WayteQ xTAB 8X Quad - jól sikerült ráncfelvarrás

8"-os IPS kijelző, 3G, WiFi és GPS, KitKat, mindez 40 000 forint alatti áron? Megfontolásra érdemes ajánlat, megvizsgáltuk a részleteket...

WayteQ xTAB 8X Quad - jól sikerült ráncfelvarrás

Bevezetés, specifikáció

A kereskedők és a vásárlók szempontjából is legfontosabb (előbbieknek biztosan) eseményen, a karácsonyon már túl vagyunk, az őrült vásárlási-ajándékozási lázat ilyenkor mindig egy kis nyugalmi időszak követi. Ebbe a viszonylagos nyugalomba csöppent bele a WayteQ legfrissebb kreálmánya, az xTAB 8X Quad. Akik oldalunkat rendszeresen nyomon követik, azok tudják, hogy e modell korántsem az első fecske, ami a WayteQ palettájáról a tesztpadunkra csöppen, lényegében a cég összes fontosabb táblagépe meg szokott fordulni nálunk előbb vagy utóbb, mert sokkal voltak már jó tapasztalataink. A 8X Quad is azért érkezett hozzánk, mert a specifikációja elég szép volt ahhoz képest, hogy milyen árcédulát ragasztott rá a cég.

Itt van például a kijelző mérete, ami ugyebár egy tabletnél kulcskérdés: a 8 hüvelykes képátló-választás azért szerencsés (a gyártó szempontjából mindenképp), mert mostanában ez a méret igen felkapottnak mondható. Az okokra csak tippelni lehet, de vélhetően a 7 colos méretet ma már az emberek többsége túl kicsinek gondolja. A másik klasszikus méret, a 10 hüvelyk ugyan elég nagy, de utazáshoz már kényelmetlen lehet, aztán ott van még a 9 col, ami szintén egy arany középútnak tűnik, de a választék még viszonylag szűk ebben a méretben és legtöbbször árban is egy magasabb lépcsőfok.

A WayteQ 16:10 képarányú panelt alkalmazott, ami filmnézésére ideális, munkára vagy netezésre talán előnyösebb a 4:3, de ezt embere válogatja. A felbontásnál igazából a kötelező minimumot hozza a képernyő, ami 1280×800 pixelt jelent, ez 189 PPI-s pixelsűrűség. Ami pozitívum, hogy a gyártó ezúttal is IPS technológiát használó panelbe invesztált, azaz a korrekt színhűség és a széles betekintési szögtartomány papíron borítékolható.

A gépház mérete a kijelzőhöz illeszkedvén 220 mm hosszú, 123 mm széles és 9,5 mm vastag, így viszonylag kompaktnak nevezhető, a külsővel és a dizájnnal majd a következő oldalon foglalkozunk részletesebben, de igazából semmi újdonságra nem kell számítania azoknak, akik találkoztak már a WayteQ korábbi táblagépeivel.

A masina életre keltéséért egy MediaTek MT8382 SoC felelős, mely négy darab, 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 magot foglal magában, ezek egy 500 MHz-es Mali-400 MP2 IGP-vel vannak megtámogatva. Ezt a SoC-ot a gyártója is a középkategóriába ajánlja, ami extrának mondható vele kapcsolatban, az a 3G támogatás. A rendszermemória mennyisége 1 GB, ma már ez a szükséges minimum, ezekből a paraméterekből sejthető, hogy az xTAB 8X Quad nem egy „gamer” tablet, de ezt nem is ígéri sehol. A háttértár mindössze 8 GB-os, éppen ezért ha főleg filmnézésre néztük ki magunknak a masinát, akkor elkerülhetetlen lesz egy tisztességes méretű memóriakártya vásárlása.

Amiben az xTAB 8X Quad igazán jól domborít (a kijelzőn túl), az az adatkapcsolati lehetőségek. A Bluetooth 4.0 modul és 802.11 a/b/g/n WLAN (Miracast + WiFi-Direct is) természetesen alap, de amire már az imént utaltunk, van SIM foglalat (normál) is, tehát vezeték nélküli hálózat hiányában a 3G-nek köszönhetően bárhol online maradhatunk és akár telefonálhatunk is (persze azt feltételezve, hogy van szolgáltatói térerő). Ha FM rádiót támadna kedvünk hallgatni, az sem jelent akadályt (csatlakoztatott fülhallgató szükséges antenna gyanánt), de a navigációt használók is két legyet üthetnek egy csapásra a géppel a beépített GPS vevőnek köszönhetően. A gyorsulásérzékelő, a közelségérzékelő és fényérzékelő minden magát valamire tartó táblagépben alap, így ezeket csak jelzésértékűleg említjük, ahogy a 3,5 mm-es jack-csatlakozó, a beépített hangszóró és a beépített mikrofon meglétét is. A vezetékes csatlakozófelület microUSB 2.0, OTG támogatással.

Kamera optikából ugyan kapunk elő és hátlapit is, de előbbi 0,3, míg utóbbi 2 megapixeles felbontását figyelembe véve arra nem érdemes számítani, hogy ezzel a táblával ki tudjuk váltani a digitális fényképezőgépünket is (ha csak nem 12 éve vettük még a sulinet programban). Amennyiben helyesek a rendelkezésre álló információink, a gépezet energiafelelőse egy 4500 mAh-s lítium-ion akkumulátor, amire a gyártó az egyes felhasználási területeket figyelembe véve az alábbi üzemidőket adja meg: ~12 óra zenelejátszás, ~4,5 óra videó nézés, ~5 óra internet böngészés – ezek bizony nem tűnnek a valóságtól elrugaszkodott becsléseknek, de majd meglátjuk, mit mutat a gyakorlat. Az egyetlen dolog, amiről még nem tettünk említést, az a szoftveres oldal. Ebben a kategóriában a Lollipop (Android 5.0) még nem igazán elvárható, ellentétben a KitKattel. Ez utóbbi teljesít szolgálatot a hardveren, a szokásos módon enyhén „WayteQ-esre szabva”, de lényegében megőrizve a gyári vonásokat, néhány extra alkalmazással megspékelve.

Külső, anyaghasználat, tartozékok

Mint azt már említettük, a külsőséget tekintve nem lehet megújulásról beszélni, de ez nem feltétlenül baj. Ha megnézzük a WayteQ jelenlegi tablet termékpalettáját, a legtöbb modell ezt a formát követi, az xTAB 8X Quad elődjének tekinthető xTAB 8Q GPS-szel is úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás. A készülékház teljesen fehér (inkább fényes, mint matt), elrendezését tekintve álló tájolású. A 220 x 123 x 9,5 mm-es méretek kellemesek, a kijelző kerete a két hosszanti élen körülbelül fél centis, míg a rövidebbik éleken elég széles, körülbelül 2 centiméter. A sarkok lekerekítettek, szóval a dizájn olyan, mint eddig, annak minden egyszerűségével és letisztultságával.

Az előlapon csak a felülre-középre helyezett hangszóró, az előlapi kamera és a különféle szenzorok, érzékelők törik meg a csendet. A kijelzővédő fólia az előlap teljes felületén végighúzódik, kivéve hangszórót és a szenzorokat, itt természetesen kivágták. A hátlap szélei le vannak kerekítve, túldíszítésről itt sincs szó. Nagyjából az előlapi szenzorral egy magasságban találjuk a főkamera optikáját, a hátlap közepén szerepel a típusmegjelölés, lejjebb a WayteQ logó és a gyári szám figyelhető meg. Fontos, hogy a bal alsó sarokba került még egy hangszóró (az előlapon is van egy), multimédiás interakcióknál (film, zene) ez a domináns, az előlapi inkább a telefonáláshoz, kommunikációhoz van.

A készülék oldalai közül a felső tartalmazza a fontos dolgokat, jobb szélre került a meglehetősen apró méretű bekapcsoló gomb. Az elhelyezése nem rossz, nem kényelmetlen, ugyanakkor a kis méret és az egy elemből kialakított hangerőszabályzó gombhoz való csekély távolság miatt a nagyobb ujjakkal rendelkező felhasználók esetleg bajba kerülhetnek. Utánuk a 3,5 mm-es jack csatlakozó következik, majd jelentős szünet után a microUSB 2.0, mellette egy kis ajtócskával, ami a microSD és a SIM foglalatot rejti (az ajtó elég passzentos, viszonylag nagy erő hatására pattan ki a helyéről elég nagy zajjal, ne ijedjünk meg, valószínűleg nem törtük el).

A többi oldal üres, egyetlen dolgot leszámítva, ami a beépített mikrofon „hallójárata” az xTAB 8X Quad jobb alsó sarkán. A gép tömege 360 gramm, ez első olvasásra kicsit soknak tűnhet, de valójában nem vészes, egy átlagos tenyérben kényelmesen kézben tartható, az ujjak a lekerekített szélek mentén tovább biztosítják a fogást, a másik kezünk pedig szabadon marad a vezérlésre.

A felhasznált anyag műanyag, így óriási minőségérzetet nem lehet elvárni, de mivel a hátlap nem levehető, a termék ennek ellenére elég masszív hatást kelt, persze érezhetően jobban csavarodik és ropog, mint a fémmel épített társai, de emlékezzünk vissza a kompromisszumokra… Ez az anyaghasználat, megjelenés és forma még mindig egy (vagy inkább kettő) lépcsővel magasabb minőségi szint, mint amilyen a 15-20 ezer forintos kínai „különlegességeknél” tapasztalható.

Doboz, tartozékok

Aki már látott WayteQ táblát a boltok polcain, nem fog meglepődni a látottakon. A szokásos fehér kartondoboz fogad ízléses tálalásban, felül a táblagép képével, a gyártó és a típusmegjelöléssel, alul a specifikációval és az egyéb fontos információkkal, az oldalakon ezek ötvözetével. A doboz tartalma is a megszokott, az xTAB 8X Quad táblagép mellé egy hálózati töltőt, egy USB kábelt és egy OTG kábelt kapunk, természetesen a használati útmutatóval és a garancialevéllel megtoldva.

Teljesítmény, telefonálás, kamera, GPS, üzemidő

Ahogyan azt már említettük, a SoC egy MediaTek MT8382-es példány, 500 MHz-es Mali-400 MP2 GPU-val és négy darab, maximum 1300 MHz-en ketyegő CPU maggal. Ennek megfelelően elsősorban a CPU erőt kívánó tesztekben számítottunk korrekt helytállásra, bár az is igaz, hogy a Mali-400 MP2 GPU ugyan nem egy mai csirke már, azért ezen a felbontáson még nem biztos, hogy halálra kell őt ítélni. A tesztek eredményeit az alábbi táblázatban összegezzük:

Az 1 GB RAM első olvasatra nem hat túlzottan megnyugtatóan, de átlagos használat mellett nem éreztük, hogy emiatt gondok lennének a sebességgel, inkább akkor lehet gikszer, ha több nagy memóriaigényű alkalmazást futtatunk egyszerre, esetleg komolyabb hardvert kívánó játékokkal játszogatunk. Összességében jól pörög rajta a KitKat, az átlagos pixelsűrűséget megfelelően meghajtja az adott hardver, Full HD-s panellel már vélhetően jobban éreztük volna a korlátokat. Ahogy az xTab 9-nél, talán egyedül az alvásból való visszatérés tűnik kicsit lomhának, itt a gomb lenyomását követően még várnunk kell 1-1,5 másodpercet arra, hogy bekapcsoljon a kijelző.

Galéria megnyitása grid_on

Természetesen a zenéket és a videókat gond nélkül varázsolja a szemünk elé a SoC, ez ma már alapkövetelmény még a leggyengébb processzor esetén is. Full HD-ig biztosan nem lesz gondunk, bár a panel adottságai miatt 720p felett igazából nincs is értelme lejátszanunk a tartalmat, és mivel HDMI kimenet sincs, külső kijelzőre sem tudunk nagyobb felbontást varázsolni.

Gyári videólejátszó és zenelejátszó van, bár ezek csak a legalapvetőbb funkciókra képesek, ha bármelyik területen komolyabbak az igényeink, vélhetően az áruházból fogunk valamilyen nagyobb tudású megoldásokat begyűjteni. Filmnézés vagy zenelejátszás közben a hátsó hangszóró jóval hangosabb, mint az előlapi, így egyrészt nem igazán lehet valódi sztereó hatásról beszélni, másrészt ha a tablet asztalon fekszik, veszíthetünk a hangerőből, bár a kialakítás során amennyire lehet ügyeltek arra, hogy legyen útja a hangnak a fülünkbe. A hangminőséggel kapcsolatban amit el lehet mondani: szól!

Kamera

Kamerából a már leírtak értelmében kettő áll rendelkezésre. Az egyik az előlapon van, felbontása 0,3 megapixel, ezen jellemző kapcsán pedig hagy kérjek felmentést az alól, hogy erre további karaktermennyiséget pazaroljak. Ha nagyon muszáj, videóbeszélgetésre alkalmas, elvégre Skype közben az életlen és zajos kép is jobb, mint a semmilyen. Természetesen a hátlapi kamera a főkamera, ez maximum 2 megapixeles felbontásban képes állóképeket készíteni.

Galéria megnyitása grid_on

Szívem szerint ennek kapcsán is az előző mondatomat ismételném, a fényképezés egyértelműen az xTAB 8X Quad gyenge pontja, az elkészült fotók életlenek, elmosottak, és a felbontás kapcsán szintén nem lehetünk elájulva, egy picit olyan, mintha a WayteQ-es srácok találtak volna a raktárban egy dobozban 4-5 éves kamera optikákat, és úgy gondolták, mégsem kellene őket veszni hagyni, az xTAB 8X Quadba jók lesznek. A szoftverben állítható néhány dolog a minőséggel kapcsolatban, van időzítő és panoráma funkció és HDR is bekapcsolható, bár ennek jelen esetben megkérdőjelezhető a jelentősége. Egy szó mint száz, ezt a táblát fényképezésre csak abban az esetben ajánljuk, ha semmilyen más lehetőségünk nincs a pillanat megörökítésére.

Galéria megnyitása grid_on

Meglepetésre ennél két fokkal jobb véleménnyel tudunk lenni a mozgókép rögzítésről, a videó felbontás maximum 1280×720 lehet, ami a 2 megapixeles állóképek után jelen esetben pozitívumnak tekinthető. A minőség jóval elfogadhatóbb. A fényviszonyok változását elég nehezen képes lekövetni a szenzor, de az elkészült felvétel még egy FULL HD-s panelen is viszonylag élvezhető marad. Persze ezúttal is megadjuk mindenki számára a lehetőséget, hogy ezt ő maga ítélje meg, hiszen az elkészült mintafotókat és a próbafelvételt most is közzétesszük:

Navigáció

A WayteQ xTAB 8X Quad beépített GPS-vevővel is büszkélkedhet, azaz személyében nem csak egy tábla PC-t, hanem egy navigációs eszközt is kapunk, amely különösen kellemes ebben a méretben. Elsőként a GPS Status & Toolbox nevű, Play áruházból ingyenesen elérhető alkalmazással vizsgáltuk meg, mire számíthatunk a GPS vevőtől, és az eredmény meglepően jó volt, a helyszolgáltatást engedélyezve az ablakhoz közeledvén néhány másodperc elteltével azonnal jöttek a holdak, pillanatok alatt felépült a kapcsolat és aktív volt a helymeghatározás, úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

A gépen vagy a csomagban navigációs szoftvert nem találunk, a gyártó a Sygic-et ajánlja (és létezik olyan kiszerelésben, amelyben adja is a gép mellé), amely készülékről és memóriakártyáról is futtatható, Európa 45 országához nyújt támogatást TomTom térképeken alapulva, hangvezérléssel (20 nyelven), gyors útvonaltervezéssel, házszámszintű információkkal, sávasszisztenssel, sztrádajelzésekkel, sebességkorlátozó figyelmeztetésekkel, traffipax infókkal, 3D-s tartalmat kínálva. Az alapszintű szolgáltatások ingyenesek, ami egy nagy fegyvertény, de bizonyos funkciók csak prémium hozzáféréssel érhetőek el, további információk a Play áruházban: link

Galéria megnyitása grid_on

Az app problémamentesen és gyorsan települt, majd a kívánt térképek letöltése után már neki is kezdhettünk teendőinknek (magyar nyelven). A holdakkal való kapcsolat-felépítés itt is pillanatok alatt lezajlott, a program pontosan meghatározta a jelenlegi pozíciót, stb. Magáról a szoftverről nem szeretnénk több szót ejteni, hiszen az már egy másik cikk témája lenne, én magam nem vagyok Sygic-használó, de azt nem tudom megkérdőjelezni, hogy az egyik legjobb ingyenesen (is) használható navigációs szoftver a piacon.

Ugyanakkor az is kétségtelen tény, hogy egy jelentős tábor számára még mindig az iGO neve jelenti a nagybetűs navigációs szoftvert, nem véletlenül. A régióban az Androidos változat birtokba vétele felvet bizonyos jogi aggályokat, így mi senkit nem buzdítunk a szoftver használatára, mert az jelenleg legális formában nem kivitelezhető. Ugyanakkor attól, hogy a homokba dugjuk a fejünket, még a tény tény marad: nagyon sokan használják, úgyhogy elmondjuk, hogy az is tökéletesen működik a WayteQ gépével.

Üzemidő

Specifikáció szerint 4500 mAh-s lítium-ion teleppel van dolgunk, és mivel a panel sem méretben, sem felbontásban nem túl nagy, valamint az egyes részegységek órajelei sem verdesik az eget, kellemes üzemidőt vizionáltunk. Emlékezzünk csak vissza, mit ígért a WayteQ: ~12 óra zenelejátszás, ~4,5 óra videó nézés, ~5 óra internet böngészés. Mi kétféle irányból vizsgáltuk meg a rendelkezésre állást. A művelet előtt a gépet természetesen csutkára feltöltöttük, majd az első próbánál automatikus fényerő-szabályozást használva 50 százalékos hangerő mellett a YouTube appon keresztül filmet játszottunk le 720p felbontásban, egészen addig, amíg az akkumulátor teljesen ki nem lehelte a lelkét. Ezt bizony nem volt egyszerű kivárni, 11 óra 7 perces üzemidőt tudtunk feljegyezni, amiért hatalmas dicséret illeti az xTAB 8X Quadot. Persze ha valaki úgy szeret filmezni, hogy a panelt 100 százalékos fényerőre húzza, biztosan rá lehet számolni pár óra mínuszt, de ez még azzal együtt is szép teljesítmény.

A másik mód, ahogy a telepet próbára tettük, a PC Mark Androidos változatában elérhető akkumulátor teszt. Ennek során a program nagy megterhelést eredményező feladatok elé állítja a hardvert, melyet loopol, azaz folyamatosan ismétel, egészen addig, amíg az akksi eléri a töltöttségi szint alsó határát (17-20 százalék). A gép így is 9 óra 34 percet bírt, ami megint csak piros pont, és ha PC Mark alatt bírja eddig, akkor egészen biztos, hogy netezéssel is. Kicsit furcsa a dolog, mivel ezek a számok a gyártói adat duplái, a WayteQ-nél a jelek szerint elszámoltak valamit negatív irányban, de ez legyen a legrosszabb pontatlanság egy táblagép specifikációs adatai és a valóság kapcsán.

3G és telefonálás

A 8X Quad egyik legfőbb vonzereje, hogy olcsón kínál 3G hálózati modemet, és így telefonálni is lehet vele. Bár kicsit megmosolyogtató egy 8 colos géppel beszélgetni, azért kétségtelenül működik és a hangtisztaság is rendben volt, mindkét oldalon, úgyhogy egy szavunk nem lehet. Ha szükség van rá, használhatunk Bluetooth headsetet is.

Hálózatot is nagyon gyorsan talált a gép, és a sebességgel sem volt probléma, utazgatás közben is le lehetett tolni egy HearthStone meccset, és az iPon olvasgatása sem jelentett problémát. Azt az egyet azért ne felejtsük el, hogy aktív 3G modem esetében a rendelkezésre állási idő csökken (mi a fenti értékeket 3G nélkül mértük).

Operációs rendszer, extra szoftverek

Akik követték az ezt megelőző 1-2 korábbi WayteQ tabletes cikkünket, azoknak ez az oldal nem fog túl sok újdonsággal szolgálni.

A WayteQ xTAB 8X Quadon KitKat teljesít szolgálatot, de 4.4.2-es verzió, aminek ugyan nincs nagy jelentősége, de azért érthetetlen, mert az xTAB 9-en már a 4.4.4-es kiadás volt megtalálható. A Holo UI névre hallgató felülettel kapcsolatban lényegében ugyanazokat tudjuk elmondani, mint amit annál a produktumnál láttunk: a kezelőfelület átalakult némileg a Jelly Beanhez képest. Alapesetben egyoldalas kezdőképernyőnk van, ami eléggé letisztult. A jobb felső sarokban találjuk az órát és a töltöttséget, itt egy lehúzó mozdulatot téve elérhetjük a beállításokat és még sok egyéb funkciót. A bal felső sarokban ugyanezt a mozdulatot megtéve gördíthető le az eseménysáv, itt láthatjuk a történéseket, ha egy program frissült, ha képernyőmentést készítettünk, stb. Magán a kezdőképernyőn felül egy keresősávot találunk, a középső hatalmas területet az óra és a dátum widget uralja, alul viszonylag nagyméretű ikonokból álló eszköztár érhető el, ami természetesen szabadon variálható.

Galéria megnyitása grid_on

A tablet nem rendelkezik fizikai vezérlőgombokkal, azok a megjelenítőn kaptak helyet, a vezérlés onnan kivitelezhető, amely az utóbbi években már egy bevett gyakorlat. A launcher teljesen alap, elsötétített háttéren (transzparens) 8×5-ös rácsban sorakoznak fel az alkalmazások ikonjai, lapozni balról jobbra tudunk. Természetesen a gyári programtár is lecserélhető a Play áruházban elérhető több száz megoldás valamelyikére. A gyári ROM meglehetősen üres (mi azok táborát erősítjük, akik ezt nem bánják, hiszen így kedvünk szerint lakhatjuk be azt, és nem kell a sok fölösleges implementált appot kerülgetni), a programok sokasága mindössze egy oldalon el tudott férni. A két említést érdemlő előtelepített, egyedinek mondható alkalmazás a WayteQ táblamagazin, amellyel eddig az összes e gyártó égisze alatt piacra került Androidos táblán találkoztunk, illetve a MinDig TV app, mely ugyancsak visszatérő vendég.

Galéria megnyitása grid_on

A WayteQ táblamagazin természetesen folyamatosan fejlődik, bár az első indulás kicsit döcögős, utána már gyorsan kézhez kapjuk a tartalmat, melyeknek köre egyre bővül, mostanra tényleg minden felhasználó megtalálhatja benne a számításait, hiszen az élet minden területéből találunk benne újságot, olvasnivalót. Ezt megkönnyítendő a bal oldali sávot előhívva kategóriákba rendezve vagy a kiadvány neve szerint is keresgélhetünk, de lehetőségünk van a sokat fellapozott médiumokat kedvencek közé menteni, vagy a letöltötteket megjeleníteni. Összességében az app egyre gyorsabb és egyre többet kínál (ingyenesen 20 féle online folyóirathoz enged hozzáférést), így valóban hozzáadott értéket képvisel.

Galéria megnyitása grid_on

Hasonlóan lehet nyilatkozni a MinDig TV szoftverről, ami természetesen továbbra sem egy egyedi WayteQ vonatkozású valami, bárki számára elérhető a piactérről. Az appon keresztül a MinDig TV 10 csatornája tekinthető meg élőben (7 tévé és 3 rádióadó), valamint az Extra 24 tévécsatorna kínálata is nyomon követhető, de értelemszerűen csak műsorújság formájában. A tartalmak részletes leírásán túl lehetőség van emlékeztetőt beállítani, amivel a műsor indulása előtt 15 perccel figyelmeztetést kapunk. A kínálat a programok és programtípusok szerint is szűrhető. Persze ezek a funkciós is hasznosak, de az alkalmazás legnagyobb fegyvere az élő online közvetítés, ami HD minőségben is elérhető, ha másért nem, már csak ezért is ajánlható a program.

Összegzés, vélemény

Ahogyan arra már a bevezetés során utaltunk, az adatok láttán jó szereplésre számítottunk a WayteQ xTAB 8X Quad kapcsán, amit a termék több ponton is igazolni tudott. Az elődnek tekinthető xTAB 8Q GPS-hez képest nem beszélhetünk jelentős különbségekről, a két gép specifikációja egymással szoros átfedésben van, a leglényegesebb különbség a 3G modem megléte, amellyel azontúl, hogy megnyílik előttünk a mobilnetezés lehetősége, telefonálhatunk is, így az új modell gyakorlatilag „phabletnek” is tekinthető (azt tartsuk észben, hogy normál SIM-foglalattal van dolgunk, tehát microSIM nem fog belemenni).

Bár a kijelző felbontása nem nyújt átlag felettit, az IPS panel színeiben és betekintési szögeiben ezúttal sem kellett csalódnunk, és ugyan a komor őszies időjárásnak köszönhetően a fényerősség napfény hiányában nem volt igazán próbára téve, érzésünk szerint ezzel sem lesz probléma, én magam a használat során meg voltam elégedve az automatikus fényerő-szabályozó szenzor munkájával. A dizájnra lehet mondani, hogy kissé már unalmas vagy lerágott csont, ráncfelvarrás révén nem is számítottunk másra, az ítéletet mindenki ki tudja mondani saját szájíze szerint. A minőségérzet a kopogós műanyagok használata miatt elmarad nem olyan jó, mint az xTAB 9-nél, de a lehetőségekhez képest rendben van. A fizikai gombok és a különféle felületek elhelyezésével nincs probléma, az egyedüli támadható pont a viszonylag kicsi bekapcsológomb és ennek távolsága a hangerő-szabályozótól.

A WiFi jelerőssége átlagos, a tempó viszont a „speedtest”-es mérés során nem volt az igazi, a 60 Mbites internetből a táblagépen két ízben is 35 Mbit körüli értéket mértünk, a miértekre nem igazán van válaszunk, de ha belegondolunk, ez netezgetésre bőven elég. Abszolút jól vizsgázott viszont a GPS, amely nagyon gyorsan talál holdat és a jelet is stabilan tartja, egy autós tartó beszerzése után nyugodt szívvel tudjuk a gépet navigációra is ajánlani. Az FM rádióval tett gyors próba során szintén nem volt gond, egy SONY fejhallgatót antennaként használva az automatikus keresés pontosan képes megtalálni a csatornákat, a tisztaság nyilván nagyban függ az adott hely vételi viszonyaitól, Erdőkertesen egy átlagos falvastagságú szobában a Class FM teljesen tisztán és szakadás-mentesen szólt. Az FM rádió app nem tud túl sokat, de kereshetünk állomásokat, válthatunk hangszóróra és rögzíthetjük az adást, szóval ami kell az adott.

A készülék erősen gyenge pontja a kamera, az elkészített mozgókép még nem is annyira tragikus, de a fotók minősége még a mobiltelefonos képalkotás kiváltására sem alkalmas, nemhogy a digitális fényképezőére, persze erre a 2 megapixeles felbontás alapján már lehetett számítani. Bár a használatot tekintve nagy jelentősége nincs, a negatívumok közé sorolható a KitKat 4.4.2 verzió alkalmazása, mert láttunk már korábbi WayteQ táblán 4.4.4-et is, nem kizárt, hogy ez a közeljövőben frissítve lesz. Kicsit aggódtunk az 1 GB-os rendszermemória miatt, de ha nem párhuzamosítunk úgy, mintha egy Core i7 dohogna a burkolat alatt, akkor nem lesznek nagy problémáink. Az egyszerűbb játékok, 3D-s alkalmazások is elszaladnak a vason, de azért ez továbbra is egy elsősorban netezésre, zenelejátszásra és filmnézésre való tábla PC. A papíron 8 GB-os belső tárhely a rendszer alól egy 2- és egy 4 GB-os partíciónak látszik, az alkalmazások számára bőven elég, a zenéknek-filmeknek meg úgyis vásárolunk egy szép méretű micro SD kártyát, ez a jelenlegi árak mellett nem fog minket az adóslistára repíteni. A GPS gyorsasága mellett a modell legnagyobb pozitív csalódása az akkumulátoros üzemidő volt, az xTAB 8X Quad garantáltan képes arra, hogy az egész munka- vagy iskolai napot velünk töltse, 8 és 12 óra közötti rendelkezésre állással nyugodtan számolhatunk, ami ebben a kategóriában dicséretet érdemel. Az xTAB 8X Quad jelenlegi vételára webáruházunkban 39 574 forint, és az az igazság, hogy ezt az ár-teljesítmény mutatót figyelembe véve nem könnyű neki ellenfelet találni.

Nagyon hasonló tudással és árral bír például az ALCOR Access Q881M 8", és mivel azt a terméket még nem teszteltük, nem bátorkodunk róla véleményt alkotni, de jómagam, ha döntési kényszerben lennék, hogy WayteQ vagy ALCOR, akkor szinte biztos, hogy az előbbit választanám. Vannak még a 40 000 forintos ár környékén gépek mindenféle gyártótól, de azok vagy hardveresen gyengébbek, vagy régebbi Android van rajtuk, esetleg rosszabb a kijelzőjük illetve adatkapcsolatok terén kínálnak kevesebbet, vagy ezek kombinációi. Érdekesség, hogy a mostanra már szép kort megélt xTAB-79qci 7.9" 3000 forinttal drágább, gyengébb felbontással, 3G és GPS nélkül, így az újdonság fényében azt a modellt csak akkor ajánlanánk, ha mindenképpen 4:3 képarányra van szükségünk. Az xTAB 8X Quadot viszont mindenkinek ajánljuk, aki nem „fotógépet” és nem „játékkonzolt” keres, mert ezzel a tablettel folyamatosan online lehetünk a 3G-nek és az erős akkunak köszönhetően, sőt, még telefonnak is használjuk, mindezt kevesebb, mint 40 000 forintért, ezért a WayteQ 8X Quad ajánlott minősítést érdemel, ez a teszt végére abszolút nem volt kérdéses számunkra. Mivel a doboz tokot nem tartalmaz, gépünk épségének megőrzésére érdemes lehet beszerezni egyet, az asztali tartóként is funkcionáló bőrtok szintén elérhető a webáruházban, de kapni a géphez típusazonos autós tartót is.

Pro:

- korrekt színvilág és betekintési szögek

- 3G: mobilnet mellett telefonálási lehetőséggel

- Gyors, pontos GPS vevő

- hosszú akkumulátoros üzemidő

- korrekt ár

Kontra:

- gyenge minőségű kameraszenzorok

- változatlan, kicsit unalmas külső

- az 1 GB RAM esetenként kevés lehet

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward