17 év után újabb nagy kabócaszezon várható az Egyesült Államokban

A szakértők sok-sok millió rovar előbújására számítanak, amelyek 2003 óta lárva állapotban a földben rejtőztek.

17 év után újabb nagy kabócaszezon várható az Egyesült Államokban

Az énekes kabócáknak több időszaki faja is létezik, ezek egyike pontosan 17 évente bukkan fel. És erre az évre is várható egy ilyen invázió, a szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy Virginia, Észak-Karolina és Nyugat-Virginia egyes részein holdanként (azaz kb. 4000 négyzetéterenként) 1,5 millió kabóca felbukkanása várható június közepéig. Az amerikai kabócák nagy testű, 2–3 centiméteresre is megnövő rovarok, amelyek az emberre és a többi állatra nem veszélyesek (azon kívül, hogy igen hangosak), a terményre viszont annál inkább, főleg, hogy időszaki fajaik hajlamosak óriási tömegekben megjelenni.

Ahogy már említettük, az állatok az elmúlt 17 évet lárvaként a földben töltötték, ahol a fák gyökereit fogyasztották. Idén azonban nimfa állapotban előmásznak a mélyből, és kifejlett rovarrá alakulnak. A hímek ezt követően nekilátnak párt keresni, aminek részeként hangos nászdalt adnak elő a nőstényeknek. A földből való előtörés egyetlen célja ugyanis a szaporodás biztosítása: a kifejlett állatok csak 2–4 hétig élnek, ez alatt párosodnak, majd a nőstények egyenként 600 vagy több petét raknak le 20-as csoportokban, a friss hajtások kérge alá rejtve azokat. A peték 6–10 hét után kikelnek, és a földre potyogva beássák magukat a talajba, hogy újabb hosszú évekig várakozzanak.

Az énekes kabócáknak vannak évente felbukkanó fajaik is, de két típusuk ennél sokkal ritkábban, 13, illetve 17 évente szaporodik. A szakértők egyelőre nem tudják, hogy az utóbbiaknál miért alakult ki ez a rendkívül hosszú egyedfejlődési folyamat (amivel a Föld leghosszabb életű rovarjai közé tartoznak), és hosszadalmas rejtőzködés, de azt gyanítják, hogy a ragadozók elkerülése lehet a háttérben. Az sem világos, hogy honnan tudják a rovarok, hogy mikor jött el a szaporodás ideje, és hogyan képesek ennyire precízen és összehangoltan felbukkanni.

A rovarok elsősorban azért jelentenek veszélyt a növényekre, mert a nimfák a fiatal hajtások nedvét szívják, majd a nőstények ezek kérge alá rakják le petéiket. Ettől az éves növekedés lelassulhat, és akár a teljes növény is elpusztulhat. A szakértők szerint a rovarok különösen a gyümölcsfákra veszélyesek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap