Shop menü

VLOGGEREKNEK KÉSZÍTETT PROFIBB KAMERÁT A SONY

A ZV-E1 drága lett, de ez nem véletlenül, ugyanis hatalmas szenzort hordoz, és sok érdekes trükkel készül a vloggereknek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Vloggereknek készített profibb kamerát a Sony

A Sony számára a vlogolás elterjedése óriási sikert hozott, nagyon sok videós vette a vállalat MILC gépeit, és a cég direkt olyan modelleket is kínál, amik a vloggereknek ideálisak. Most pedig itt egy olyan megoldás, ami minden eddiginél drágább és jobb is a vlogolásra szánt megoldások között. A ZV széria friss tagja már FF szenzorral érkezik.

A Sony ZV-E1 úgy lett egy viszonylag kompakt készülék, hogy közben a burkolata alatt ott lapul a full-frame formátumú szenzor, mint a cég felsőkategóriás fényképezőiben. A vállalatnak mostanra nagy tapasztalata van abban, hogy milyen recept alapján lehet a legjobb videós eszközöket összehozni, és itt ezt a receptet vette elő. Az FF érzékelő csak 12 megapixeles, ennek köszönhetően hatalmasok a pixelek és nagyon sok fényt képes befogadni. Kiválóan alkalmas lesz videózásra még gyenge fényviszonyok mellett is.

Galéria megnyitása

Több mint 15 stop a készülék dinamikatartománya, a Sony A7S III és a Cinema Line FX3 képes hasonló szintet elérni. A szerkezetben a BIONZ XR képfeldolgozó processzor teljesít szolgálatot, ami ugyancsak hozzájárul majd ahhoz, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen a felvételeknél. Az A7R V DNS-éből is kapott valamennyit a termék, ugyanis rendelkezik dedikált AI processzorral, amit az említett gépben kezdett alkalmazni a Sony. Ez valós időben javítja majd a felvételek minőségét, így a végén a videósnak kevesebb dolga lesz.

Galéria megnyitása

A ZV-E1 4K Ultra HD mellett 60 FPS-re képes, de állítólag úton van már egy olyan frissítés, amivel megoldható lesz a 4K120 felvételek megörökítése is. Hogy erre miért kell várni, az nem világos, de talán optimalizálni kell, hogy ne melegedjen túl a kompaktra tervezett kamera, ha ilyen videókat készítenek vele. Itt ugyanis a fent említett kamerák (pl. Cinema Line FX3) hőelvezetési rendszere egészen biztos, hogy nem fért el.10 bites színmélységgel lehet itt videózni 4:2:2 szín-almintavételezés mellett.

Galéria megnyitása

A Sony tervezői a vázat úgy alakították ki, hogy könnyebb legyen használni az átlagos felhasználóknak, akik inkább a tartalomra fókuszálnak, nem a felvételek technikai oldalára. Kapott a kompakt váz egy dedikált kezelőszervet zoomolásra. Plusz funkciókat kínál a Sony a bizonyos képformátumok használatánál, például 21:9-es felvételt lehet úgy készíteni, hogy alul és felül is ott van a képen a fekete sáv a 16:9-re kiegészítve, hogy a videósnak ezzel se kelljen foglalkoznia.

Galéria megnyitása

A különböző hardveres megoldások révén képes a kamera fejlett arcfelismerő és követő használatára a fókuszálás során, gyorsabban és pontosabban tudja az élességet állítani, mint néhány profi társa. Ezzel is nagyon megkönnyíti majd a ZV-E1 a tartalomkészítők dolgát. A kamera lehetőséget nyújt az automatikus kivágásra is, ilyenkor a felhasználót mindig a kép közepén tartja a videóban. Az automatikus mikrofon kezelés pedig kiegyensúlyozza majd a hangszintet, miközben a videós forgatja a kezében a kamerát.

Galéria megnyitása

Csak egy SD kártya hely van a készülékben, az ilyen apróságokból is látszik azért, hogy a Sony próbált azért spórolni, hogy minél alacsonyabb árat tudjon szabni. De van néhány komolyabb hiányosság is. Nincs a készülékben mechanikus zár, kizárólag elektronikus zárat használ, így fotózásra biztosan nem fogják ezt választani. RAW videózás sincs, ami azért kicsit fájó lehet, de nem valódi profi videósoknak készült, ezt el kell fogadni. HDMI-ből pedig nem teljesértékű, hanem csak D-típusú csatlakozó került rá.

Galéria megnyitása

A szerkezet mindössze 483 grammot nyom, miközben a hasonló szenzort és feldolgozó egységeket használó MILC-ek 700 gramm körül indulnak a Sonynál. 121 x 72 x 54 milliméteres a váz, ami szintén nagyon figyelemre méltó, a hasonló eszközök minden irányból nagyobbak szoktak lenni. Persze mire egy megfelelő optika is kerül a vázra, már sokkal nehezebb lesz, de vlogolásnál, egész napos videózásnál ennyi súlycsökkentés már sokat számít, és a kisebb méretnek hála kevesebb helyet foglal a bőröndben utazások alkalmával.

Galéria megnyitása

A Sony ZV-E1 váz magában 2200 dollárba fog kerülni, ami nagyon sok pénz, ugyanakkor látni kell azt, hogy olyan képminőséget képes elérni, amit házon belül eddig csak jóval drágább kamerákkal lehetett megoldani. Ráadásul sok olyan apró trükköt nyújt, ami miatt a vloggereknek egyszerűbb lesz az élete.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére