1,4 billió dollárra emelkedett az Apple piaci értéke

A vállalat a részvényárfolyamok alapján olyan szintre ért, ahol korábban még semmilyen IT cég nem járt – miközben a Google is átlépett egy álomhatárt.

1,4 billió dollárra emelkedett az Apple piaci értéke

Az IT vállalatok piaci kapitalizációja az utóbbi időben elképesztő gyorsan emelkedett, és a legnagyobb nyertese ennek a trendnek az Apple lett. A cupertinói bázisú vállalatnak az értékpapírjait már több mint 318 dollárért adták a tőzsde pénteki zárásakor.

Az Apple lényegében tavaly június óta folyamatosan felfelé ívelő pályán van, mindezt úgy, hogy ebben az időszakban igazából a vállalat legfőbb bevételi forrása, az iPhone, nem teljesített túl jól. Azt még nem lehet tudni, hogy az ünnepi időszakban milyen eredményt ért el a cég, de az utolsó negyedévben általában jól szokott teljesíteni, és kiugróan magas forgalmat hoz össze. Szóval jó eséllyel egy pozitív eredményről számolhat majd be, amit követően még magasabbra kúszhat a piaci kapitalizációja.

Miért éppen akkor lőtt ki az Apple, amikor az iPhone nem is túlzottan erős? Erre a kérdésre lényegében nagyon egyszerű a válasz: már nem csak az okostelefonokból dől a pénz az Apple-höz. Sok évig azt lehetett látni, hogy egyetlen igazán komoly bevételforrása van a vállalatnak az iPhone személyében, és enélkül nem tudna akkora értéket képviselni. De 2019-ben ez a helyzet jelentősen megváltozott.

Galéria megnyitása

Az iPhone forgalma folyamatosan elmaradt a korábbi eredményektől, de ennek ellenére az Apple forgalma nem zuhant vissza, sőt mi több, emelkedett. Egész egyszerűen annyira fellendültek a vállalat kisebb bevételforrásai, hogy azok képesek lettek ellensúlyozni az iPhone iránti keresletcsökkenés miatt elszenvedett kiesést.

Galéria megnyitása

A viselhető kiegészítők iránti kereslet nemhogy évről évre, de negyedévről negyedévre is sokat emelkedik, legutóbb már 6,5 milliárd dolláros bevétel származott ezekből. Nem kis meglepetésre az iPadek forgalma is felfelé ívelő pályán van már egy ideje, és lassan a piac 50 százaléka az Apple kezében lesz a tabletek tekintetében.

A leginkább biztos nyereségforrás pedig, a szolgáltatások, már 12,5 milliárdot hozott legutóbb az Apple konyhájára. Csak a Mac az, ami nem mutat túl jól az iPhone gyengélkedése mellett, de a személyi számítógépekből is összejött azért legutóbb is közel 7 milliárd dollár.

Galéria megnyitása

Elemzők szerint az Apple esetében nem kérdés, hogy meg lesz a 2 billió dolláros piaci kapitalizáció is, és a pozitív becslések szerint ezt a cél már akár a következő évre, 2021-re elérheti a vállalat. És ezt a jelenlegi kilátások szerint jelentős részben köszönheti majd az 5G-nek. A szakemberek általánosságban véve arra számítanak, hogy az új generációs hálózati támogatással rendelkező mobilokra egészen nagy lesz a kereslet. Nemrégiben arról számolhattunk be, hogy Ming-Chi Kuo szerint 80 milliónál is nagyobb példányszámban fogy majd első körben az 5G-s iPhone.

Az Apple mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a tőzsdén a Microsoft is jól teljesít, és 1,27 billió dolláros értékkel követi az cupertinóiakat, az Alphabet pedig 1,02 billiós eredménnyel zárt múlt héten. A Google felett álló holding korábban még sosem tudta áttörni az 1 billiós határt, ezért a számára is fontos pillanat volt. De egyébként a világ legértékesebb vállalataként egy szaúdi olajvállalatot, a Saudi Aramcót tartják számon, mely 2 billió dollár körül mozog.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap