Vízerőmű kerülhet Loch Ness közelébe

2,4 gigawattórás szivattyús-tározós erőművet telepítenének a híres skót tóhoz. A Red John néven emlegetett projekt annyi energiát tudna tárolni, hogy azzal hat órán keresztül 400 ezer otthont lehetne ellátni elektromos árammal, ami a duplája Skócia jelenlegi, már most sem elhanyagolható szélenergia-kapacitásának.

Vízerőmű kerülhet Loch Ness közelébe

A szivattyús-tározós erőművek ötlete nem új, hasonló rendszereket nagyon régóta használnak energiatárolásra. A koncepció lényegileg két, különböző magasságban található, egymással összeköttetésben álló víztározón alapul. Amikor olyan sok energia termelődik, hogy mindre éppen nincs szükség az áramhálózatban (például mert a tengeri szélkerekeket nagyon meghajtja a szél), az alsó víztározóból a többletenergiát használva vizet szivattyúznak fel a felső tározóba. Amikor pedig energiára van szükség, a felső tározót elkezdik leereszteni az alsóba, és gravitáció nyomán lefelé áramló víz közben turbinákat hajt meg, amelyek üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül termelnek elektromos áramot.

Az ilyen erőművek nagy előnye, hogy „adagolhatóvá” teszik a szél- és naperőművek által szállított energiát. Mivel a szélkerekek és a napelemek energiatermeléséhet szélre és napfényre van szükség, ezek önmagukban nem képesek folyamatosan, egyenletes mennyiségben áramot szolgáltatni. Egy hasonló tározós erőmű azonban szabályozhatóvá, kiegyenlítetté teheti az ingadozó energiatermelést: amikor többletenergia van, azt eltárolja, majd amikor szükség van erre, mozgósítja azt.

Galéria megnyitása

Skóciában különösen nagy szükség van hasonló megoldásokra, az ország ugyanis az utóbbi időszakban egyre több tengeri szélerőművet telepít, amelyek egyre sürgetőbbé teszik az energiatárolás problémájának megoldását is. Míg az Egyesült Királyság általában nem áll túlságosan jól az alternatív energiaforrások elterjesztésével, Skócia élen jár a fosszilis energiahordozók kiváltásában. 2017-ben az ország energiaigényének 69 százalékát fedezték megújuló forrásokból, elsősorban szélerőművek révén. A Red John megvalósulásával a skótok megduplázhatnák jelenlegi szélenergia-kapacitásukat, ami óriási lépést jelenthetne a végső cél felé, ami az ország teljes energiatermelésének alternatív forrásokkal történő fedezése lenne.

Loch Ness ideális helyszín lehetne az erőmű megépítésére, hiszen 7,5 km3 térfogatával messze az Egyesült Királyság legnagyobb térfogatú tava. A Red John megvalósításához ennek a vízmennyiségnek csak töredékére lenne szükség: a felső tározó a tervek szerint 5,4 millió m3-es lenne. A megvalósításhoz persze még sok problémát meg kell oldani, többek közt a helyi élővilág védelmét is, de a fejlesztők szerint lehetséges olyan módon megvalósítani a tervet, hogy az épülő tározók ne zavarják meg jelentősebben a környék ökoszisztémáját, és látványra se lógjanak ki a természetes tavak közül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward