Zsarolóvírusok fenyegetik az egészségügyi intézményeket

Emberek életének árán nyerészkednének a kártevők terjesztői.

Zsarolóvírusok fenyegetik az egészségügyi intézményeket

Amikor a világ lakossága egyként szenved vagy fél magától a vírustól, vagy annak a gazdasági hatásaitól, akkor bizony igazán sötét alaknak kell lenni ahhoz, hogy azokat a kutatókat és orvosokat támadja meg valaki, akiknek munkája kulcsfontosságú annak érdekében, hogy magunkat, családtagjainkat, szeretteinket, de közvetve munkahelyeinket és így a megélhetésünket megmentsék.

Márpedig a kiberbűnözök egy része ezekben a hetekben az egészségügyi intézményeket, kutatólaborokat és kutatókat vette célba -erre figyelmeztet minden intézményt az INTERPOL. A kiberbűnözők ráadásul a legaljasabb módszert választják a pénz megszerzésére, zsarolóvírusokkal teszik a kutatók és orvosi intézmények számítógépeit működésképtelenné és követelnek rettentően magas váltságdíjat a feloldásért. Az INTERPOL közleménye szerint a Cybercrime Threat Response csapat folyamatosan figyeli a COVID-19-cel kapcsolatos fenyegetéseket és folyamatosan együtt dolgozik privát biztonsági vállalatokkal.

Jürgen Stock főtitkár szerint a kórházak és gyógyszerészeti intézmények a világ minden pontján megállás nélkül harcolnak a koronavírus ellen és a könyörtelen kiberbűnözők a betegek rovására akarnak profitra szert tenni. Azzal, hogy lezárják a kórházak kritikus rendszerét ellehetetlenítik a gyors segítségnyújtást és ez végül emberek életébe kerül. Az INTERPOL minden tagállamának segítséget nyújt az ügyben, hogy az egészségügyi intézmények ne lehessenek célpontok és a bűnözők elszámoltathatóak legyenek.

Az INTERPOL folyamatosan technikai segítséget is nyújt, hogyan lehet elkerülni, hogy egy intézmény célponttá váljon. Jelenleg a gyanús domain címeket gyűjtik be, amiről a támadásokat indíthatják. Az INTERPOL szerint a támadások leginkább e-mailen keresztül érkeznek, amiben valamilyen állami szervnek álcázzák magukat az írók és a COVID-19-cel kapcsolatos információkat kívánnak megosztani. A mellékletre kattintva viszont a támadás sikeres lesz.

Arra kérik az intézményeket, hogy használjanak mindig friss hardvereket és szoftvereket, csak olyan emailt nyissanak meg, ami megbízható forrásból származik, ne kattintsanak olyan e-mail mellékletre, aminek nem ismert a feladója, legyen spam szűrő beállítva, a fontos fájlokról mindig készüljön biztonsági mentés (pl: felhőben), legyen vírusírtó telepítve és végül erős és egyedi jelszavakat használjanak, amiket gyakran változtatnak.

Szerdán számolt be a Fortune online magazin arról, hogy egy londoni székhelyű kutatólabort támadtak meg kiberbűnözők zsarolóvírussal. A támadás akkor érkezett, amikor éppen tesztelni akarták az új vakcinát, vagyis minden kutatási eredményük veszélybe került. A hackerek ráadásul nem csak pénzt követeltek, de azzal is megfenyegették az intézményt, hogyha nem fizetnek, még a betegeik adatait is közzé teszik.

A vállalat végül saját maga oldotta meg a krízist és fizetés nélkül sikerült elhárítaniuk a támadást. Ez viszont a felkészültségüknek volt köszönhető, de még így is időveszteséget szenvedtek a vakcina előállításánál. Az Europol szerint szinte mindegyik tagállamukban jelentettek informatikai jellegű bűncselekményt, ami az egészségügyi intézmények ellen irányult.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap