WiFi-s SD memóriakártyák a szorítóban

A kategóriateremtő Eye-Fi mellett megnéztük a Toshiba FlashAir és a Transcend WiFi SD sorozatú megoldását is.

WiFi-s SD memóriakártyák a szorítóban

Bevezető

SD memóriakártyák WiFi-vel? Nem újdonság!

A WiFi vezérlővel szerelt SD formátumú memóriakártyák komoly múlttal rendelkeznek, ugyanis már a 2000-es évek első felében, amikor javában tombolt a PDA láz, forgalomban voltak olyan megoldások, amelyek SDIO támogatással rendelkező kártyahelyre szerelve WiFi támogatással látták el az adott eszközt. A gyártástechnológia fejlődésével elkészülhettek az első olyan SD memóriakártya formátumú WiFi adapterek is, amelyek a WiFi vezérlő mellett már némi NAND Flash alapú tárhelyet is tartalmaznak – az első ilyen terméket az Eye-Fi dobta piacra még 2007 folyamán, 2 GB-os adattároló kapacitással. Akkoriban a WiFi-s SD memóriakártyák hamar népszerűek lettek, ám kicsit drágák voltak, ami gátolta a terjedésüket.

Az Eye-Fi termékeinek népszerűségét látva több memóriakártya-gyártó is úgy gondolta, lehet keresnivalójuk e különleges szegmensben, így ők is piacra dobták saját megoldásaikat. Ennek köszönhetően ilyen memóriakártyát ma már nem csak az Eye-Fi, hanem a Toshiba és a Transcend is kínál, sőt, SanDisk és Silicon Power márkájú WiFi-s SD memóriakártya is létezik.

Galéria megnyitása

Legfrissebb tesztünkben háromféle WiFi-s SD memóriakártyát próbálunk ki, amelyek mindannyian 16 GB-os adattároló kapacitással rendelkeznek, azaz sok fotó fér rájuk, áruk azonban nem olyan vészes, mint 32 GB-os társaiké. A mezőny a Transcend, a Toshiba és az Eye-Fi termékeiből állt össze, amelyek sorrendben 12 500, 10 000 és 20 000 forintba kerülnek.

Galéria megnyitása

Szerencsére egyre több olyan digitális fényképezőgép készül, ami már alapból tartalmaz WiFi vezérlőt, és ezért a WiFi-s SD memóriakártyák napjai már erősen meg vannak számlálva, de még rengeteg olyan gép van a piacon, ami nem képes vezeték nélküli kapcsolatra, és hát az ember általában nem is cserélgeti évente a fényképezőgépét.

Galéria megnyitása

Persze ezek a kütyük egyéb helyzetekben is jók lehetnek: például elérhetjük vezeték nélkül is az SD kártyás biztonságtechnikai kamera felvételeit, igaz, ezzel a WiFi kapcsolat miatt támadási felületet is nyitunk, így érdemes mérlegelni a dolgot. De egy PowerBank és egy USB-s SD-kártya olvasó segítségével akár vezeték nélküli mobil adattár is varázsolható a kártyából, ami alap esetben csak olvasásra ad lehetőséget, azt is csak egy készülék számára. Biztos mindenki ki tud még találni egy-két felhasználási módot, de most nézzük meg egy kicsit közelebbről a mai nap főszereplőit!

Toshiba FlashAir 16 GB – A szoftver és a tapasztalatok

Toshiba FlashAir 16 GB - A memóriakártya

A Toshiba memóriakártyája egy igényes, ám de egyszerű csomagban kerül az üzletek polcaira. A vékony kis csomag a memóriakártyán kívül semmi egyéb extrát nem rejt – nem úgy, mint konkurensei, amelyekhez USB-s kártyaolvasó is jár, ahogy az majd a következő oldalakon kiderül.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A FlashAir sorozatot erősítő 16 GB-os memóriakártya az elérhető legújabb generációt, a W-03-as családot erősíti, azaz már jár hozzá WebDAV támogatás is, ami a W-02 esetében még hiánycikk volt. A W-03-as modell szabványos SD kártya formájában érkezik, és természetesen az írásvédelmi kapcsoló sem hiányzik róla, egyéb dolog azonban nincs rajta.

A hátoldalon az SD kártya gyári száma mellett néhány egyéb dolog is olvasható – a legfontosabb talán a Mac cím, amely alapján könnyedén azonosítható a termék, ha WiFi routerhez kapcsoljuk és több vezeték nélküli eszközzel is rendelkezünk.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A FlashAir fedélzetén 802.11 b/g/n támogatással rendelkező WiFi vezérlő teljesít szolgálatot, ami nagyjából 10 méteres hatótávolsággal rendelkezik, ám ezt a hatótávolságot a falak, illetve az egyéb akadályozó tényezők néhány méterre is lerövidíthetik. Ez persze a célterület alapján aligha probléma. Maga a vezérlő 20 MHz-es sávszélességgel és 2,4 GHz-es SiSo támogatással dolgozik, adatátviteli sávszélessége pedig 6 és 72,2 Mbps között helyezkedik el. A vezérlő összesen 12 csatornát támogat, azaz a 2412 MHz-től 2462 MHz-ig terjedő frekvenciatartományon belül működhet. Az adatkapcsolatot WPA2-AES titkosítás védi, ha közvetlenül kapcsolódunk a memóriakártyához (DirectShare), a vezérlő pedig hozzáférési pontként (AP), direkt kommunikációra éppúgy képes, mint a router és a WiFi eszköz között húzódó hídként való üzemre (STA). Maga a vezérlő egyébként WEP, WPA és WPA 2 támogatással egyaránt rendelkezik, azaz zökkenőmentesen tud csatlakozni minden WiFi routerhez attól függetlenül, milyen titkosítási protokollt kell használnia.

Toshiba FlashAir 16 GB – A beüzemelés

A Toshiba WiFi-s memóriakártyájához jár egy ingyenes mobilalkalmazás, ami iOS-re és Androidra egyaránt elérhető – Android esetén a 2.3.3-as kiadástól felfelé, iOS esetén pedig az iOS 6.0-s kiadástól felfelé használható az app. Jó hír, hogy a FlashAir memóriakártyák mellé Windowsra és macOS-re írt alkalmazás is letölthető, így a konfigurálást akár számítógépen is el lehet végezni.

Galéria megnyitása
FlashAirTool - Windows

A megfelelő alkalmazás beszerzését követően a memóriakártyát a kiszemelt digitális fényképezőgépbe kell helyezni – ajánlott letiltani az energiatakarékossággal kapcsolatos funkciókat is –, majd kezdődhet a konfigurálás. Alternatív módon akár az adott PC memóriakártya-olvasóját is használhatjuk, ha úgy kényelmesebb – és ha van. A beállítás során kiválaszthatjuk a kívánt SSID-t, jelszóval védhetjük a WPA2-es kapcsolatot, majd egyéb beállításokat is megadhatunk, például meglévő WiFi hálózathoz kapcsolható a memóriakártya, így élvezhetőek az Internet Passthrough funkció előnyei. Utóbbi annyit jelent, hogy a WiFi kártyához csatlakozva is lesz internet az adott mobileszközön, amennyiben az előre beállított WiFi router közelében vagyunk.

Galéria megnyitása

A memóriakártya esetében megadható, hogy a WiFi kapcsolat automatikusan, vagy manuálisan indoljon-e el. Előbbi esetben beállítható, mennyi tétlenség után deaktiválódjon a WiFi támogatás, így ha nem csatlakozik eszköz a WiFi kártyához, energiatakarékossági okokból kikapcsol a WiFi vezérlő. A manuális mód esetében a WiFi kártyán található gyári kép védelmének módosításával kapcsolható ki és be a WiFi támogatás. Amennyiben a képvédelem aktív, a WiFi támogatás inaktív – és ugyanez igaz fordítva is. A képvédelmet a fényképezőgép képnézegetőjén belül lehet állítani – bővebb tájékoztatást az adott modell felhasználói kézikönyve ad. Fontos, hogy manuális módban folyamatosan aktív marad a WiFi kapcsolat, nem lesz időtúllépés-funkció (Timeout), mint automatikus módban.

Galéria megnyitása

A memóriakártya WebDAV támogatással is rendelkezik, ami Windows, macOS és Linux alatt egyaránt elérhető. Windows alatt a gyári segédprogrammal hálózati meghajtóként csatlakoztatható a memóriakártya, így Windows Exploreren belül lehet róla tartalmakat másolni, mintha csak egy pendrive lenne – de rá alap esetben ebben az üzemmódban semmit sem másolhatunk.

Galéria megnyitása

Fontos azonban, hogy ha fix IP címekkel ellátott hálózatot használunk, akkor először az SD memóriakártyán található konfigurációs fájl segítségével módosítsuk annak IP címét. A többségnek nem kell majd ilyesmivel foglalkoznia, hiszen rengetegen alapból is a DHCP szerverre bízzák az IP címek kiosztását, nem bíbelődnek egyedi IP címek kiosztásával (és a kártya is könnyen beállítható DHCP-s üzemmódra).

Az Internet Passthrough azonban sem Android, sem Windows alatt nem működött, így a memóriakártyához csatlakozva nem állt rendelkezésre internetkapcsolat, hiába engedélyeztük a funkciót – vagyis nem működött hídként a termék. Ez a legtöbb esetben nem probléma, hiszen úgyis csak addig kell a kártyához csatlakoznia a rendszernek, míg a képek áttöltésével el nem készül, de azért bosszantó a dolog, mert működnie kéne.

A FlashAir tehát rejt néhány apró buktatót, amelyekről konfigurálás során nem árt tudni. A termékhez egyébként fejlesztői weboldal is tartozik, ami rengeteg érdekes funkcióról rántja le a leplet. Akit érdekelnek a speciális lehetőségek, látogasson el ide.

A PC-s szoftver

Windows alatt egy egyszerű FlashAirTool nevű alkalmazást vehetünk használatba, ami gyakorlatilag csak a memóriakártya szoftverének frissítésére, illetve a különböző paraméterek beállítására használható. Ugyanezzel az appal a FlashDrive funkciót is bekapcsolhatjuk, ami a WebDAV alapú fájlmegosztást segíti: aktív módban a WiFi-n keresztül kapcsolódó memóriakártya hálózati meghajtóként jelenik meg, és kedvünkre másolgathatunk róla.

Galéria megnyitása
FlashAirTool - Windows

A memóriakártya rendelkezik egy alap webszerverrel, amit úgy érhetünk el, ha a webböngészőbe beírjuk a http://flashair/ címet – a tényleges cím attól függ, hogyan neveztük el a kártyát, mi a gyári beállítást vesszük alapul, de ettől el lehet térni.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaA főoldal – Van lista és ikon alapú nézet is.

Galéria megnyitása

Így jelenik meg egy JPG fotó

A megnyíló ablakban láthatjuk a memóriakártya könyvtárszerkezetét, illetve magukat a fotókat is. A fotók megtekinthetőek akár nagyban is, sőt, letöltésükre és is van mód, de akár diavetítés is indítható. Itt külön megosztást nem kezdeményezhetünk, mint a mobilappban, de ennyi funkcionalitás PC-re bőven elég. Ráadásul ez a "webszerver" nincs platformhoz kötve, csak működő webböngésző kell hozzá, azaz akár Chrome OS alatt is elérhető. Ezt mondjuk megfelelő eszköz híján nem tudtuk kipróbálni.

A webes kliensben nem csak a fotók, hanem a memóriakártyán található egyéb fájlok is elérhetőek, így azok igény esetén le is tölthetőek a kártyáról.

A mobilapp

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Az androidos alkalmazás gyakorlatilag a webszerver és a FlashAirTool kombinációjának tekinthető, azaz tartalomfogyasztásra és a memóriakártya beállításainak módosítására egyaránt használható. Fontos, hogy a beállításokat alap esetben csak azon a rendszeren módosíthatjuk, amivel a kártyát inicializáltuk – egyéb rendszereken szükség lesz a 12 jegyű Mastercode-ra. Ezt vagy a FlashAirTool elindításával, vagy a memóriakártyán található config fájl megnyitásával tudhatjuk meg. Akár saját Mastercode létrehozására is van mód a FlashAirToolon keresztül.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A fentebb említett webszerver mobilos webböngészővel is elérhető, sőt, amennyiben a redirect módot engedélyezzük, a webböngésző indításakor automatikusan a memóriakártya tartalmát tárja elénk a rendszer, amennyiben WiFi-n keresztül éppen kapcsolódik a kártya. Az Internet Passthrough mód sajnos sem iOS, sem Android alatt nem működött, még a config fájl manuális szerkesztése után sem, de annyi baj legyen.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A mobilapp extrája, hogy segítségével a memóriakártyán található fájlok közösségi hálózatokon, e-mailben vagy akár Bluetooth-on keresztül is megoszthatóak, de akár Google Drive-ra is feltölthetjük őket. Az appon belül indíthatunk diavetítést, de a PhotosShare funkciót használva egy adott könyvtár tartalmát akár másik eszközzel is megoszthatjuk – ez akkor jöhet jól, ha csak az adott könyvtárat akarjuk megmutatni ismerőseinknek, barátainknak vagy családtagjainknak.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Ekkor a rendszer egy PhotoShare nevű SSID-t hoz létre, amihez tetszőleges jelszót adhatunk, így a tartalom megtekinthetővé válik – ez egyfajta vendég-módként fogható fel.

Transcend WiFi SD 16 GB – A szoftver és a tapasztalatok

Transcend WiFi SD 16 GB - A csomag

Galéria megnyitása

A Transcend terméke már egy vaskosabb dobozban foglalt helyet, ugyanis ebben az esetben a memóriakártya mellett egy hasznos extra kiegészítőt, egy USB 2.0-s SD memóriakártya-olvasót is rejt a csomag.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Az SD formátumú memóriakártya túl sok érdekességet nem tartalmaz: a gyártóra jellemző dizájnnal érkezik, helyet kapott rajta írásvédelmi kapcsoló, és ennyi. A mellé csomagolt USB 2.0-s memóriakártya-olvasó kompakt kivitelben érkezik, fedélzetén pedig nem csak SD, de microSD kártyahely is jelen van. A pendrive méretű apróság nagyon hasznos kiegészítő, ami akkor is jól jön, ha meglévő memóriakártyáink tartalmát szeretnénk elérni. Az USB 2.0-s portot kupak is védi, így első ránézésre tényleg olyan a memóriakártya-olvasó, mint egy pendrive.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

A Transcend terméke 802.11 b/g/n WiFi támogatással érkezik, adattitkosítás terén pedig WEP, WPA és WPA2 támogatást nyújt – közvetlen kapcsolat alkalmával, azaz DirectShare esetén csak a WPA2 adattitkosítás használható. A termék gyárilag 192.168.11.254-es IP címet használ.

Transcend WiFi SD 16 GB – A beüzemelés

A Transcend WiFi SD memóriakártyájához Androidra és iOS-re egyaránt készítettek alkalmazást, amivel nagyon gyorsan, egyszerűen elvégezhetőek a szükséges beállítások. A művelet megkezdése előtt érdemes elvégezni egy szoftverfrissítést, amihez szükség lesz a Firmware Update Tool nevű segédprogramra.

Galéria megnyitása

Az alkalmazás Windowsra és macOS-re egyaránt letölthető, használata pedig egyszerű, hiszen egyértelmű utasításokat ad, mikor mit kell tenni – igaz, ezt angolul teszi. A frissítés során értelemszerűen a mellékelt SD memóriakártya-olvasót kell használni, de ha a folyamat kész, egyből mehet a kártya a kiszemelt eszközbe.

Galéria megnyitása

Az adott eszköznél a gyártó ajánlása szerint érdemes kikapcsolni az energiatakarékos módot a jobb felhasználói élmény elérése érdekében, ez viszont azt jelenti, hogy az akkumulátor hamarabb le fog merülni. Plusz ugye a WiFi vezérlő is extra fogyasztást jelent, azaz az akkumulátor amúgy is hamarabb merül majd, mint egy normál SD memóriakártyánál, amennyiben a WiFi kapcsolat folyamatosan aktív.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Mi az androidos alkalmazást próbáltuk ki, így a beállítást is ezen keresztül végeztük. Az angol nyelvű app minden fontos beállításon végig vezeti a felhasználót, így megadhatjuk a kívánt SSID-t, a kívánt jelszót, valamint meglévő WiFi hálózathoz is hozzákapcsolhatjuk az eszközt, így elérhetővé válhat az Internet Passthrough funkció. Utóbbi annyit jelent, hogy akkor is lesz internetkapcsolat, ha a WiFi SD kártyához csatlakozik a mobileszköz. Ez esetünkben sajnos nem működött.

A mobilapp

Az alkalmazás beállítása után egy letisztult, egyszerű felhasználói kezelőfelületet kapunk, amelyen keresztül tallózható a memóriakártya tartalma. A JPG/BMP/PNG képek mellett a RAW fájlokat is tudja kezelni az alkalmazás, vagyis mutat hozzájuk előnézeti képet. Tesztünk alapján a CR2-es formátumú Canon RAW fájlok hiba nélkül megjelentek, igaz, az előnézeti kép jelentősen lassabban készült, mint a JPG fájloknál. A JPG fájloknál egyébként a bélyegképek alap esetben elég gyenge minőségűek – valószínűleg így éri el az app, hogy gyorsan betöltődjön a memóriakártya tartalma – viszont a képek megnyitása után a teljes fotó betöltődik, így a bélyegképeik is kiváló minőségűek lesznek. Okos megoldás ez, hiszen így a lényeg egyből látszik, a kívánt fotók pedig később kiválasztás után részletesebb nézetben is megtekinthetőek.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A WiFi SD app rendelkezik Shoot&View funkcióval, azaz a frissen készített fotó azonnal megjelenik az adott mobileszköz kijelzőjén – ez akkor lehet jó, ha valami miatt nem látjuk a fényképező hátlapi kijelzőjét.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A mobileszközre egyébként könnyedén és gyorsan áttölthetőek a tartalmak, igaz, a WiFi kapcsolat nem sebességbajnok, de a célnak megfelel. Az áttöltött képek esetében az EXIF adatok is megtekinthetőek, a kiválasztott kép pedig eredeti méretben le is tölthető a mobileszközre. A képek természetesen megoszthatóak, így elküldhetjük őket e-mailben, feltölthejük őket Google Drivera, vagy éppen megnyithatjuk őket más alkalmazásokban, de közösségi oldalakra is felkerülhetnek, ha éppen arra van szükség.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A rendszer videók kezelésére is képes, ám az alacsony adatátviteli sávszélesség miatt közvetlen streamelésre nincs igazán lehetőség, ha nagyfelbontású videókkal dolgozunk. Az ajánlás alapján 1472 kbps-os bitrátát érdemes megcélozni a 720p30 videók esetében, ami abszolút elégtelen, ha DSLR által készített magas bitrátájú állományokat akarunk megtekinteni. Ezeket igazából WiFi kapcsolaton keresztül sem érdemes átküldeni semmiféle eszközre, mert annyira lassú a folyamat, hogy rengeteg akkumulátoridőt fogyaszt – hamar lemerülhet a fényképezőgép energiaforrása.

Egyébként az alkalmazáson belül energiatakarékossággal kapcsolatos beállítás is rendelkezésre áll, így bizonyos tétlenség után deaktiválódhat a WiFi kapcsolat. Igény szerint a folyamatosan aktív beállítást is választhatjuk.

Transcend WiFi SD 16 GB – A webszerver

A Transcend WiFi SD tartalma elérhető webböngészőn keresztül is, ehhez csak a 192.168.11.254-es IP címet kell beírnunk a címsorba, majd a beállításoknál megadott felhasználónév és jelszó segítségével hozzá is férhetünk a tartalmakhoz. Alap esetben mind a felhasználónév, mind pedig a jelszó admin.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

A webszervert többféle platformon keresztül is el lehet érni, csak egy webböngésző kell hozzá. A felhasználói kezelőfelület egyszerű, könnyen áttekinthető, semmi sallangot nem tartalmaz. Ezen keresztül a fotókat, a videókat és a fájlokat is megtekinthetjük – minden funkcióhoz külön-külön menü van. A fájlokat igény esetén letölthetjük az adott rendszerre, ugyanis mindegyik bejegyzés alatt található egy "Download" link. Fájl nézetben az adott tartalomra kattintva indul a letöltés, nincs külön link.

Galéria megnyitása

A webszerver legfőbb beállításait a Settings menün keresztül módosíthatjuk: megváltoztatható az IP cím, a felhasználónév és jelszó, de a WiFi kapcsolat adatait is módosíthatjuk, sőt, az alapértelmezett üzemmód is módosítható. Ezeken felül három Internet HotSpot adatait is rögzíthetjük, így a gyakran használt WiFi kapcsolatok hozzáférési adatai eltárolhatóak, ami komoly előny, hisz ezekhez könnyedén csatlakozhat a kártya, ha hatótávolságon belülre kerülnek.

A WiFi SD kártya webszervere elvileg "hackelhető", így funkcionalitása kibővíthető, de ezt csak érdekességképpen említjük meg, hiszen nem pont ez a cikk témája.

Eye-Fi Mobi Pro 16 GB – A szoftver és a tapasztalatok

Eye-Fi Mobi Pro 16 GB – A csomag

A harmadik szereplő a kategóriateremtő Eye-Fi kínálatából érkezett. A Mobi Pro SD kártya egy USB 2.0-s memóriakártya-olvasó társaságában foglal helyet a csomagban, igaz, ez a kártyaolvasó csak az SD kártyákat támogatja, a microSD formátumúakat nem.

Galéria megnyitása

Fontos kellék a narancssárga kártya, amelynek hátulján a memóriakártya aktiválásához szükséges utasítások olvashatóak, valamint ott található az az aktivációs kód is, amivel igénybe vehető az EyeFi Cloud szolgáltatás, méghozzá díjmentesen, egy éven keresztül. Ez az "ajándék" 49,99 dollárt ér, ugyanis ennyibe kerül az éves előfizetés.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Az Eye-Fi kártya 16 GB-nyi tárhelyet nyújt, SD formátumban érkezik és oldalán az írásvédelem aktiválását segítő kapcsoló is jelen van. Ez a termék szintén 802.11 b/g/n támogatással érkezik, használatához azonban felhasználói fiókot kell regisztrálni, valamint internetkapcsolatra is szükség van.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Az Eye-Fi Mobi Pro a mezőny legdrágább tagja, valamint egy olyan gyártó áll mögötte, amely közel 10 éve készít WiFi-s SD kártyákat, így sokat várunk tőle – reméljük, nem csak a memóriakártya-olvasójában gyors, hanem WiFi kapcsolat használata mellett is.

Eye-Fi Mobi Pro 16 GB – A beüzemelés

Galéria megnyitása

Az Eye-Fi kártyájához minden főbb platformra van alkalmazás, így az Androidra és iOS-re írt appok mellett Windowshoz és macOS-hez ugyancsak készítettek egy-egy könnyen kezelhető segédprogramot. Az egyes kiadások innen tölthetőek le. Mi a Windowsra és Androidra készített példányokat próbáltuk ki, így az alábbiakban a velük szerzett tapasztalatokról számolunk be.

Galéria megnyitása

Windows alatt a segédprogram elindítása után regisztrálnunk kell egy felhasználói fiókot, valamint aktiválnunk kell a kártyát. Az aktivációs kódot a mellékelt narancssárga kártyán találjuk, csak úgy, ahogy az egyéb információkat is, igaz, a szöveg angol nyelvű. Ahogy ezzel készen vagyunk, kijelölhetjük, mely könyvtárakba kerüljenek a fotók, illetve a nyers állományok, majd a szoftver elkezdi keresni az Eye-Fi Mobi Pro kártyát, és meglepően hamar meg is találja. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az adott PC rendelkezzen beépített WiFi vezérlővel, vagy USB-s WiFi adapterrel. Ahogy a kártyához csatlakozik a rendszer, a tálca felett a jobb alsó sarokban egy állapotjelző kis ablak is megjelenik. Ha piros a kártya, akkor aktív a csatlakozás, amennyiben fájlszinkronizáció is történik, akkor a folyamatot zöld csík jelzi – ez sajnos semmiféle információt nem ad az adatátviteli sebességgel kapcsolatban.

Galéria megnyitása

Az asztali alkalmazáson belül csak a fájlok célkönyvtárát adhatjuk meg, valamint eldönthetjük, hogy a fájlok automatikusan a felhőbe is felkerüljenek-e. Az app könyvtárfigyelésre is képes, így ha egy adott könyvtárba új állományok kerülnek, azok automatikusan mennek a felhőbe – ha akarjuk. Az alkalmazás WiFi vezérlővel ellátott kamerákat is tud kezelni, sőt, a Toshiba FlashAir memóriakártyájához is jó. Utóbbinál csak az SSID-t és a jelszót kell megadni, a csatlakozás és a fájlok átmásolása automatikusan megtörténik. A Toshiba alkalmazása persze jobb.

Galéria megnyitása

Az alkalmazáson keresztül a felhőben tárolt fájlok is automatikusan letölthetőek az adott PC-re – a különböző fájltípusokhoz különböző célkönyvtárakat jelölhetünk ki. Az alkalmazás még Drag&Drop rendszerű fájlfeltöltésre is lehetőséget ad: csak a megfelelő területre húzzuk a képeket és már mennek is fel a felhőbe.

Galéria megnyitása

Amennyiben a memóriakártya extra beállításaihoz is hozzá szeretnénk férni, akkor a mellékelt kártyaolvasón keresztül kell csatlakoztatni az adott PC-hez. Ekkor beállíthatjuk, mennyi idő után kapcsoljon ki a WiFi vezérlő, valamint engedélyezhetjük a szelektív fájlátvitelt is.

Galéria megnyitása

Utóbbi úgy működik, hogy engedélyezése esetén csak azokat a fájlokat szinkronizálja a rendszer, amelyeket előzőleg a digitális fényképezőgépen megjelöltünk – ez történhet írásvédelem beállításával, vagy éppen értékelés (rate) megadásával. A részletes beállítások között kezdeményezhetjük a memóriakártya WiFi hálózathoz való csatlakoztatását is.

Canon DSLR-támogatás

Apróság, de kellemes meglepetés volt, hogy az Eye-Fi Mobi Pro memóriakártya behelyezése után az adott Canon DSLR menüjében Eye-Fi beállítások névvel megjelent egy új opció. Itt engedélyezhető a WiFi üzemmód, valamint a kapcsolat állapotát is ellenőrizhetjük.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A WiFi ikon a kijelző főlapján is megjelenik, ahol az aktuális beállítások összegzése látható: aktív WiFi kapcsolat esetén fehérre vált az ikon és villogni kezd, míg inaktív állapot esetén elszürkül. A fenti fotók egyébként egy régi okostelefonnal készültek, azért olyanok, amilyenek...

Eye-Fi Cloud

Galéria megnyitása

Az Eye-Fi Mobi Pro nagyon komolyan kötődik a felhőszolgáltatáshoz, ami egyébként elég jól kezelhető, eléggé sokoldalú, és összességében hasznos kiegészítőnek mondható. A webes felhasználói kezelőfelületen keresztül remekül csoportosíthatóak a tartalmak: létrehozhatunk albumokat, tagelhetjük a fotókat, valamint keresésre is van mód. Akinek több DSLR fényképezőgépe van, örülni fog a Cameras menünek, itt ugyanis fényképezőgépre osztva találhatóak a tartalmak.

Galéria megnyitása

A Discover funkció jóvoltából beszédes statisztikákat nézegethetünk: kiderül belőlük, milyen beállításokat használunk leggyakrabban, és ezekkel milyen képek készültek, valamint azt is megmondja a rendszer, általában mely napszakban vagyunk aktívabbak. Ezeket az adatokat összesítve, vagy akár kamerákra bontva is meg lehet nézni.

Galéria megnyitása

A feltöltött fotók közül kiválaszthatunk kedvenceket, valamint a legutóbb feltöltött tartalmakat is könnyedén megtekinthetjük. A fotókból készülhet diavetítés, de akár online vágásukra is van mód. Utóbbi annyit jelent, hogy az adott képet a legnépszerűbb képarányok valamelyikének megfelelően könnyedén megvághatjuk, de szabad kézzel is kijelölhető a megtartani kívánt terület. A fotók EXIF adatai bármikor megtekinthetőek, valamint képaláírást is készíthetünk, ha szükséges. Van még úgynevezett Smart View, azaz okos nézet is, amelynek keretén belül egy általunk megadott keresőszónak megfelelő képekből készít összeállítást a rendszer.

Galéria megnyitása

A felhő alapú szolgáltatás tehát nagyon ütős, jól használható és sokoldalú, de ennek ára van: a havidíj 4,99 dollár. Ez a memóriakártya megvásárlását követő egy évig nem probléma, ugyanis az árban benne van egy évnyi előfizetés is, de később már gondot jelent, ha a fentiekért havi 4,99 dolláros vagy évi 49,99 dolláros összeget kell leszurkolni. Ennyit nem feltétlenül ér a szolgáltatás, legalábbis egy átlagfelhasználó számára. Egy fotós esetében más a helyzet, hiszen ezzel a szolgáltatással bárhol és bármikor elérheti a fotóit, valamint a megrendelőknek is tarthat belőlük frappáns prezentációt.

A kártya persze felhő nélkül is használható vezeték nélküli képtovábbításra – ha kijelentkezünk a felhőből, az asztali app attól még fogadja a friss fotókat, viszont ekkor az app semmiféle beállítási lehetőséget nem nyújt, hisz ezek bejelentkezéshez kötöttek.

Sebesség- és egyéb tesztek

A memóriakártyák írási és olvasási képességei

Első körben azt vizsgáltuk, hogy memóriakártya-olvasóba helyezve milyen teljesítményt nyújtanak az egyes versenyzők. Mivel mindhárman Class10-es sebességosztályú megoldások, így írási sebesség terén túl nagy meglepetésre nem számíthatunk: a 10 MB/s-os szintet mindannyian megugorhatják, ám ennél csak minimálisan lehetnek gyorsabbak. Olvasási sebesség terén már nagyobb lehet a szórás, de hogy mennyire, az az alábbi gyorstesztekből derül ki.

Galéria megnyitása

Toshiba FlashAir W-03 16 GB

Galéria megnyitása

Transcend WiFi SD 16 GB

Galéria megnyitása

Eye-Fi Mobi Pro 16 GB

A fentiek alapján az Eye-Fi Mobi Pro a leggyorsabb minden téren – különösen a 4K-s teljesítménye kiemelkedő. A második a Transcend WiFi SD, a leglassabb pedig a Toshiba FlashAir lett. Ez persze csak a memóriakártya-olvasón keresztül mért teljesítmény, ami a célszegmens igényeit nézve csak egy dolog – sokkal nagyobb jelentőséggel bír az, mire képesek a versenyzők WiFi kapcsolaton keresztül.

Fájlmásolás SD-kártyáról PC-re, vezeték nélkül, közvetlen kapcsolattal

Természetesen nem mindegy, hogy egy-egy fájl milyen gyorsan ér át az adott digitális fényképezőgépről a PC-re, vagy mobileszközre. Az várható volt, hogy nagyméretű videók továbbítására nem lesznek képesek a versenyzők, ugyanis szerényebb képességű WiFi vezérlővel rendelkeznek, mint egy klasszikus mobileszköz, ám a mérések eredményei még ezt szem előtt tartva is sokkolóak voltak. Beszéljenek inkább a számok.

Folyamatos adatátviteli sebességek SD kártyáról PC-re, WiFi-vel

•Toshiba FlashAir 16 GB: 1,46 MB/s

•Transcend WiFi SD 16 GB: 0,62 MB/s

•Eye-Fi Mobi Pro 16 GB: 1,5-1,8 MB/s

A Toshiba és a Transcend esetében könnyű dolgunk volt, mert ezeknél a webszerver jóvoltából egyszerűen le tudtuk mérni a sebességet. Az Eye-Fi Mobi Pro viszont kemény dió, mert semmiféle folyamatjelzőt nem nyújt, ami segíthetne a sebesség pontos lemérésében, így jobb híján az asztali tálca ikon megjelenése és eltűnése közötti időt mértük, ami a fájlméret ismeretében megközelítőleg elárulja, milyen sebességre lehet számítani. A teszt során egy 26,6 MB-os RAW fájlt küldtünk át PC-re, ehhez pedig 15 másodpercre volt szüksége a rendszernek. A folyamatjelző megjelenésétől számítva 7 másodperc múlva indult el az adatátvitel, majd a 24. másodpercben feltűnt az adott könyvtárban a fájl – ez nettó 17 másodpercet jelent, ami 1,56 MB/s körüli adatátviteli sebességet feltételez.

A fenti értékek nem túl acélosak, de ha csak kisebb felbontású JPG fotók áttöltésére van szükség, amelyekből ráadásul nincs több száz darab, akkor ezek a sebességek is vállalhatóak. Professzionális szinten több szempontból sem ideálisak ezek a kártyák: egyrészt sokára érnek át a RAW fájlok a PC-re, másrészt a memóriakártyák írási sebessége sem valami jó, így fotózás közben, ha sorozatfelvételt kell készíteni, hamar betelik a DSLR fedélzeti gyorsítótára, így addig megáll a munka, amíg az SD kártya utól nem éri magát. Ez akkor különösen kellemetlen, ha emiatt lemaradunk egy megismételhetetlen pillanatról.

Fogyasztás, pontosabban áramfelvétel

Érdekességképpen megvizsgáltuk, mekkora áramfelvétel mérhető, ha a memóriakártyák üresjáratban ketyegnek, illetve éppen adatátvitelt végeznek. Azt is megnéztük, mi a helyzet, ha az időtúllépési keret letelte után mérünk áramfelvételt. Minden esetben ugyanazon a memóriakártya-olvasón keresztül végeztük a méréseket, amelyek tájékoztató jellegűek – leginkább érdekességnek szántuk őket.

Transcend WiFi SD 16 GB

•Üresjárat: 0,13A

•Üresjárat, inaktív WiFi: 0,05A

•Webszerver tallózás: 0,17A

•Fájlátvitel PC-re: 0,27A

Toshiba FlashAir 16 GB

•Üresjárat: 0,10A

•Üresjárat, inaktív WiFi: 0,02A

•Webszerver tallózás: 0,10A

•Fájlátvitel PC-re: 0,16A

Eye-Fi Mobi Pro 16 GB

•Üresjárat: 0,09A

•Üresjárat, inaktív WiFi: 0,01A

•Fájlátvitel PC-re: 0,19A

A fentiek alapján jól látszik, mekkora többletfogyasztást okoz a vezeték nélküli fájlátvitel, de még az üresjáratban ketyegő WiFi vezérlő is elég sokat kér ahhoz képest, ammennyit kikapcsolt WiFi vezérlővel fogyasztanak az egyes memóriakártyák. Egyszóval, ha hagyományos SD memóriakártyánk helyett WiFi támogatással ellátott modellre vágyunk, érdemes rá felkészülni, hogy sokkal hamarabb le fog merülni a digitális fényképezőgépünk – pótakkumulátor ajánlott. Alternatív módon rövid időtúllépést is beállíthatunk, így egy aktivitást követően 1 perc múlva már aludhat is a WiFi kártya. No meg aztán amúgy sincs túl sok értelme folyamatosan aktív WiFi kapcsolat mellett fotózni – elég, ha akkor használjuk a funkciót, amikor feltétlenül továbbítani kell néhány fotót.

Verdikt

Verdikt – általánosságban

A WiFi vezérlővel ellátott SD memóriakártyák nagyon hasznosak tudnak lenni, ha képességeiknek megfelelően kezeljük őket, vagyis ne várjunk el olyasmit, amit nem tudnak.

Amire nem alkalmasak:

• Sok-sok nagyfelbontású nyers kép egyidejű továbbítása

• Hosszú, magas bitrátájú, nagyfelbontású videók áttöltése

• Professzionális DSLR masina sorozatfelvétel-módjának kiszolgálása

• Több GB-nyi tartalom gyors áttöltése – erre jobb a kártyaolvasót használni

Amire alkalmasak:

• Néhány JPG fotó átküldése mobilra további megosztás céljából

• Néhány nyers kép átküldése NAS-ra, vagy éppen PC-re

• Kisfelbontású, alacsony bitrátájú videók átküldése PC-re vagy mobilra

• Kisebb albumok mobil megosztása egy-egy ismerőssel vagy baráttal

Ahogy az a fentiekből, illetve a tesztekből is kiderül, a WiFi-s SD kártyák meglehetősen kevés esetben jöhetnek igazán jól, ugyanis vezeték nélküli adatátvitel esetén többnyire fájóan kevés az az 1-2 MB/s körüli sebesség, amit nyújtanak. Alkalmanként azért jó szolgálatot tehet egy-egy ilyen memóriakártya, ha utazásaink során egy-egy jó minőségű fotót meg szeretnénk osztani családtagjainkkal vagy barátainkkal – egy DSLR-rel készített fotó még mindig jobb, mint okostelefonos társai, igaz, bizonyos felhasználási területeken már egyre inkább elmosódik a határ, ugyanis a modern okostelefonok kamerái nagyon sokat fejlődtek az utóbbi években.

A WiFi-s SD kártyák terjedésének az sem tesz jót, hogy egyre több olyan digitális fényképezőgép kapható, ami már alapból tartalmaz WiFi vezérlőt, hisz ezekhez a masinákhoz teljesen felesleges ilyen memóriakártyákat venni.

Verdikt – termékek szerint

Versenyzőink közül az Eye-Fi Mobi Pro a legkomolyabb szereplő, de ez nem is csoda, hisz gyártója közel 10 éve képviselteti magát a piacon. A memóriakártya borsos árában benne van egy évnyi előfizetés, amivel elérhető az Eye-Fi Cloud felhőszolgáltatás minden funkciója – ez önmagában 49,99 dollárt ér. A beüzemelés egyszerű és gyors, gyakorlatilag bolond-biztos, a sebesség kielégítő és fogyasztás terén is ez a legjobb a trióból. Nagy piros pontot érdemel, hogy a támogatott fényképezőgépek esetében lehetőség van a szelektív szinkronizálásra, azaz a fénykép-nézegetőn belül kijelölhetjük, mely fotókat szeretnénk vezeték nélkül átküldeni

Galéria megnyitása

Már-már majdnem odaítélnénk az ajánlott vétel címet, de hirtelen eszünkbe jutott a néhány hónappal ezelőtti fiaskó, amikor a cég bejelentette, régi memóriakártyái támogatását beszünteti, így azok a felhőszolgáltatással sem használhatóak tovább. A nagy vásárlói elégedetlenkedés miatt meggondolta magát a vezetés, de nem látunk garanciát arra, hogy ilyesmi a jövőben ne ismétlődhetne meg, így ennek fényében érdemes meghozni a döntést. A felhőszolgáltatás egyébként profi, csak a hazai pénztárcákhoz szabva cseppet drága.

Galéria megnyitása

A sorban a Toshiba FlashAir 16 GB-os modellje következik, ami a kezdeti konfigurációs problémák ellenére belopta magát a szívünkbe. Ez a memóriakártya ugyan csak a második leggyorsabb, már ami a WiFi sebességét illeti, cserébe viszont remekül testre szabható, hála a jól dokumentált fejlesztői oldalnak, illetve a szabadon szerkeszthető konfigurációs fájlnak, amivel rengeteg érdekes dolgot lehet megvalósítani. Ennél a modellnél nincs felhőszolgáltatás, nincs szükség felhasználói fiók regisztrálására a teljes funkcionalitás eléréséhez, van viszont könnyen elérhető webszerver, ami szerintünk többet ér. A Toshiba FlashAir W-03-as sorozatának 16 GB-os tagja ráadásul nem is 20 000, hanem csak 10 000 forintba kerül, ennyiért pedig szerintünk bőven ajánlható – de csak akkor, ha a lassú WiFi-vel együtt tudunk élni. Egyébként érdemesebb a 32 GB-os modellt választani, hiszen az csak 2000 forinttal drágább (9500 vs. 11500 Ft). Tipp: ha szükség van a hálózati meghajtóként történő csatlakoztathatóságra, akkor figyeljünk oda, hogy a W-03-as modellt válasszuk, ne a W-02-est, mert az még nem tud ilyet.

Galéria megnyitása

A Transcend WiFi SD sorozatának 16 GB-os tagja vezeték nélküli adatátviteli sebesség terén nagyon gyengén muzsikált, valamint adatátvitel közben fogyasztása is meglepően magas volt. Noha ehhez a termékhez jár USB 2.0-s memóriakártya-olvasó, ami ráadásul nem csak az SD, hanem a microSD memóriakártyákat is támogatja, a tapasztalatok alapján nem tudjuk ajánlani. Mi inkább a Toshiba FlashAir W-03 mellett tesszük le a voksunkat – minden szempontból jobb választás. És a két termék közötti árkülönbségbe még egy USB 2.0-s memóriakártya-olvasó is beleférhet, ha szükséges.

Hasznos hivatkozások

Eye-Fi Mobi Pro 16 GB

Gyártói weboldal | iPon webshop

Transcend WiFi SD 16 GB

Gyártói weboldal | iPon webshop

Toshiba FlashAir W-03 16 GB

Gyártói weboldal | iPon webshop

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap