Windows 10 Lean: helytakarékos kiadás érkezik?

A Windows 10 Lean alapból S Mode-ban indul, az általa lefoglalt hely pedig nagyjából 2 GB-tal kevesebb, mint egy Windows 10 Pro kiadásé.

Windows 10 Lean: helytakarékos kiadás érkezik?

A Windows Insider Preview program egyik résztvevője egy érdekes dologról számolt be: a bemutató kiadás telepítőjében megjelent egy új opció, amely a Windows 10 Lean nevet viseli. A telepítő leírást egyáltalán nem tartalmaz az új változat sajátosságaival kapcsolatban, de az első tesztek alapján már lehet sejteni, hogy miben különbözik az a már megszokott kiadásoktól.

Galéria megnyitása
Szokatlan lista

A Windows 10 Lean 64-bites tiszta telepítése 2 GB-tal kevesebb helyet foglal, mint egy normál Windows 10 Pro telepítés, ugyanis rengeteg apróságot vettek ki ebből a kiadásból. Nincsenek benne háttérképek, CD és DVD meghajtókhoz passzoló driverek, de még alkalmazások terén is könnyebbé vált – egyebek mellett kikerült belőle a RegEdit is.

A hiányzó komponensek később igény szerint természetesen visszanyerhetőek, azaz nincs szó megszorításokról vagy korlátozásokról, pusztán az lehetett a szempont, hogy minél helytakarékosabb kiadás készülhessen. A Windows 10 Lean egyébként alapértelmezetten S Mode-ban indul – ez az az üzemmód, ami a megszüntetett Windows 10 S kiadás helyét veszi át –, erről korábban már írtunk. További érdekes adalék, hogy a Windows kiadás verziójának lekérdezésekor egy Windows 10 CloudE név is előkerül (felhős kiadás komolyabb ellenfélként a Chrome OS-nek a jövőben?).

Galéria megnyitása
Érdekes adatok

Az egyelőre nem derült ki, hogy a Windows 10 Lean pontosan mi célt szolgál, de idővel erre is fény derülhet. Nincs kizárva, hogy a belépőszintű hardverrel rendelkező konfigurációkat veszi majd célba ez a kiadás, de az is lehetséges, hogy a virtuális gépek számára készült. A Microsoft egyelőre nem árult el részleteket, de ha változik a helyzet, arról természetesen beszámolunk.

Egyes vélemények szerint ez az új kiadás már a Windows Core OS előszele. A Core OS egy egységes, régi kódokat és szükségtelen modulokat nélkülöző, helytakarékos megoldás lesz, ami kevesebb memóriát és kevesebb erőforrást igényel. Ez jótékonyan hat majd a teljesítményre, illetve esetenként a különböző konfigurációk akkumulátoridejére is. Az egységes alap a fejlesztők dolgát is megkönnyítheti, hiszen az UWP platformon keresztül többféle eszközcsoportot is megcélozhatnak majd egy-egy adott alkalmazással. A korábbi hírek szerint natív Win32 támogatás nem érkezik, vagyis az ilyen alkalmazások futtatása egyfajta emulációs rétegen keresztül valósulhat meg – de ez még nem eldöntött tény. Hogy a Windows 10 Lean valójában tényleg a Core OS koncepciónak ágyaz-e meg, az alighanem rövidesen kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap