Vivo: Jön az első kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó

A Vivo világelsőként veti majd be a megjelenítőbe költöztetett biometrikus szenzort. Régóta várt újítás ez.

Vivo: Jön az első kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó

A Vivo is képviselteti magát a Consumer Electronics Show-n, és nem akármilyen újdonsággal állt elő erre az alkalomra a vállalat. A kínai alakulat elmondta, hogy már bevetésre kész a világ első rejtett ujjlenyomat-olvasós okostelefonja, és hamarosan a boltokba kerülhet.

Galéria megnyitása

A Synaptics közbenjárásával építi a megjelenítőbe, illetve egészen pontosan a megjelenítő mögé az ujjlenyomat-olvasót a Vivo. A Synaptics decemberben mutatta be azt a biometrikus modult, ami a kínai vállalat okostelefonjában bevetésre kerül.

Galéria megnyitása

Egy optikai eljárással dolgozó egységről beszélhetünk, ami a Clear ID termékcsalád tagja lesz a Synaptics kínálatában. Korábban arról szólt a fáma, hogy a kijelző az egész felületén is képes lesz leolvasni a felhasználó ujjlenyomatát, de a Vivo készüléke esetében ez nem így van. Meg van határozva az a néhány négyzetcentiméteres felület, ami mögött el van helyezve az érzékelő, és egy grafika mutatja, hogy pontosan hova is kell tennie az ujjbegyét a gépezet tulajdonosának. Jó hír, hogy nem jelent gondot, ha a felhasználó keze vizes vagy piszkos, ilyenkor is sikerrel tudja azonosítani az illetékeseket a Synaptics fejlesztése. Az egység nem lesz folyamatosan aktív, csak akkor kapcsol majd be, amikor szükség lehet rá. Ezt nemcsak a beléptetésnél lehet majd használni, hanem más funkciók esetében is, például a mobilfizetések hitelesítésekor.

Galéria megnyitása

Az előzetes információkból kiindulva a Vivo újszerű biometrikus érzékelővel felvértezett mobilja AMOLED technológiás panelt foglal keretbe. Azért csak ez jöhet szóba, mert az LCD a háttérvilágítással együtt már túl vastag, nem működik vele a Clear ID FS9500 szenzor. Sajnos a mobil részletes paramétereire eddig nem derült fény, csak azt tudjuk még róla elmondani, hogy 18:9-es (2:1) képarányú és 6 hüvelykes átlójú a megjelenítője, a káva pedig nagyon vékony alul és felül is.

Galéria megnyitása

Az egyébként nem meglepő, hogy a Vivo minden konkurensét megelőzve állhat elő a kijelzőbe integrált biometrikus szenzorral, ugyanis a vállalat már régóta foglalkozik a témával. Tavaly a kínaiak az MWC 2017 Shanghai rendezvény keretében például már bemutattak egy működő eljárást, de az még nem volt alkalmas arra, hogy kereskedelmi forgalomba szánt okostelefonban is felhasználható legyen. Az a megjelenítő mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó ultrahangos technológiával térképezte fel az emberek ujjbegyének mintáját. Akkor Vivo Under Display néven vált ismerté, és nem kizárt, hogy a későbbiekben hallunk még efelől is. (Ezt a megoldást még a Qualcommal közösen alkotta meg a Vivo.)

A Vivo a kereskedelmi forgalomba kerülésről egyelőre nem beszélt részletekbe menően. Annyit tudhattuk meg, hogy még 2018 első negyedévben debütálni fog az újítást szállító okostelefon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap