VPN támogatással gazdagodik a Firefox

A Mozilla szakemberei a ProtonVPN szolgáltatására támaszkodnak, első körben azonban csak tesztelik, hogyan fogadják a felhasználók az újítást.

VPN támogatással gazdagodik a Firefox

A Firefox legújabb kiadása éppen a napokban jelent meg, ennek egyik fő újítása, hogy leszámol a követő sütikkel, valamint a harmadik felek által készített sütik blokkolására is képes, ha kérjük. Az új webböngésző néhány felhasználónál egy VPN „reklámot” is feldob, amennyiben http kapcsolatot használó weboldalt keresnek fel, ez a reklám pedig nem véletlen: előfutára a Firefox beépített VPN szolgáltatásának.

Galéria megnyitása Ezt az ajánlást látják a kiválasztott Firefox felhasználók A VPN – Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat – biztonságos, titkosított csatornán keresztüli kommunikációt tesz lehetővé, ami sok előnnyel jár. Például az adott weboldal számára a felhasználói adatforgalom a VPN szerver országából jövőnek tűnik, a saját internetszolgáltató nem látja a VPN csatornán folyó kommunikáció részleteit, nyilvános hálózaton pedig az adathalászatot nehezíti a funkció. A VPN hátránya, hogy a sávszélesség az adott VPN szerver sávszélességétől függ, azaz esetenként lassú is lehet, a VPN szerveren keresztülfolyó adatokat pedig a szerver üzemeltetője láthatja, bizonyos forgalmi adatokat pedig rögzíthet is – beállítástól függően.

A Firefox esetében a VPN szolgáltatás a nagy népszerűségnek örvendő ProtonMail alkotójától, a Protontól érkezik, ugyanis a Mozilla szakemberei több VPN szolgáltatót megvizsgálva úgy látták, ez a legbiztonságosabb, a legstabilabb és ez nyújtja a legjobb adatvédelmet. A kiválasztás során az is fontos szempont volt, hogy a felhasználók online tevékenységéből csak a lehető legminimálisabbat rögzítse a szolgáltató, valamint a különböző platformokon történő használhatóság is komoly szerepet játszott. A Proton mellett szól, hogy egy megbízható, svájci székhelyű szolgáltatóról van szó, aki maga is fontosnak tarja az adatbiztonságot és a személyes adatok védelmét.

A Firefoxhoz kapcsolódó ProtonVPN első körben csak az Amerikai Egyesült Államok területén válhat elérhetővé, ahol néhány kiválasztott felhasználó tesztelheti majd a szolgáltatást. A VPN funkció nem lesz ingyenes: havi 10 dollárt kérnek majd érte. Vagyis pontosan annyit, amennyibe a ProtonVPN kerül, ám ebben az esetben a Mozilla kapja a bevételek többségét – csak az üzemeltetési költségeket vonja le a Proton.

Hogy ez miért jó a Mozillának? Azért, mert az új szolgáltatással két legyet ütnek egy csapásra: először is növelik felhasználóik biztonságát, másrészt újabb bevételt szereznek a cég számára, ami jelenleg alapvetően a hirdetésekből él.

Galéria megnyitása

A Firefoxhoz kapcsolódó VPN szolgáltatás Windows, macOS, Linux, iOS és Android alapú eszközökhöz egyaránt használható lesz. Az előfizetést követően csak a megfelelő alkalmazást kell majd letölteni, ami egyszerűen használható, áttekinthető felhasználói kezelőfelületet biztosít és bármikor ki-, illetve bekapcsolható – igény szerint. És az előfizetést is bármikor meg lehet majd szakítani. Noha a Mozilla-féle ProtonVPN 10 dollárba kerül, azaz drágább, mint ha egy éves ProtonVPN előfizetést kötnénk közvetlenül a Protonnál (az csak havi 8 dollárra jön ki), a fejlesztők mégis reménykednek benne, hogy sokan igénylik majd az előfizetést, ezzel pedig támogatják a Mozilla adatvédelemmel kapcsolatos törekvéseit – és végső soron a Firefox fejlesztéseit is.

A próbaidőszak tapasztalataitól függően előfordulhat, hogy rövidesen szélesebb körben, a 300 milliónál is több Firefox felhasználó számára is elérhetővé teszik a Firefox VPN szolgáltatását, ami minden régióban havi 10 dollárnak megfelelő összegbe kerülhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap