatívumaim az iPhone-nal kapcsolatban, egy év tapasztalattal a hátam mögött. Ha Ti is átestetek hasonló váltáson, akkor írjátok meg Nekünk, mik voltak a pozitívumok, negatívumok!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére