2019 közepéig lehet hiány az Intel processzorokból?

A Compal Eletronics vezetője nem túl optimista a jövőt illetően, ugyanis egyelőre senki sem tudja, hogyan oldja meg az Intel az aktuális problémákat.

2019 közepéig lehet hiány az Intel processzorokból?

Az Intel háza táján nem alakulnak valami jól a dolgok processzorfronton, ugyanis mivel a 10 nm-es csíkszélesség bevezetése több évet csúszott, a 14 nm-es gyártósorokon kellett legyártani minden új processzort, ez pedig mára a gyártósorok túlterhelését eredményezte. A vállalat már dolgozik a megoldáson, ám a hiány-állapot leküzdéséhez egészen biztosan szükség lesz néhány hónapra – és ez csak az óvatos becslés. A Digitimes beszámolója szerint a Compal Electronics első embere, Martin Wong úgy látja, az Intel 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorai még nagyon sokáig, várhatóan a következő év második felééig bukdácsolni fognak, vagyis hosszabb ideig tartó processzorhiányra kell berendezkedni. A Compal egyébként egy nagy ODM, amely több neves vállalat számára is gyárt termékeket. Az érintett cégek között jelen van az Apple, az Acer, a Dell, a Fujitsu, a Hewlett-Packard és a Toshiba is.

Az Intel processzorokból a vállalat szerint azért készül kevés, mert óriási a kereslet, amellyel próbálják felvenni a versenyt, így egyebek mellett új tesztelő központot is nyitottak Vietnámban. Valójában azonban arról lehet szó, hogy a 10 nm-es csíkszélesség késése miatt túlságosan sok termék készül a 14 nm-es gyártósorokon, amelyek kapacitása érthető módon véges, így egy kritikus szint átlépése után hiány alakulhat ki a termékekből, mert nem tud lépést tartani a termelés a szokásos mértékű kereslettel sem. Martin Wong szerint az Intel egyelőre nem tájékoztatta a partnereket azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen ütemterve szerint tervezi megoldani a helyzetet, amiből az következhet, hogy nincs is publikusan megosztható cselekvési forgatókönyv, vagyis a hiányállapot akár egy évig is kitarthat. Mivel ugye pont a következő év végén állhat csatasorba a sokat késő 10 nm-es gyártástechnológia, így legkésőbb a hiány is akkor szűnhet meg, hiszen egyre több termék gyártása költözhet át az új üzemegységekbe.

Galéria megnyitása
Példa a drágulásra: a Core i5-8400 ára 57 000 forintról 82 000 forintra katapultált pár hét alatt

Cselekvési terv ide vagy oda, a partnereket már most is nagyon rosszul érinti a processzorhiány. Az Acer szerint ez a nem túl kedvező állapot már kezd negatív hatásokat gyakorolni a teljes notebook piacra. Egy másik nagy tajvani ODM, az Inventec szerint a processzorhiány miatt módosítani kellett a harmadik és a negyedik negyedévet érintő növekedési előrejelzéseiken, vagyis most már csak egyszámjegyű növekedéssel számolnak.

Ami az Intel számára rossz, az a rivális AMD számára egy kiváló lehetőségnek bizonyulhat. Az AMD RYZEN processzorai iránt egyelőre lassan növekszik a kereslet a notebook piacon, ám az Intel processzorok hiánya miatt felgyorsulhat a folyamat, mivel a processzorhiány lassan notebook hiányt is eredményezhet. Ez remek lehetőség tehát arra, hogy az AMD újabb teret nyerjen RYZEN processzorai számára, hiszen ezek jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, jó teljesítményt nyújtanak – összességében sokkal-sokkal versenyképesebbek, mint a Bulldozer korszak megoldásai. És az ár/érték, illetve ár/teljesítmény arány a közeljövőben tovább javulhat majd, hiszen az Intel processzorok a hiány következtében egyre csak drágulnak. A legrosszabb forgatókönyvet nézve idővel eljöhet az a pont, amikor már nem lesz érdemes Intel processzorban gondolkodniuk a partnereknek, ugyanis nem csak drágábbak lesznek, mint azt megszokhatta a piac, de elérhetőségük is bizonytalan maradhat, így nem lesz egyszerű konkrét terveket alapozni rájuk. Hogy erre tényleg sor kerül-e? Az csak azon múlik, milyen gyorsan sikerül megoldást találniuk az Intel illetékeseinek az aktuális kihívásra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap