Shop menü

VILLÁMGYORSAN FELÁLLT A TŐZSDE ÉS A BITCOIN IS A KORÁBBI NAGY ESÉSBŐL

Augusztus elején olyan beszakadást lehetetett látni, ami után sokan kétségbe estek és már arról beszéltek, hogy tőzsdei válságba futhatunk, de mostanra ennek semmi jele.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Villámgyorsan felállt a tőzsde és a bitcoin is a korábbi nagy esésből

Ahogy arról mi is beszámoltunk, augusztus első napjaiban óriásit zuhant a tőzsde, a legnagyobb indexek is kétszámjegyű zuhanást mutattak, ezzel együtt pedig a kriptopiac is mélyrepülésbe került. Nagy bizonytalanság lett úrrá a piacon. De a folytatás egy újabb váratlan fordulatot hozott.

Hirtelen újra emelkedni kezdett szinte mindennek az árfolyama, és igazából mostanra vannak olyan vállalatok, amik jobban állnak, mint a nagy zuhanást megelőzően. Persze akadnak olyan eszközök is, amik nem tudtak teljesen helyre állni, de az emelkedés szinte kivétel nélkül mindenhol tapasztalható. Úgy fest, hogy a befektetők a kisebb pániktól nem ijedtek meg, és akik jól használták ki a sokkot, még gazdagodhattak is.

Az Nvidia az idei évben egy valóságos hullámvasúton ült, és továbbra is a legnagyobb mozgásokat produkálja a nagy cégek között.

Az év elején még 50 dollár alatt adták az értékpapírjait, de ez felszaladt egészen 135 dollárra. Augusztus elején viszont visszazuhant 100 dollár alá, amivel nagy veszteségeket okozhatott egyeseknek, de utána ismét egy kitartó felívelés jött. Ma már ismét 130 dollár körüli áron fut egy Nvidia részvény, 30%-os emelkedést hozott össze a hó eleji beszakadást követően. A vállalat piaci értéke 3,11 billió dollár felett van.

Galéria megnyitása

Az S&P500 és a Nasdaq is borzalmasan állt augusztus elején, de azóta szép emelkedéseket hoztak össze. A Nasdaq 10 százalék körüli pluszban van a „vérengzésnél” látott állapotokhoz képest, míg az S&P500 tőzsdeindex valamivel 8% feletti emelkedésen van túl. Ilyen rövid idő alatt ekkora emelkedés ezekben az értékpapírokban legalább olyan szokatlan, mint a beszakadás volt. Mind az S&P500, mind pedig a Nasdaq a korábbi csúcshoz közeli szintre erősödött vissza.

A beszakadást követően a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalatok toplistája úgy fest, hogy az Apple áll az élen, 3,45 billió dolláros becsült értékkel, majd az Nvidia jön a már említett 3,11 billió dollárral, a Microsoft pedig a harmadik helyre csúszott vissza 3,07 billió dolláros kapitalizációval.

A hónap elején a TSMC és a Tesla ott volt a legnagyobbat bukó cégek között. A TSMC viszont egy nagyon szép visszapattanást produkált. Több mint 15 százalékos erősödésen van túl, és a leggyorsabban „visszapattanó” vállalatok között volt. A TMSC-hez hasonlóan ugyancsak tajvani MediaTek is sokat zuhant korábban, de a nagy emelkedés sem maradt el, 22%-os pluszban van a hónap elejéhez képest.

Még a Tesla is kétszámjegyű emelkedést hozott össze, pedig ott azért vannak egyéb gondok is a hó eleji pánikhangulattól eltekintve. Az egyetlen nagy technológiai vállalat, amihez nem talált vissza a befektetők pénze, az Intel. Ezt viszont olvasóinknak nem kell magyaráznunk, az Intel egészen más okból van padlón, amivel már több hírben foglalkoztunk. A szebb napokat megélt processzorgyártót még az ág is húzza, több mint 10 éves mélyponton van, és nem tudni, hogy fog kilábalni a mostani helyzetéből.

A kriptopiac is hatalmas zuhanást mutatott augusztus elején, de a korrigálás ott is látszik, viszont a bizonytalanság ezeknél az eszközöknél nem egységesen tért vissza. A bitcoin köszöni, már jól van, de ez nem mondható el általánosan a „társairól”. A BTC benézett 50 ezer dollár alá, de tartósan vissza tudott térni 60 ezer dollár fölé.

Galéria megnyitása

Az Ethereum viszont már nincs ilyen jó helyzetben, mert bár erősödőt, hatalmas mínuszban van a júliusi értékéhez képest. 3500 dollár könyékéről zuhant több lépésben 2500 dollár alá, és most is csak 2600-2700 dollár között mozog. A másik népszerű eszköz, a Solana 180 dollár környékéről esett egészen 110 dollárig, de itt már szebb volt a korrigálás, mostanra újra 160 dollár közelében jár.

Most gyors volt a helyreállás, de az egészen biztos, hogy továbbra is nagyon érzékeny a piac. Az augusztus eleji zuhanást az gerjesztette, hogy a Bank of Japan az irányadó alapkamatot 16 éves csúcsra emelte. Ennek hatására indult el az a hullám, amiben a nagy technológiai cégek 2 nap alatt 1 billió dollárt veszítettek az értékükből. A pénz java mostanra vissza is talált a korábbi helyére, de nem biztos, hogy legközelebb is ennyire gyors lesz a korrigálás.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére