Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

AMD: a GCN alapú Radeonok rendelkeznek DX11.2 támogatással

 • Dátum | 2013.08.22 19:29
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | MEGJELENÍTÉS
A napokban egy meglehetősen érdekes hír röppent fel a külföldi médiában, ami azt állította, hogy az AMD GCN alapú Radeonjai nem rendelkeznek DirectX 11.2-es támogatással, és ez a helyzet a jövőben sem változik majd meg.

A DirectX 11.2-es technológia a Windows 8.1 bemutató kiadásának megjelenésével egy időben debütált és természetesen a Windows 8.1 végleges, októberben megjelenő kiadásában is helyet kap majd. A DirectX 11.2 számos újítást bevezet annak érdekében, hogy javulhasson a teljesítmény, illetve rugalmasabbá válhasson a rendszer.

A néhány napja felröppent pletykák írói egy korábbi interjú alapján azt a téves következtetést vonták le, hogy az AMD GCN alapú Radeonjai nem kompatibilisek a Tiled Resources funkcióval és a jövőben sem lesznek azok, holott abszolút nem erről van szó. Mi anno azért is nem írtuk meg ezt a hírt, mert a GCN architektúrának a "megatextúrásázzal" kapcsolatos része igen fejlett (az új konzolok is nagyban fognak építeni rá), így furcsálltuk volna, ha pont a Radeonok ne támogatnák ezt a funkciót.

Az tény, hogy a jelenlegi driverekkel a Tiled Resources szolgáltatás legmagasabb szintje nem elérhető, ám arról szó sincs, hogy ez a jövőben is így maradna: az AMD a Windows 8.1 október megjelenésével egy időben elérhetővé teszi majd azokat a drivereket, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatóvá válik a DirectX 11.2 minden funkciója.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 40.
  2013. 08. 26. 00:06
  thedeveloper : "Nem érted, akkor miért szólsz hozzá? gab78 leírta a lényeget, miszerint "Ami a megatextúrát illeti pont ez a lényeg, hogy nem töltöd be az egész textúrát egyben, hanem csak azon részeit, amire a kép rendereléséhez szükség van""

  Ha nem érted, hogy ettől még tárolni kell valahol az egész textúrát - amiről éppen a csevej folyik, akkor miért okoskodsz...?
 • 39.
  2013. 08. 26. 00:04
  " A hUMA úgy került szóba, hogy reagáltam arra, hogy nincs egyik memóriából a másikba másolgatás, ahogy te gondolnád, hanem egy memória van, amit minden "eszköz" elér, lát, ír és olvas. "

  Igen, erre írtam én már nem tudom kinek, hogy a rendszer elől foglalják a helyet ezzel a memóriában.

  Tömörített textúra : egy textúránál még okés, de a játékokban nem egy van, pláne ha komplexebb a táj, nem csak valami sivatag 4 házzal.

  "Nincs ram és vram. Csak az egységes memória van. "

  Azon a rendszeren, ami ezt támogatja. De még mindig a tiling funkció a téma, és jelenleg a hUMA-t csak jövőre támogatják majd az új AMD APU-k... Vagyis pécén megy szépen a stream a hdd/ssd/system ram-ból a vram-ba. PS4-en van hUMA-hoz hasonló megoldás, Xbone-n meg (szerintem) nincs, ezt akarják a 32mega sram-ban megoldani.
 • 38.
  2013. 08. 24. 21:31
  Ja azt elfelejtettem említeni hogy GL 4.2-től tehát már elérhető és remélem hogy a PS4-es játékok és a nintendós játékok amik amugy linux alapuak hamar áttérnek majd pc-re is.
 • 37.
  2013. 08. 24. 21:22
  Nem kell aggódni Open-GL is támogatja a mega texturázást GL_AMD_sparse_texture linux is a GL APIt használja és windows 7ről is működik így.
 • 36.
  2013. 08. 24. 13:39
  MrFox: A hUMA úgy került szóba, hogy reagáltam arra, hogy nincs egyik memóriából a másikba másolgatás, ahogy te gondolnád, hanem egy memória van, amit minden "eszköz" elér, lát, ír és olvas. A te leendő PS4-ed is ezt fogja tenni, nem csak mindenki másé. Ezzel lehetőség lesz a világ interaktív megváltoztatására, nem csak arra, hogy összerogy egy épület és az eltűnik aztán valamerre, hanem a romokkal való későbbi interakciók is lehetővé válnak.

  Ami a megatx-t illeti a textúrák tömörítettek, a kikódolását a hardver végzi, nem a CPU, mint a Rage esetében. Nincs szükség SSD-re. A tömörítetlen textúra mérete igaz, hogy több terabyte is lehet, de a tömörítetté "csak" néhány gigabyte. A teljes textúra beolvasása sohasem történik meg csak a szükséges részeké, azoké is tömörítetten!!!

  "Hogy a HDD / RAM-ból szoftver vagy hardver veszi ki a megjelenítendő blokkot és küldi a vram-ba, az már teljesen mindegy." Nincs ram és vram. Csak az egységes memória van. És az sem mindegy, hogy szoftver vagy hardver végzi-e a feladatot. Ott az élő példa a Rage, a kikódolást a CPU végezte, és küldte a GPU felé az adatokat, ha gyenge a CPU akkor lassú a kikódolás, jönnek a pacás textúrák, a késlekedő kirajzolás stb. És ez nem a HDD lassúsága miatt volt így, hanem a CPU kikódolási sebessége miatt, valamint a CPU és GPU közötti "távolságnak" tudható be.
 • 35.
  2013. 08. 23. 19:39
  MrFox: Nem érted, akkor miért szólsz hozzá? gab78 leírta a lényeget, miszerint "Ami a megatextúrát illeti pont ez a lényeg, hogy nem töltöd be az egész textúrát egyben, hanem csak azon részeit, amire a kép rendereléséhez szükség van"
  De ezt Te is tudhatnád, ha elolvastad volna amit linkeltem Abu szakmailag leírta, hogy miről van szó.

  (Az SSD-s megjegyzésem továbbra is áll, a DirectX-től függetlenül)
 • 34.
  2013. 08. 23. 18:02
  gab78 : te még a témával sem vagy képben, most nem a hUMA-ról beszélünk, hanem a dx11.2 feature-ok közül a TR-ről.
 • 33.
  2013. 08. 23. 17:58
  thedeveloper : ne kenegesd, csak rosszabb lesz.

  "HDD helyett tán' SSD-t kellene használni."

  Ja, de nem erről szól a dolog éppen, hanem hogy hol ésszerű tárolni a nagy textúrákat. És az Xbone-ban sem SDD lesz. Vagyis ha nem akar a fejlesztő Rage-os foshomály textúrákat hirtelen forduláskor, akkor megy a cucc a rendszer memóriába / partícióba unified esetén.

  Hogy a HDD / RAM-ból szoftver vagy hardver veszi ki a megjelenítendő blokkot és küldi a vram-ba, az már teljesen mindegy.
 • 32.
  2013. 08. 23. 17:53
  MrFox: "komoly hatása lesz a rendszer ramból feltolni a gpu ram-ba" Piszkosul nem vagy képben. hUMA Egységes memória, piszkosul nincs másolás sehova, ugyanazt a memóriát éri el minden "eszköz". Ez lesz a PS4-ben is. Ami a megatextúrát illeti pont ez a lényeg, hogy nem töltöd be az egész textúrát egyben, hanem csak azon részeit, amire a kép rendereléséhez szükség van. Ma ezek a memóriában vannak és a GPU eldobja őket ha nem kell, a megatx mellett pedig még csak be se fognak töltődni. A Rage esetében az egész szoftveresen működött, ahogy thedeveloper is írta. Ráadásul az a megoldás semennyire sem kompatibilis se az OGL-ben se a DX-ben találhatóval.

 • 31.
  2013. 08. 23. 17:43
  thedeveloper - 2013-08-23 17:20:03

  +1
 • 30.
  2013. 08. 23. 17:20
  MrFox: Sajnos továbbra sem érted, de mindegy. Én nem streamelek textúrát sehová, csak a játékok, amik megatextúrázást használnak. HDD helyett tán' SSD-t kellene használni. a HDD-k manapság kezdenek átcsúszni a backup eszközök kategóriájába.
  Amúgy meg, sokat érsz a memóriával. Szerinted oda hogyan kerülnek adatok? Átrepülnek egy teleporton?
  Épp ezt a problémát oldják meg a textúrák streamelésével. Nem kell a memóriában tartani több GB-nyi képet feleslegesen.
  Az említett Rage szoftveresen próbálta alkalmazni azt, amit hardveresen lenne érdemes.
  De mondtam, hogy olvasd el a cikket.

  "Utóbbi a Rage című játékban szoftveresen volt implementálva, így túl jó benyomást nem tett a játékosokra. A megatextúrázás ötlete viszont zseniális és úttörő, így az új generációs grafikus motorokban szinte biztos, hogy helyet kap. A legfontosabb meglátni azt a tényt, hogy a játékok mérete extrém módon növekszik, és ezen belül is az adott program helyigényének 50-70%-át a textúrák teszik ki. Tulajdonképpen ez egy logikus fejlődési irány, hiszen a jó minőségű és éles textúrák alapvetően határozzák meg a játék grafikai megjelenését, továbbá a játékos is minőségi tartalmat szeretne látni a virtuális világ felületein. A textúrákat viszont be kell tölteni a memóriába, és ha a mai alkalmazások mellett figyelembe vesszük, hogy 5-10 GB-nyi adatról lehet szó, akkor könnyen kitalálható, hogy képtelenség ennyi információt a memóriában tárolni. Ez a probléma alapvetően nem új, lassan tíz éve elértük azt a szintet, hogy az összes textúrát egyszerűen nem lehet betölteni a VRAM-ba, így jöttek is a lehetséges megoldások a gondra"
 • 29.
  2013. 08. 23. 16:05
  "megatextúrásázzal"> 'megatextúrázással'
  Elso hiba amit megtalaltam. Elnezest.
 • 28.
  2013. 08. 23. 14:16
  Reinkz : én ugyan nem. Leszarom a PC gaminget ilyen szempontból, elvagyok a 1010Mhz-n járatott 7850esemmel. Rajtam nem fognak meggazdagodni. Télen beugrik egy PS4 és annyi. Új pécés hardver majd 5 év múlva, ha megfizethető lesz a 4K gaming (cpu - gpu - monitor).
 • 27.
  2013. 08. 23. 14:13
  thedeveloper : ja, streamelj hdd-ről textúrát, és majd megtudod, miért jobb ha a rendszer ramból kell elvégzni a feladatot. Mert úgy látom nem érted, hogy valahol tárolni is kell azt a részt, amiből leképez egy szeletet a GPU.
 • 26.
  2013. 08. 23. 13:41
  Asagrim - oké. Kíváncsian várom, mit fogunk látni, amit DX11 alatt nem.
 • 25.
  2013. 08. 23. 13:35
  MrFox: Igen veheted hozzá a dx11.2 karikat sajnos ez van valamikor a dx11es karit is meg kellett venni, a jövőben megjelenő kártyák úgy is mind kivétel nélkül támogatni fogják.
 • 24.
  2013. 08. 23. 13:16
  a hd6000-es szériáról van hir hogy tudja e esetleg vagy mekkora dolog ez tiled resources vagy mi lehet nélküle élni?
 • 23.
  2013. 08. 23. 12:57
  MrFox: El vagy tévedve. Nagyon. Hány éves vagy? Tudod mi az az API? Ezt olvasd el az első betűtől az utolsó oldal alján lévő pontig: DirectX Tiled Resources

  Egy apró részlet a cikkből:

  "A Tiled Resources működése után végzett kutatásunk során ugyanis megtudtuk, hogy a Microsoft a megatextúrázás potenciális terjedése miatt kért 32 MB-os ESRAM-ot az Xbox One APU-jába"

  Ennyit az általad említett 16GB RAM-ról.
 • 22.
  2013. 08. 23. 12:29
  "Az tény, hogy a jelenlegi driverekkel a Tiled Resources szolgáltatás legmagasabb szintje nem elérhető, ám arról szó sincs, hogy ez a jövőben is így maradna: az AMD a Windows 8.1 október megjelenésével egy időben elérhetővé teszi majd azokat a drivereket, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatóvá válik a DirectX 11.2 minden funkciója"

  Vagyis szoftveresen lesznek elérhetőek a feature-k mostani kártyákra. A rendszer lassítása miben fejlődés?
 • 21.
  2013. 08. 23. 12:11
  Ja, és veheted az új videokarit hozzá, ami támogatja a dx11.2-t. Nagyon jó.
 • 20.
  2013. 08. 23. 12:09
  gab87: komoly hatása lesz a rendszer ramból feltolni a gpu ram-ba, miközben elhasználja az összes létező memória sávszélességet + veheted a 16Gb ramot a gépedbe, mert 10gb lesz a textura cache.
 • 19.
  2013. 08. 23. 12:07
  dx11.2 features:

  HLSL shader linking
  Inbox HLSL compiler
  GPU overlay support
  DirectX tiled resources
  Direct3D low-latency presentation API
  DXGI Trim API and map default buffer
  Frame buffer scaling
  Multithreading with SurfaceImageSource
  Interactive Microsoft DirectX composition of XAML visual elements
  Direct2D batching with SurfaceImageSource

  Ebből a Tiled resources lenne jó, de az is már van az OpenGL-ben régóta, megatexture néven, a Rage használta (láthatóan "nagy" sikerrel).
 • 18.
  2013. 08. 23. 12:06
  MrFox: Hogy mi van? A DX11.2 támogat olyat, hogy hardveres megatextúrázás, amit a korábbi API-k csak szoftveresen tudtak, úgyhogy igen-igen komoly hatással lesz a játékokra.
 • 17.
  2013. 08. 23. 11:14
  Ha a rohadt világsajtó nem azon lovagolna, hogy a DX11.2 csak Xbone meg 8.1 exkluzív lesz, még tudnám is linkelni az 1-2 hónapja olvasott hírt, miszerint mindent eleve 11.2-tes DX-el fognak Xbone-ra fejleszteni, a játékokat beleértve.
 • 16.
  2013. 08. 23. 10:52
  józsef : a 11.2 kizárólad a csempézést és egyéb desktop win8 feature-t támogat, a játékok semmit nem profitálnak belőle. Feleslegesen álmodozol.
 • 15.
  2013. 08. 23. 08:04
  Asagrim - Majd a szavadon foglak. Az előző generációs konzolok is igen sokáig DX 7-8 szintű grafikai megoldásokkal operáltak, pedig tudott a hardware többet is.
 • 14.
  2013. 08. 23. 06:23
  A lustája igen. Aki viszont a 11.2 előnyeit hajlandó kihasználni, és kicsit dolgozni vele, az olyat tesz le az asztalra -és a piacra, amitől leesik az álla a renyhéknek, de még lehet nekünk felhasználóknak is.
 • 13.
  2013. 08. 23. 05:11
  A fejlesztok nem hulyek olyan progit irnak amit minel tobben tudnak futtatni, szarni fognak az uj 11.2 feature-okre PC-nel, mert alig lesz ember aki azokat eltudna erni.
 • 12.
  2013. 08. 23. 02:02
  NVidiáéknál meg a Kepler nem támogatja a DX11.1-et. Kérdés, hogy a 11.2 implementálva lesz-e valaha náluk.
 • 11.
  2013. 08. 23. 01:59
  Év eleji cikk.

  http://www.extremetech.com/gaming/147289-microsoft-kills-xbox-360pc-cross-platform-development-declares-directx-no-longer-evolving

  Érdekes ez a rész, úgy látszik a cégnél régi szokás a hazudósdi:

  "In an email to XNA/DirectX Most Valuable Professionals (MVPs) yesterday, Microsoft gave notice that MVP status was being phased out for program members. According to the missive, this is being done because “the XNA Game Studio is not in active development and DirectX is no longer evolving as a technology.”"

  ...

  "Updated: Microsoft has emailed Promit Roy to say that the first email was in error, and that “DirectX is evolving and will continue to evolve.” Like Roy, though, we’re still musing as to why it took a leaked email for Microsoft to clarify its stance on DX and XNA."
 • 10.
  2013. 08. 23. 00:50
  weri
  Sajnálatos módon, egy jó ideje már így megy ez. Szerintem sokan Xp-ről is csak muszájból váltanak.
 • 9.
  2013. 08. 22. 23:42
  Terror

  "Amire lesz mit futtatni, addigra már kint lesz a Win 9 is, meg még egy generáció mindkét gyártó repertoárjából. Felesleges ezen lovagolni."

  Xbone összes játéka DX11.2-vel fog készülni, így mérget vehetsz rá hogy a konzolportok is.

  DX10-11 is pontosan a 8 éves a jelenlegi konzolgeneráció miatt nem terjedt még el!
 • 8.
  2013. 08. 22. 23:29
  Erről se lett volna, ha nem vergődnek akik az előzőt sem tudják.
 • 7.
  2013. 08. 22. 23:03
  Elég nagy zsidosag ez a frissítés is a MS-nél. Meg veszik az emberek a windows 7-et vagy 30ezerért, és utána mikor azt mondják hogy nem kell tovább win7 legyen egy új operációs rendszer ami kb semmivel nem jobb de kapjon mostantól az frissítést és szarjuk le a régebbi os-t használókat....
  The world is changing....into darkness.
 • 6.
  2013. 08. 22. 22:43
  Amire lesz mit futtatni, addigra már kint lesz a Win 9 is, meg még egy generáció mindkét gyártó repertoárjából. Felesleges ezen lovagolni.
 • 5.
  2013. 08. 22. 22:38
  Nem humoros. Majd kiderül, hogy nem csak a GCN képes rá, csak arról nem lesz cikk.
 • 4.
  2013. 08. 22. 22:28
  Humoros, jelenleg a GCN-en kívül semmi más nem képes rá, hogy futtassa..
 • 3.
  2013. 08. 22. 22:18
  Csak Win8.1-en lesz elérhető. Még a 8-as sem kapja meg, ha jól tudom.
 • 2.
  2013. 08. 22. 21:46
  Ez a 11.2 elérhető lesz win 7-re is esetleg frissítés formájába, mert én csak ezért nem teszem fel a win8-at az tuti, akkor marad így ahogy van?
 • 1.
  2013. 08. 22. 19:32
  Itt a baj az ezt támogató operációs rendszerrel van, nem a hardware-rel. Tegyük fel, frissítésként megjelenik a W8-ban, ugye a 8.1 meg alapból tudja, de hány ember használja ezeket? A részesedésük még mindig a bányabéka segge alatt van.