Shop menü

VONZÓ AJÁNLAT LETT A HUAWEI FREEBUDS 5I

Az ismert kínai gyártó legújabb vezeték nélküli fülhallgatója fejlettebb zajszűréssel és jobb hangminőséggel csábít, és összességében a cég egy remek vezeték nélküli fülhallgatót tett le az asztalra.
Keszthelyi Dániel
Keszthelyi Dániel
Vonzó ajánlat lett a Huawei FreeBuds 5i

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

Bár a Google támogatását – és ezzel jelentős piaci részesedést is – elvesztő Huawei az okostelefonok terén behozhatatlannak tűnő hátrányba került korábbi versenytársaival szemben, továbbra sem csak a mobiltelefonok terén tud izgalmas dolgokat prezentálni. Ezúttal egy vezeték nélküli fülhallgatóval frissítette palettáját, mely nem csak elődjéhez, a közkedvelt FreeBuds 4i-hez mérve érdemes a figyelmünkre, de általában is jó ajánlatnak tűnik a vezeték nélküli hangkeltők kedvelői számára.

Közel két év telt el azóta, hogy a Huawei FreeBuds 4i magasra tette a lécet a 30-40 ezer forintos, avagy középkategóriás árszegmensben, olyan funkciókkal és képességekkel, amik legnagyobb örömünkre lassacskán elkezdtek átszivárogni a prémium ligából a pénztárcakímélőbb mezőnybe. A gyártó akkor olyan jól sikerült csomagot kínált a vásárlóknak, hogy érthető, miért nem siette el a következő változat bemutatását. Tavaly decemberben végül mégis befutott a frissítés, a továbbra is a 100 eurós határon táncoló FreeBuds 5i képében, mely igyekszik rálicitálni népszerű elődjére. Letisztult formavilág, cseppállóság, fejlettebb zajszűrés és jobb hangminőség? Lássuk, mit kínál a FreeBuds 5i!

Galéria megnyitása

Csomagolás és tartozékok 

A csomagolás kompakt és minimalista, akár maga az eszköz, a 10 cm széles és 4 cm magas dobozkában azonban mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. A Hi-Res Audio emblémát hordozó fedelet leemelve egy ovális, fényes felületű műanyag töltőtokkal találjuk szembe magunkat, a bölcsőben pedig ott várnak az apró mágnesekkel kapaszkodó fülhallgatók használatra készen. A dobozban akad még egy 25 cm-es, Type-C fejben végződő USB-A kábel, illetve egy-egy pár L-es és S-es méretű gumiharang, ha a fülhallgatóra applikált M-es méret nem igazodna tökéletesen a fülformánkhoz. Ezen felül a Gyorsútmutatót és a jótállási feltételeket röviden ismertető füzetkét is mellékelték, amelyek a többségnél valószínűleg olvasatlanul pihennek majd a doboz fenekén.

Galéria megnyitása

Bár az eszköz minden további nélkül hajlandó Bluetooth-kapcsolatot létesíteni, a teljeskörű használatához szükség lesz a Huawei AI Life applikációra is, melyet a doboz alján található QR-kód leolvasásával gyorsan beszerezhetünk. Erről később több szót is ejtünk, de fontos, hogy nem érdemes mellőzni a telepítést, különben elesünk az eszköz legtöbb hasznos funkciójától, például a testreszabhatóságot biztosító opcióktól.

Amennyiben újabb kiadású Huawei telefonunk vagy okoseszközünk van, akkor valószínűleg már HarmonyOS-t használunk, melyben a szoftver az előre telepített AppGallery-ből is kikereshető. Az Apple tulajdonosoknak sajnos rossz hírünk van, az app iOS-kiadást nem kapott, Androidon viszont nem szükséges feltenni az egész alkalmazásboltot, az AI Life külön apk formájában letölthető.

Galéria megnyitása

Specifikációk és dizájn

Talán nem lepünk meg senkit azzal a megállapítással, hogy a FreeBuds termékvonal megjelenését és esztétikáját szemlélve leginkább az Apple Airpods szériájára asszociálhatunk. Ezen nincs mit ragozni, a piacvezető brandek általában diktálják a divatot, amelyet természetesen számos más gyártó követ és formál a maga képére. Ezzel a minimalista és letisztult formavilággal pedig nem igazán lehet mellényúlni, főleg egy utcai viseletre szánt termék esetében. Míg a FreeBuds 4i fekete, fehér, illetve a hivalkodó piros alapszínekben érkezett, az 5i modellek valamivel visszafogottabb megjelenést kaptak, hiszen akad egy matt hatású fekete (Nebula Black) és egy matt halványkék (Isle Blue), továbbá a már jól ismert fényes fehér kombináció, melyen a karcok várhatóan jobban látszódnak majd.

Ami a főbb specifikációkat illeti, a tok 48,2 x 61,8 x 26,9 mm-es dimenziói nagyjából azonosak a 4i töltőházával, viszont a 34 grammos tömege 2 gramm mínuszt jelent, ami impozáns, tekintve a töltéshez szükséges akkumulátor közel kétszeres kapacitását. Érdemes kiemelni a tok fedelét, melyre ezúttal kiemelt figyelem irányult, ugyanis feszes és stabilan tart nyitott állapotban is, ami növeli a minőségérzetet. A hátoldala lapos, így zsebünkből az asztalra helyezve sem fog billegni. Az egyenként 30,9 x 21,7 x 23,9 mm-es és 4,9 grammos fülhallgatók 11%-kal könnyebbek 5,5 grammos elődjüknél, a fülünkből kikandikáló nyúlványok pedig láthatóan rövidebbek, ami kényelmi és esztétikai szempontokból egyaránt dicséretes.

Galéria megnyitása

Mindezekkel a Huawei ügyesen sakkozott, ugyanis a jobb hangzást és zajszűrést hirdető eszköz esetében megváltozott az aktív használattal eltölthető órák száma. A fülhallgatók használatakor valamivel rövidebb ideig tarthat majd az aktív igénybevétel, míg a töltőtok jóval nagyobb tartalékkal rendelkezik a korábbi változatnál. A bogyókban változatlanul 55 mAh-s akkumulátorok kaptak helyet, míg a bölcsőbe a korábbi 215 mAh-s telep helyett immár egy 410 mAh-s egységet sikerült beépíteni. Ez a bővítés jelentősen kompenzálja a kissé lerövidült üzemidőt, háromszor képes az újratöltésre, mielőtt az USB-kábelért kellene nyúlnunk.

A 10 mm-es dinamikus meghajtók mellett a hívószavak között olyanokat láthatunk, mint a magasminőségű hang támogatását ígérő "Hi-Res Audio" szabvány és vele karöltve a Sony által létrehozott LDAC kodek, mely a Bluetoothon keresztül nagy felbontású hang közvetítésére képes technológia. Ez dióhéjban 24 bites, 96 kHz-es hangfájlok közvetítését jelenti maximum 990 kbps sávszélességgel. Az Android 8-as verziója támogatta először, tehát egy ideje már hozzáférhető.

Az adatátvitel három lépésben változtatható, annak függvényében, hogy a minőséget, vagy a Bluetooth-kapcsolat stabilitását helyeznénk előtérbe. Bár tény, hogy néhány olcsóbb terméknél ezek az ígéretek nem, vagy csak alig teljesülnek, de mindenképpen jó látni, hogy a Bluetooth mennyit fejlődött az évek alatt. Ahogy azt is, hogy már nem kell vagyonokat fizetnünk, ha a zenei CD-knél ütősebb hangminőségre vágyunk egy teljesen vezetékmentes kütyütől. 

Galéria megnyitása

A listára felfért még az IP54-es besorolás is, mely korlátozott mértékű csepp- és porállóságot jelent. Ez kifejezetten jó hír a csapadékban gazdag területek lakóinak, vagy bárkinek, aki esős időben sem szeretné elcsomagolni a fülhallgatóját. Úszni tehát nem ajánlott vele, de egy kis nedvességet nem fog kikérni magának, akár záporban sétálunk, akár edzés közben teszteljük az állóképességét.

Működés, kényelem és üzemidő

Az üzembehelyezéshez nem feltétlenül lesz szükségünk az AI Life alkalmazásra, de ha már amúgy is telepítettük, érdemes egyből elindítani, hiszen már a csatlakoztatás lépésein is végigvezet minket. Ez pedig igen egyszerű, mivel elég felnyitni a tok fedelét majd az oldalán található diszkrét kis gombot két másodpercig nyomva tartani, hogy bekapcsoljon a párosítás üzemmód. Én egy Samsung telefonnal használtam, amellyel hamar egymásra találtak, ezután már bele is vethettem magam a tesztelésbe.

Az első dolog, ami feltűnt, hogy a fülhallgatók külön-külön hangjelzést adnak, amint a fülünkbe ültettük őket, köszönhetően a beépített érzékelőknek. Az automatizmus kiválóan működik, így eltávolításkor a hanglejátszás leáll, visszahelyezéskor pedig folytatódik, ha viszont valakit zavar ez a funkció, az appon belül könnyedén kikapcsolható. Az alkalmazás menüjében több Huawei termék esetén válogathatunk a különféle eszközök között, a listában szereplő nevek alatt pedig leolvashatjuk a fülhallgatók és a töltőtok töltöttségi állapotát. A FreeBuds 5i kiválasztása után az akkuinformációk nagyobb méretben is láthatók, aztán jönnek az érdekességek. 

Galéria megnyitása

A Kapcsolatközpont sáv jelzi, hogy egyszerre hány hangforráshoz csatlakoztunk a lehetséges kettőből. Így tehát kedvünk szerint válogathatunk laptopunk és telefonunk, vagy mondjuk utazáskor két különböző mobil között és ehhez elég elindítani a zenét vagy videót, a hang azonnal megszólal amint az egyik eszközön beindul a lejátszás. Ezt követően az ANC (Active Noise Cancelling) vagyis az aktív zajszűrés funkcióval babrálhatunk. A Zajkioltást aktiválva megjelenik egy almenü, ahol a Kényelmes, Általános és Ultra fokozatok között váltogathatunk, ha az erősségét csendes, zajos, vagy kifejezetten hangos környezethez igazítanánk.

Érdemes megemlíteni, hogy az akkuidőre gyakorolt negatív hatása mellett a hangzást is alapvetően megváltoztatja, ugyanis az ilyenkor hallható tompa zúgás mellett a mélyhangok is jóval hangsúlyosabbá válnak. Emiatt viszonylag sokszor áldoztam fel az üzemidőt némi extra basszusért, ugyanis a fülhallgató meglehetősen visszafogottan dübörög. Ahogy említettük, a fülünkbe illeszthető puha gumiharangokból három méret áll rendelkezésünkre, a kényelmünk mellett pedig az ANC működését is tesztelhetjük, a szoftverben erre is lesz lehetőségünk.

Míg az olcsóbb hangkeltők esetében szokás basszussal túlkompenzálni a gyengélkedő közép és magas tartományokat, itt a mélyek nem uralják, inkább diszkréten kísérik a műsort. Ez persze meglehetősen szubjektív, de számomra a hangzás sokkal melegebb volt, amikor az ANC aktív volt, cserébe le kellett küzdenem a zúgás nyomán fellépő enyhe diszkomfortérzetet. Az alaphangzás sajnos csak három beállításon keresztül módosítható, az "Alapértelmezett", "Mélykiemelt" és "Kiemelt magas" lehetőségeken túl manuális hangszínszabályzót nem kapunk. Esetleg a különféle zenelejátszók vagy a telefon beépített lehetőségei lehetnek a segítségünkre, de azért nem bántuk volna, ha a szoftver is megenged némi finomhangolást.

Galéria megnyitása

Az összhatás ezzel együtt is kellemes volt, a telefonom pedig szerencsére támogatja az LDAC-ot, így bevethettem némi magas bitrátájú jazz-t és néhány FLAC formátumú zenefájlt különböző műfajokból. Nyilvánvaló, hogy nem egy audiofileknek szánt high-end készülékről van szó, de ez a hangzás egy 30-40 ezer forint között beszerezhető wireless terméktől kifejezetten pozitív csalódás, élveztem a próbával eltöltött időt. A hang maximumra húzva sem válik torzzá, viszont a hangsúlyosabb mélyek néhány felhasználónak talán hiányozhatnak. A teljes funkciókínálattal együtt ez a hangzás mindenképpen megérdemli a dicséretet, a FreeBuds 5i-t hosszú távon is örömmel viselném.

Hasonlóan pozitív élmény volt a vezérlés, melyet ezúttal is a fülhallgatók érintésérzékeny oldalain végezhetünk el. A félelmem, hogy túlérzékenység miatt minden apró mozdulattal leállítom vagy elváltom majd a zenét, alaptalannak bizonyult, ahogy attól sem kell tartani, hogy fél órán át kell macerálni az apró műanyag felületet, mire hajlandó lesz reagálni. A Huawei meglehetősen jól lőtte be az érzékelőket, így némi barátkozás után szinte mindig egyből eltaláljuk majd a megfelelő részt.

A gesztusvezérlés nem csak logikus, de az AI Life vonatkozó menüpontjában kedvünk szerint testreszabható is, így a bal- és jobboldalra más-más funkciókat oszthatunk ki. Ha mégis bizonytalanok lennénk, a szoftver néhány lépésben megtanítja nekünk a legfontosabbakat, de akár ki is kapcsolhatjuk az egészet, ha kizárólag a telefonunkat szeretnénk nyomkodni. Végül, de nem utolsó sorban a Beállítások menüben deaktiválhatjuk a viselésészlelést, hogy a fülhallgató ne reagáljon arra, ha kivesszük a fülünkből, és elérhető az Alacsony hangkésleltetés is, a maximális élmény érdekében.

Nem feledkeztünk el a mikrofonról sem, melyből oldalanként kettő is van, igaz, csak az egyikük szolgál hangunk továbbítására, a másik a környezeti zajszennyezés kiszűrésében segít. A lényeg, hogy az a néhány telefonhívás, amit a fülhallgatón keresztül bonyolítottam, panasz nélkül zajlott, a másik fél is jól értette a mondandómat és ez pont annyi volt, amit elvártunk.

Galéria megnyitása

Akku és töltés

Mielőtt az értékelésre térnénk, említsük meg az akkuidőt, melyből 1-2 órát sajnos feláldoztak a jobb hangminőség és a fejlettebb funkciókészlet oltárán. Ez azt jelenti, hogy jelenleg zajszűréssel nagyjából 6-6.5 órán át, anélkül kb. 7-7.5 órán át hallgathatunk zenét egyhuzamban. Ez persze a hangerősség és egyéb személyes beállítások miatt változhat, de a lényeg, hogy összességében bőven az élvezhető és ajánlható tartományon belül van. A tok ráadásul amellett, hogy majdnem háromszor képes a hangkeltő páros teljes feltöltésére, alig 15 percnyi gyorstöltéssel közel 3 órára elegendő naftát tud beléjük pumpálni. Ha tehát sürgős hallgatnivalónk akad, nem kell sokáig nélkülöznünk a fülhallgatókat és igény esetén külön-külön is tölthetjük őket, így biztosan nem maradunk le semmiről. A pár teljes feltöltésére 60 percet kell várnunk, a tok feltöltése pedig kb. 110 percet vesz igénybe.

Összegzés

A FreeBuds 5i tehát számos területen igyekezett fejlődni elődjéhez képest és ez nagyjából sikerült is neki. A dizájn és megjelenés a maga egyszerűségében nagyszerű, ami jól működik, azon felesleges variálni, kényelmes és kiváló utcai viselet. A versenyképességet vizsgálva láthatjuk, hogy a Huawei amit csak tudott, azt belezsúfolt ebbe a kompakt kis eszközbe, így a piacon elérhető hasonló ajánlatok mellett is erős versenyző. Kár, hogy a tok vezeték nélküli töltéséért a FreeBuds Pro 2-ig kéne elmennünk.

Nagyjából ugyanez érvényes a specifikációkra is. A nemrég még prémium ligából integető, de immár itt is működő funkciókat még sorolni is öröm! Akad itt nagyfelbontású hang; korrektül teljesítő, de enyhe zúgással kísért aktív zajszűrés; bőséges akkuidő a 410 mAh-s töltőtokkal; kiválóan működő érintésvezérlés és még némi cseppállóság is, hogy nagyobb magabiztossággal használhassuk. Már a terméksorozat általánosan pozitív megítélése is okot adhatna a bizakodásra, de szerencsére ennél jobb a helyzet. Az előző modell óta eszközölt változtatások és a kellemes felhasználói élmény egyaránt segíti mind a Huawei fülhallgatók, mind a FreeBuds széria pozitív megítélését. 3 év jótállás láttán kérdésem sem lenne, kár, hogy mindössze egy év garanciát kapunk hozzá, ez pedig joggal adhat okot némi szájhúzásra. 

A FreeBuds 4i lecserélését talán nem teszi indokolttá, ugyanakkor egyértelműen tetszett nekünk az eszköz. 40 ezer forint alatt ez egy olyan ajánlat, amit a TWS fülhallgatóra vágyó érdeklődőknek érdemes számításba venni a következő beruházáskor.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Letisztult formavilág, cseppállóság, fejlettebb zajszűrés és jobb hangminőség.
- remek dizájn
- nagyfelbontású hang
- aktív zajszűrés
- hosszú akkuidő
- cseppállóság
- AirPods dizájn, mégsincs iOS-re szoftver
- a tok nem tölthető vezeték nélkül
- csak egy év garancia

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére