Vezeték nélküli szettek és gamer egerek a Trust-tól

A mai alkalommal a Trust beviteli eszközeiből tartunk bemutatót, melyek egy része a hétköznapi felhasználókat, másik része a játékosokat célozza meg.

Vezeték nélküli szettek és gamer egerek a Trust-tól

1. Tecla Wireless keyboard and mouse

A mai alkalommal a Trust beviteli eszközeiből tartunk egy bemutatót, melyek egy része a hétköznapi felhasználókat, másik része a játékosokat célozza meg. Csapjunk is a lovak közé!

Tecla Wireless keyboard and mouse

A Tecla Wireless keyboard and mouse egy vezeték nélküli szett, melyben egy multimédiás billentyűzet és egy optikai egér van.

A perifériák üzembe helyezéséhez ezúttal sincs szükségünk szoftvertelepítésre, a teszteléshez használt platformon (Windows 7) egyből használható volt a billentyűzet-egér szett minden extra gombja (Vista és XP alatt is automatikusan megy minden természetesen). A dobozban a perifériákon kívül egy kézikönyv, egy kisméretű USB adapter és négy darab AAA típusú elem található.

A klaviatúra a vékonyított kialakításával nagyon hasonlít a notebook billentyűzetekhez. A blokkok elrendezése a normál, szabványos asztali billentyűzetekét követi: a numerikus és alfanumerikus blokk, a kurzorbillentyűk és a funkcióbillentyűk is el vannak választva egymástól, bár sok helyet nem hagytak közöttük. Szerencsére a betűk helyzetén nem változtattak, az ű betűt az Enter mellett, az í betűt pedig az y mellett találtuk, épp ott ahol lenniük kell, és még zavaró Fn gombbal sem találkozhatunk, ami arrébb pakolta volna a bal Ctrl-t, ahogy az egyes asztali billentyűzeteknél előfordul. A jelentésmódosító billentyűk visszajelző lámpái is a megszokott helyen, a jobb felső sarokban találhatók, innen egyedül a manapság már igencsak mellőzött Scroll Lock lámpája hiányzik. Ha már itt tartunk, a Num Lock visszajelző lámpácska egyben az elemek állapotáról is tájékoztat minket: ha villog, cserélni kell ezeket.

A periféria alján csúszásgátló gumidarabkákat is találtunk. Ezek üvegasztalon stabilan tartják a billentyűzetet, de fa felületen már kevésbé tapadnak. Gépelés közben persze nem fog elcsúszni a billentyűzet, de ha akarjuk, a kezünkkel arrébb tolhatjuk anélkül, hogy megemelnénk (a legtöbb mai asztali billentyűzet ilyen).

A készülék alátámasztással is rendelkezik. Ha kihajtjuk a talpakat, néhány fokban meg lehet dönteni a billentyűzetet, ettől még kényelmesebb rajta gépelni.

Ahogy az a multimédia gombokkal is ellátott klaviatúráknál megszokott, a funkcióbillentyűk kicsik, de legalább jól vannak tagolva. Ezúttal a billentyűzet két szélén vár ránk 5-5 gomb. A jobb oldalon a zenelejátszással kapcsolatos funkciók (zenelejátszó szoftver, lejátszás/megállítás, halkítás, hangosítás, némítás), a bal oldalon az egyéb alkalmazások indítógombjai találhatóak meg (kedvencek, levelezőprogram, böngésző, számológép, sajátgép/számítógép).

Ezek nem kaptak megvilágítást, ahogy a billentyűzet többi gombja sem, bár szürkületnél még így is látszanak a kontrasztos feliratok.

Nekünk nagyon tetszett, hogy minőségi, puha tapintása van a billentyűknek, és még a csuklótámasz is puha anyagból készült. Inkább tenyértámasz ez igazából, hiszen csuklónk már lelóg róla, de a lényeg, hogy kényelmes vele gépelni. A lapos billentyűzeteket általában jó használni, ám ez nagyban függ attól is, hogy mennyire zsúfoltak rajta a gombok. Ebben nem brillírozott annyira a készülék, a billentyűket sokszor keresgélni kellett, mert olyan közel vannak egymáshoz, hogy idő kell, mire újra tudunk vakon gépelni.

Ami a zajszintet illeti, azt mondhatjuk, hogy ez egy viszonylag halk billentyűzet, csak a Space és az Enter csattognak kicsit. A többi finoman, halkan nyomódik, különösen a multimédia gombok. A periféria ezen a téren is pont olyan, mint egy notebook billentyűzet, alapjában véve nagyon halk, csak az említett két gomb töri meg a csendet erős csattogásukkal.

Most lássuk az egeret!

A billentyűzethez mellékelt jobbkezes egér viszonylag rövid, de magas és tömzsi. A periféria küllemre a Logitech MX1100-ra emlékeztet minket (ilyen van a Wave Pro szettben is). A hossza ellenére az egér kényelmes, és határozottan meg lehet fogni, de csak jobbkezeseknek. Mérete alapján a készüléket a közepesen nagy tenyerű játékosok fogják kedvelni. Bár az ujjak számára nincs határozottan kialakított hely (ezért az egér vonalvezetése nagy mozgásteret enged meg nekünk), még így is kényelmes volt a fogása.

Az egér 2 darab navigációs gombbal gazdálkodik, ezen kívül megtalálható rajta egy görgető kerék is, amely lenyomva a harmadik gombként funkcionál. A navigációs gombok jó helyen vannak, nem zavarnak a biztos fogásban, viszont ha kell, akkor felnyúlva könnyen elérhetők. Az érzékenység választó gomb (DPI) is jó helyen van, amikor kell, akkor könnyen le tudunk érte nyúlni. Az egér az oldalra scrollozás extráját nem támogatja, de ez talán előnyt jelent az olcsóbb perifériák közt, hiszen az említett funkció nélkül könnyebb stabil görgőt gyártani.

A rágcsáló oldalain nincsenek feltűnően érdesített gumiborítások, de azt megfigyeltük, hogy a periféria műanyag háza leheletvékonyan ugyan, de tapadós felületet kapott. Ettől az egér tapintása jobb lett, ami ráadásul a biztos fogást is segíti, tehát végeredményben valamilyen szinten mégis van rajta gumírozás. A periféria anyagminőségét rendben találtuk, még az erősebb szorítás ellenére is kellően masszív volt. Az egér gombjairól is pozitívan nyilatkozhatunk. A bal és jobb gombok egyforma hangerővel kattognak, nem túl diszkrétek, de szerencsére vészesen nagy lármát sem csapnak. A navigációs gombok is nagyjából ezen a zajszinten vannak, ám ezek érezhetően nagyobb utat tesznek meg a lenyomott állapotig. A gombok minőségével elégedettek voltunk, különösen a bal és jobb gombok viszonylag rövid útja tetszett nekünk, ami játékokban gyorstüzelést tesz lehetővé. Mivel a görgőt gumibevonattal látták el, könnyen megtapad rajta az ujjunk. A kerék szépen betartja a fokozatait és ráadásul forgás közben sem kattog zavaróan, ezzel tökéletesen elégedettek voltunk. A görgőt lenyomva is az volt a benyomásunk, hogy nem lesz gond vele a jövőben, de a hangerőt itt is sokalltuk kicsit.

Az egér olyan teflon talpakat kapott, amik fa felületen különösen jól csúsznak, ezért alátét sem szükséges, csak akkor, ha nem szeretnénk, hogy a talpak túl hamar elkopjanak.

A perifériában megtalálható alapszintű 1600 DPI érzékenységű vörös optika állta a sarat. Az érzékenységet két lépésben tudjuk beállítani, akár játék közben is (1000 DPI és 1600 DPI). Ez a funkció nem kapott visszajelző lámpát, de a két lehetőség miatt erre nem is igazán van szükség. Ami az optika pontosságát illeti, az egér a finomabb mozdulatokra viszonylag jól reagált. Komolyabb elvárásainkat azonban csak egy precízebb lézeres optika tudna kiszolgálni, ezek ugyanis már jóval érzékenyebbek a szóban forgó típusnál. Az optika robusztussága viszont különösen tetszett nekünk, az egeret szinte bármin tudtuk használni. Ahogy az lenni szokott, egyedül a fényes felületek bizonytalanították el az optikát. Ilyenkor zavarodott mozgás helyett egyáltalán nem reagált a kurzor az egér mozdulataira.

A billentyűzet és az egér egy egészen apró USB-s vevőegységet használ ahhoz, hogy kommunikáljon a számítógéppel. A perifériáknak két-két darab AAA típusú elemre van szükségük a működéshez. A gyenge feszültségre a billentyűzeten megtalálható Num Lock visszajelző lámpája figyelmeztet minket, de arról, hogy az elemek meddig tartanak ki, már nem kapunk tájékoztatást. Mi a teszt során friss elemeket használtunk, így ennek nem volt lehetősége felvillanni, a billentyűzet esetében valószínűleg hónapokra van szükség míg lemerülnek az elemek. Az USB adapter elrejthető az egér aljába, ami szállításkor hasznos tud lenni.

A gyártó elméletben 8 méteres távolságon belül garantálja a perifériák tökéletes működését. A vezeték nélküli kapcsolat valószínűleg 2,4GHz-es technológiát használ, de a gyártó erre konkrétan nem tér ki, ezért csak tippelünk a perifériák sebessége alapján. A kapcsolat minősége meglepően jó volt. A tesztkörnyezetünkben nagyjából 7 méteres területen belül tudtuk kipróbálni a működést, de egy válaszfal is a rendelkezésünkre állt, hogy próbaképpen leronthassuk a kapcsolat minőségét. A billentyűzet és az egér is nagyon jól teljesített, az adatfolyamot csak az igazán extrém körülmények tették használhatatlanná. Amikor a vevőegységez hosszabbítót használtunk, nem volt olyan helyzet, amikor a billentyűzet hibázott volna, még a válaszfal sem fogott ki rajta. Az egér esetében szintén hibátlan maradt a kapcsolat, ha tehát igazán rossz körülmények közt szeretnénk használni a perifériákat, akkor egy USB hosszabbító segítségével megtehetjük ezt. De mi van akkor, ha nem szeretnénk hosszabbítót használni? A szettet kipróbáltuk úgy is, hogy a vevőegységet a gépház elejébe dugtuk - ebből a helyzetből általában még tűrhető a kapcsolat. Ilyenkor a billentyűzetnél nem volt kihagyás, az egér esetében 3 méter után jelentkezett a csökkent frissítési ráta, a kurzormozgás pedig csak a válaszfal beiktatásával vált szaggatottá. Végül, amikor már komolyan megnehezítettük a rádiós kapcsolat dolgát, és a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk, akkor a billentyűzet esetében 4 méterről jelentkeztek billentyű kihagyások, az egeret pedig csak 2 méterről tudtuk tökéletes minőségben használni, de ez még mindig bőven jó az átlag felhasználáshoz, a Trust adó-vevői nagyon jól vizsgáztak. Ami az egér késését illeti, a sebességet csak alig éreztük gyengébbnek egy vezetékes egérhez képest, ezért játszani is lehet vele, de a profi FPS játékosok persze maradjanak egy vezetékes rágcsálónál.

2. Silhouette Wireless Deskset

Silhouette Wireless Deskset

Most pedig következzen a Trust szigetes billentyűzet-egér párosát, a Silhouette Deskset-et!

A perifériák dobozában kezelési útmutató, négy darab AAA típusú elem és egy kisméretű USB adapter van. Telepítő lemezt ezúttal sem találtunk, ugyanis a billentyűzet és az egér Windows 7, Vista és XP rendszereken drivertelepítés nélkül használható.

A készülék a szürkésfekete színhasználattal kitűnik a tisztán fekete vagy fehér színű billentyűzetek közül, ez már önmagában megadja az alaphangulatot. A billentyűzet blokkjai nincsenek túlzottan elválasztva egymástól, de a billentyűk egymástól mért távolsága már végre megfelelő. A komfortérzet ennek köszönhetően rendben van, a szigetes kialakítás, és a rövid billetyű út miatt nagyon könnyen lehet gépelni a Silhoette-en. Ami az elrendezést illeti, a funkcióbillentyűk szokás szerint kisebbek a többinél. Ezen kívül csak egyetlen eltérést fedeztünk fel a szabványos billentyűzetekhez képest: a bal Ctrl helyén egy Fn (jelentésmódosító) gomb található, ami szerintünk sokaknak útban lesz. A jelentésmódosító billentyűk helyzetéről nem kapunk semmilyen tájékoztatást. Ahol ezek szoktak lenni, a jobb felső sarokban, ott egyetlen Led lámpa van, ami csak akkor gyullad fel, ha már gyengék az elemek.

Alul csúszásgátló gumitalpak vannak. Jelenlétüket siker övezte, mert a billentyűzet még fa felületű asztalon is csak alig csúszkált el.

A billentyűzeten egészen vékonyan bár, de egy „tenyértámasz” is megtalálható, ami szintén a gördülékeny gépelést segíti. Az ergonómiai lehetőségeket a kihajtható alátámasztások bővítik. Ezekkel a készüléket néhány fokban meg lehet dönteni, ha valakinek úgy kényelmesebb gépelni.

A periféria dedikált multimédiás gombokkal nem rendelkezik, de az említett Fn gombbal előhívhatjuk a funkcióbillentyűk másodlagos funkcióját is. Ezekkel elindíthatjuk az alapértelmezett böngészőt és levelezőprogramot, frissíthetünk, könyvjelzőket kezelhetünk, a médialejátszót vezérelhetjük (léptetés, lejátszás/megállítás, némítás, hangerőszabályzás) és a számítógépet küldhetjük alvó módba.

Bár a billentyűzetnek nincs megvilágítása, a kontrasztos feliratok miatt a használhatóság szürkületnél sem rossz, a fekete billentyűkön jól láthatóak a fehér feliratok. A billentyűzeten nagyon jó érzés gépelni, mert a gomboknak alig van ellenállásuk. A gépelési hangerő is jó, ami nagyjából közepes vagy halkabb szinten van, és nincsenek eltérések sem, mindegyik gomb egyforma hangerővel kattog. Az Fn gomb helyzete viszont nagyon zavaró volt nekünk, ezért állandóan oda nyúlkáltunk a Ctrl helyett. Ez nyilván csak szokás kérdése, sok notebook billentyűzeten is így van, ám míg ott néha van lehetőség BIOS-ból megcserélni az Fn-t és a Ctrl-t, itt nincs. Szintén zavaró volt, hogy a szett energiatakarékosság céljából már néhány perc tétlenség után kikapcsolta önmagát, a feléledéshez pedig több másodpercre van szükség, ami rendszeresen ismétlődve már egy zavaró jelenség.

Most lássuk az egeret!

Az egér hosszúkás és lapos kialakítású. Mérete alapján az egeret a nagyobb tenyerű játékosok fogják kedvelni. Formája szimmetrikus, ezért balkezeseknek is ajánlott, és a kialakítás ellenére a rágcsáló egészen kényelmes. Az ujjak számára nincsenek határozottan kialakított vájatok, nagyjából mindenki ott foghatja meg, ahol akarja. Az egér ugyanazzal a vékony fekete színű gumírozással rendelkezik, mint az előző oldalon bemutatott társa. Az anyagminőség jó, a készülék kellően masszív ahhoz, hogy ne essen szét, ha véletlenül leejtenénk.

Az egér mindössze 5 gombbal rendelkezik, ebből szokás szerint a harmadik a görgő. Utóbbi az oldalra scrollozást nem támogatja, de így legalább a kerék stabilan áll a helyén. A görgető keréken gumiborítás is van a precízebb mozdulatok érdekében. A periféria érzékenységét nem lehet megváltoztatni, ezért érzékenységváltó gomb sincs rajta. Pontos információink nincsenek, de körülbelül 800 DPI-s lehet az optika. A navigációs gombok kényelmes helyen, a bal oldalon vannak, de közvetlenül a hüvelykujj fölött. Ezért óvatosan kell megfogni az egeret, nehogy véletlenül benyomjuk valamelyiket.

A bal, jobb és a középső gombok kattanása nem túl diszkrét, ezért a szobában igencsak zavaró lehet a többieknek az egérkattintások sorozata. A navigációs gombok kicsit halkabban működnek, bár ezeknél is el tudnánk képzelni csendesebbet. A gombok lenyomódásakor megtett út hossza elfogadható, így még viszonylag gyorsan tudunk kattintani velük. Emlékezzünk csak rá, hogy ez nem egy gamer egér, ahhoz képest viszont nem is rossz.

Az egér vörös optikája, ahogy említettük nagyjából 800 DPI érzékenységgel rendelkezik, a fényes felületeket nem kedveli, de minden máson jól elboldogul. A képszerkesztési munkák alatt csak a legfinomabb mozdulatokra nem reagált az egér, egyébként pontosan és megbízhatóan működött. Játékok esetében a célzási feladatokkal is egészen jól boldogult, de itt már hiányzott az extra pontosság és egy DPI váltó gomb sem ártott volna. Ami a mozgathatóságot illeti, a rágcsáló tappancsai tűrhetően csúsztak, de csak kis felületük van, ezért mi a biztonság kedvéért egy szövet alátétet is használtunk az egérhez.

Arról, hogy az elemek meddig bírják, nem kapunk tájékoztatást, de természetesen ezek a tesztidőszak alatt nem merültek le, és a gyenge elemre figyelmeztető lámpa sem gyulladt fel.

Az apró méretű USB-s vevőegység 2,4GHz-es technológiát használ, és a gyártó 5 méterben adta meg azt az elméleti távolságot, amin belül a perifériák garantáltan működnek. Mi elvégeztük szokásos tesztünket, és kihasználtuk a tesztkörnyezetünkben elérhető maximális, 7 méteres távolságot.

Amikor a vevőegységhez hosszabbítót használtunk, a szett hibamentesen teljesített ezen a távolságon belül, még a válaszfal sem zavarta a perifériákat. Amikor a vevőegységet a gépház elejébe dugtuk, már sokkal rosszabb volt a helyzet. A billentyűzet estében 4 méteres körzeten belül zavartalan volt a kapcsolat, nagyobb távolságból már kihagyások is előfordultak, a válaszfal beiktatása pedig térdre kényszerítette a billentyűzetet. Az egér esetében 2 méternél jelentkezett a szaggatott kurzormozgás, ennél messzebbről pedig már durva kihagyások is előfordultak. Amikor komoly próba alá vetettük a perifériákat úgy, hogy az USB-s adaptert a gépház hátuljába dugtuk, akkor a billentyűzet esetében már 1 méterről is durva kihagyások jelentkeztek, ami teljesen használhatatlanná tette azt. Mondanunk sem kell, hogy az ennél jóval érzékenyebb egeret sem tudtuk messzebbről használni. Ez azt jelenti, hogy rosszabb esetben a szett közvetlenül a gép mellől sem használható, ha a vevőegységet a gépház hátuljába dugjuk. Ezért legalább az elülső USB csatlakozóknál keressünk neki helyet (ha van ilyenünk) vagy marad a jól bevált USB hosszabbítós megoldás. Az egér reakcióideje egyébként jó, mert megfelelő minőségű kapcsolat esetén a késés nem vészes, ezért játékra is elővehetjük.

3. GXT 31 Gaming mouse

GXT 31 Gaming mouse

Most vegyük szemügyre a játékosoknak szánt GXT széria egyik vezetékes egerét, mely nem csupán tetszetős külsejével, hanem optikájával és programozható gombjaival is felhívja a figyelmet.

Az egeret egy tetszetős dobozban találtuk meg, a készülék mellé pedig egy kézikönyv, egy telepítő lemez és egy személyre szabható súlytárcsa is jár. A rágcsáló a mellékelt szoftver nélküli is működik, de a programozható gombok miatt érdemes ezt feltelepíteni. Az egér különlegességeivel azonban csak később foglalkozunk, előbb nézzük meg az alapokat.

Szolid külleme alapján a készülékről talán nem is gondolnánk, hogy egy vérbeli játékos egérrel van dolgunk, az egyszerű látvány inkább egy hétköznapi mutatóeszközre enged következtetni minket. A fekete borításon csak egy szürke színű katonai motívum töri meg az egyhangúságot a gombok felületén. Mérete alapján ezt a készüléket is a nagyobb tenyerű játékosok fogják szeretni, a legnagyobb rágcsálók közé sorolhatjuk, amit eddig valaha gyártottak. Ez a fényképek alapján talán nem látszik olyan egyértelműen, de az egér kialakítása határozottan jobbkezes. A határozottabb fogás érdekében a periféria mindkét oldalán érdesített gumiborítás található, melyek bizony hasznunkra válnak a precíz mozdulatoknál. A periféria anyagminőségét is nagyon jónak találtuk, az egeret különösen erős műanyagból készítették el, ezért recsegésnek nyoma sem volt.

Lássuk a gombokat. Az egér összesen 6 gombbal rendelkezik, melyekből kettő a készülék bal oldalán van, és navigációs feladatokat lát el. A harmadik gomb szokás szerint a görgő, ez utóbbi viszont nem támogatja az oldalra scrollozást.

A hatodik gomb egy különlegesség, amit ritkán látni manapság: egy gyorstüzelő. Ez a görgő mellett kapott helyet, hogy könnyen elérhető legyen. Akkor jöhet például jól, amikor spórolni kell a lőszerrel, de egynél több lövés leadására van szükség. A gomb ugyanis a bal gomb lenyomását ismétli meg háromszor, egymás után. Az egéren elhelyeztek még egy profilváltó gombot is. Ennek segítségével gyorsan válthatunk a gombkiosztások közt, beleértve az egér érzékenységét is, így az egészen finom mozdulatokra is be lehet állítani az egeret, 100-tól 3000 DPI-ig. A készüléknek kivehető súlybetétei vannak. A mini súlyokból legfeljebb 7 darabot tehetünk az egér aljába, amivel tetszés szerint állíthatjuk be az egér súlyát. Itt egyetlen megjegyzésünk van, mégpedig az, hogy a súlytárcsa fedőlapja egy kicsit lötyögö, ami játék közben kicsit lelombozó tud lenni.

Bár az eddigiek alapján már maga az egér is sokat tud, az igazi erő a mellékelt szoftverben rejlik. Ismerkedjünk meg a lehetőségekkel!

A mellékelt szoftverrel az egér összes gombját átprogramozhatjuk, illetve megváltoztathatjuk az érzékenységet és profilonként elmenthetjük beállításainkat. Ez nagyon hasznos tud lenni, amikor gyorsan kell érzékenységet váltani vagy elfogynak a gombok, így több funkciót is elmenthetünk rájuk. Billentyűkombinációkat és makrókat is megadhatunk, ez utóbbival bármilyen, korábban megadott parancssorozat előhívható. A profiljainkat az egér beépített memóriában tárolhatjuk el, ami azért jó, mert így beállításaink gépcsere esetén is megmaradnak. Az egér minden gombjához 5 jelentést társíthatunk, és játék közben egy gombnyomással tudunk váltogatni köztük.

A profil állapotáról a szoftver tájékoztat minket, valamint az egéren egy kis lámpa, amely a profiloktól függően különböző színekben pompázik. Ezek kívül a szoftveres beállításainkat egy fájlba is kimenthetjük, illetve betölthetünk egy korábban mentett konfigurációt. Az egyéb beállítások közt megtalálható az egérkurzor frissítési ideje, amit érdemes minél magasabb értéken tartani, de csak akkor, ha nem tapasztalunk késést vagy kurzorszaggatást. Ha magas frissítés megterheli a számítógépet, akkor ezt érdemes alacsonyabb értékre állítani. Nálunk ezzel nem volt gond.

A próba során szerzett tapasztalataink nagyon pozitívak, vegyük hát sorra ezeket. Tény, hogy nem ez a legkényelmesebb egér, amivel dolgunk volt, de az egér fogását még így is jónak találtuk (ráadásul ez eléggé szubjektív és emberfüggő). A vékony gumírozás ellenére a felső gombok csúszósak, de az egér oldalán található vastag gumiborítás miatt mégis határozottan tudtuk megfogni a készüléket. A gombok minőségével elégedettek voltunk, az átlagnál kicsivel rövidebb úton járnak, ezért viszonylag gyorsan lehet kattintgatni velük. Az egér bal, jobb, középső és gyorstüzelő gombjai közepesen hangosak, a navigáció gombok viszont jóval halkabbak náluk. Összességében ez egy viszonylag diszkrét egér, még heves játék közben sem csap túl nagy lármát a szobában. Az oldalsó navigációs gombok egyébként nagyon jók, könnyen benyomódnak, ha kell. Szerencsére csak olyankor, mert egyébként nincsenek útban. A görgető kerék is nagyon pontos, ez sem tévesztett soha, és ami szintén fontos, hogy tökéletesen halkan gördíthetőek a fokozatok. Az érzékenység váltó gomb jó helyen van, és amin mi is meglepődtünk, hogy még a gyorstüzelő gomb sem volt útban, annak ellenére, hogy ez közvetlenül a görgő mellett található meg.

Ahogy az már korábban kiderült, az egérben a cég egyik 3000 DPI-s érzékenységű vörös optikája található meg. Az optika nagyon jól reagált a legfinomabb mozdulatokra is. Az egeret szinte bármilyen felületen használni tudtuk, az optikának csak a fényes felületekkel gyűlt meg a baja. Ilyenkor jobb, ha aláteszünk valamit, de ezt egyébként is érdemes megtenni, nehogy elkopjanak a teflon talpak. Az egér egyébként alátét nélkül is nagyon jól csúszott, például egy fa felületű asztalon, tehát a könnyű mozgathatósághoz alátét sem szükséges.

Ami az egér kábelét illeti, erről már nem nyilatkozhatunk ennyire pozitívan. Ez igencsak merevnek bizonyult és kunkorodott, ezért sokszor előfordult, hogy beleakadt az asztalunkon lévő tárgyakra, így gyakran volt útban. Ez kicsit megnehezítette az egér mozgatását, de a gyakorlott játékosok már tudják, hogy ezt érdemes összetekerni valamilyen kábelrendezővel és csak a legszükségesebb hosszúságra kell beállítani.

4. GXT 33 Gaming Mouse

GXT 33 Gaming Mouse

A teszt végére hagytuk a gamer széria egyik csúcsegerét, GXT 33-at, mely kimagasló felbontású lézeres optikával, programozható gombokkal és mini súlyokkal is rendelkezik.

Az egérhez megkapjuk a szokásos kézikönyvet, egy telepítő lemezt, valamint az említett súlyokat. Az egér Windows 7, Vista és XP rendszereken szoftver nélkül is működik, de a programozható gombok és az érzékenység pontos beállítása miatt érdemes ezt is feltelepíteni. Most lássuk, milyen formai bravúrokkal vértezték fel a perifériát!

Mérete alapján ez a készülék is a nagyobb rágcsálók közé tartozik. Ami a formáját illeti, a jobbkezes egér a Logitech G500-as készülékére hasonlít, bár annál kicsit magasabb és határozottabb fogása van (az egereket csak azért hasonlítjuk más cégek perifériához is, hogy legyen viszonyítási alap). A hüvelykujj számára óriási helyet hagytak, ettől az egér vékonynak érződik, ami számunkra nagy pozitívum, mert így stabilan fogható meg a periféria (másoknak viszont lehet, hogy a vastagabb egerek esnek kézre). A jobb fogás érdekében az egér mindkét oldalát enyhén érdesített gumiborítással szerelték fel. A készülék külleme alapján sem szégyenkezhet. A felső fényes műanyagon ugyanaz a szürke mintás motívum látható, mint a Trust többi gamer szériás egerén, ami nekünk továbbra is tetszik. Az anyagminőséget itt is nagyon jónak találtuk, bár mi jobban szerettük volna, ha az egérnek legalább a bal és jobb gombjai megkapták volna a már korábban megismert vékony gumibevonatot a fényes műanyag helyett. De legalább sehol sincs recsegős, vékony műanyag, még a súlyok fedele is tökéletesen záródik az egér alján.

Az egéren összesen 9 gomb van. Az alapvető gombokon kívül (bal, jobb, görgő lenyomás) 2 navigációs gombot találunk a bal oldalon, illetve az egér tetején van egy dedikált érzékenységváltó és egy dedikált profilváltó gomb is. Ez utóbbiaknak külön örültünk, mert így a gombkiosztást és az érzékenységet egymástól függetlenül tudjuk állítani. Az egér állapotairól egy-egy kis lámpa figyelmeztet minket. A görgető kerék színei az érzékenységet jelzik, a módváltó gombba épített apró lámpa pedig arról tájékoztat minket, hogy melyik profilban vagyunk, így ennek megfelelően változnak a gombok jelentései. Ha már a ledeknél tartunk, nagyon látványos, ahogy az egér hátulján lévő dobócsillag alkú motívum folyamatosan változtatja a színét.

Az egéren természetesen görgető kerék is van, mely az oldalra scrollozás képességét is támogatja. Erre 2 újabb parancsot programozhatunk be. A periféria súlyát testre szabhatjuk, amit a kivehető súlybetétekkel sikerült megoldani, és ezekből legfeljebb 7 darabot tehetünk a készülék aljába.

Maga az egér szerencsére nem túl nehéz, ez azoknak jó hír, akik a könnyű rágcsálókat szeretik, mi például a kis súlyok közül egyet sem raktunk bele. Ezúttal ezeket nem egy közös tárcsába kell belerakni, hanem egyenként helyezhetjük el az egérben.

Most lássuk a mellékelt szoftvert!

Ha feltelepítjük a mellékelt szoftvert, lehetőségünk nyílik az egér gombjait átprogramozni és makrókat is beállíthatunk vele. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a makrók kezelése milyen hasznos, mert ezzel tetszőleges billentyűparancsok helyettesíthetők, vagy egy egész listányi parancsot is kiadhatunk velük. Különösen olyankor jön jól ez az opció, amikor még játék előtt szeretnénk egy gombnyomással túlesni a hosszadalmas konfigurálási folyamaton. A szoftveres beállításainkat természetesen kimenthetjük egy fájlba és betölthetünk egy korábban elmentett konfigurációt, valamint makrókat is exportálhatunk/importálhatunk. Ezen kívül megváltoztathatjuk az egér érzékenységet is. Ezt alapértelmezésben 450 és 3600 DPI között lehet beállítani 4 lépésben, de a szoftverrel ezeket az értékeket tetszőlegesen átírhatjuk, és a tartományt 90 és 5040 DPI határok közé lehet kitolni (ez utóbbi egy interpolált érték). Ahogy említettük, az egér egy módváltó gombbal is rendelkezik. A beépített memóriának köszönhetően profiljainkat eltárolhatjuk, az egér minden gombjához 3 jelentést társíthatunk, és játék közben egy gombnyomással tudunk váltogatni köztük.

Az egérrel többnyire jó tapasztalatokat szereztünk, de a használat során némi kellemetlenségre is fény derült. A gombok viszonylag rövid utat tesznek meg a lenyomódásig, így a gyors egymás utáni kattintás lehetősége adott. Szintén pozitívum, hogy az egér bal, jobb és középső gombjai viszonylag halkan nyomhatók be. Azonban minőségükkel nem voltunk maradéktalanul elégedettek. A lenyomáshoz ugyanis nagyobb erőkifejtés kell, mint amit egy gamer egértől elvárnánk, és ez különösen a jobb gombra igaz. Ez játék közben igencsak zavaró volt, és olyan érzésünk támadt, mintha be lett volna ragadva (pedig nem). Ahogy említettük, a görgető kerék az oldalra scrollozás képességét is támogatja. Bár a kerék érthető módon kicsit lazább, mint a fix görgővel ellátott egereken, szerencsére a minőségérzet még ezzel együtt is megvolt. Ez részben annak köszönhető, hogy a kerék vastag gumigyűrűjén ujjunk jól megtapadt. A görgető keréknek a fokozatokkal sem gyűjt meg a baja, ezeket szépen betartotta. A görgő forgás közben nem okozott vészesen nagy lármát, ez nagyjából közepes hangerővel gördíthető. A dpi és mode gombok jó helyre kerültek, ezeket kár lett volna máshová tenni, mert nem kellett tartanunk a véletlen benyomódástól.

A készülék egy 3600 DPI-s lézeres optikával rendelkezik, amely jelenleg a cég legérzékenyebb optikája. Azt mondanunk sem kell, hogy a hétköznapi használatra tökéletesen megfelel, ennél ugyanis jóval nagyobb feladatokat szántak neki. A képszerkesztési munkákkal nagyon jól boldogult, az egeret a precíz, képpontonkénti szerkesztéshez is nagyon jól tudtuk használni. Az egér játék közben is érzékenyen reagált, ami nagyban megkönnyítette a pontos célzást. Az optikának a gyorsulással sem volt problémája, a hirtelen mozdulatokra is jól reagált. A lézeres optikát szinte bármin tudtuk használni, még a fényes felületekkel is megbirkózott, ami ritkaság. Az egérhez egyébként nem szükséges alátétet használni, mert enélkül is nagyon jól siklik, ugyanis nagyméretű teflon tappancsokat kapott.

Az egér vezetéke viszonylag hajlékony. Ennek köszönhetően könnyen tudtuk mozgatni a perifériát, a kábel nem akadályozta meg a finom mozdulatokat. Ilyen téren sem lehet tehát kifogásunk.

5. Értékelés

Tecla Wireless keyboard and mouse

A teszt végén összegezzük a tapasztalatainkat. A Trust Tecla billentyűzet-egér szettje nekünk alapvetően tetszett, és csak apróságokat tudunk felhozni ellene. A puhán nyomódó gombok miatt a gépelés kellemes, a billentyűzetnek jó a minőségérzete. A multimédiás gombok és a tenyértámasz nagyon hasznos extrák, az ilyen apróságok tudják élvezetessé tenni a gépelést. Sajnos a zsúfoltság miatt nincs meg a szigetes billentyűzeteknél megszokott komfortérzet, továbbá a Space és az Enter gombok kicsit csattogósra sikerültek. Ezektől eltekintve viszont teljesen elégedettek voltunk a perifériával, még a kinézetére sem tudunk rosszat mondani.

A szettben található közepes méretű jobbkezes egér szintén kényelmes volt. A stabil fogásán és jó anyagminőségén kívül a bal és jobb gombok rövid útját, valamint a pontos görgető kereket tudjuk megemlíteni különlegesség gyanánt. Egyébként egy áltagos optikai egérről van szó, annak előnyeivel és hátrányaival együtt. Az egérben megtalálható 1600 DPI-s optika kiszolgálja az alkalmi játékosok igényét is. Ami a pontosságot illeti, ebben nem rossz, csak ne várjunk tőle csodát. Extraként kapunk egy érzékenységváltó gombot is. A kapcsolat minőségével is elégedettek voltunk: 2 méteres körzetben a szett még a legrosszabb körülmények közt is hibátlanul működött, így ennél csak többre számíthatunk.

Mindent összevetve, az alapszintű Trust Tecla szett egyáltalán nem alapszintű tudásával tovább mutat vetélytársainál, különösen akkor, ha ár/érték arányát is figyelembe vesszük (jelenleg kb. 6500 forint). Egyedül a billentyűzet zsúfoltsága miatt nem tudjuk egyértelműen ajánlani, de akiket ez nem zavar, azok mindenképpen gondolkozzanak el a szetten, mert jó az ár-érték aránya.

Vásárlás: Tecla Wireless keyboard and mouse

Hivatalos honlap

Silhouette Wireless Deskset

A Silhouette Deskset periféria szett billentyűzetét nagyon kényelmes volt használni, nekünk különösen a halk és rövid úton járó gombok tetszettek benne. Bár dedikált multimédia gombokat nem találtunk rajta, ezt frappáns módon helyettesítették a funkcióbillentyűkkel. Csak kár, hogy az Fn gomb a Ctrl helyén van, amit erősen szokni kell. Kicsit zavaró továbbá az is, hogy ha a szettet néhány percig nem használjuk, akkor az energiatakarékosság céljából lekapcsolja magát, és a következő billentyűlenyomás vagy egérkattintás után csak másodpercekkel később tér magához. Egyéb extrákat nem találtunk a billentyűzeten, sajnos még a jelentésmódosító billentyűk lámpáit is lespórolták róla, valószínűleg azért, hogy még többet spóroljanak az akkumulátoridőn.

A csomagban található egéren szintén csak az alapvető funkciók találhatók meg. A hosszúkás formájú perifériának viszont jó fogása van, ezt a nagyobb tenyérrel rendelkező felhasználók fogják kedvelni. Görgető kereke pontos és gombjai is egészen jók, bár ez utóbbiak kicsit zajosak. A rágcsálóba szerelt optika alapszintű feladatokhoz elég, többnyire pontos, és némi kompromisszummal játékra is elő lehet venni. Ez annak is köszönhető, hogy USB hosszabbítás mellett a vezeték nélküli kapcsolat biztosítani tudja az egérnek a kellően kis válaszidőt. Ezzel el is érkeztünk a perifériák leggyengébb pontjához, mégpedig a kapcsolat érzékenységéhez. Hosszabbító nélkül ugyanis jól meg kell gondolnunk, hogy a PC melyik oldalába dugjuk a vevőegységet, bár jó rálátással a legkisebb 2 méteres távolságban a szett még megfelelően működött. Az anyagminőséget és a küllemet a billentyűzetnél és az egérnél is rendben találtuk, ezen a terén nem volt kifogásunk.

Sajnos a felsorolt gyengeségek miatt az ajánlott plecsnit nem tudjuk odaítélni a Silhouette billentyűzet-egér párosának, de összességében még így is egy vállalható szettet ismertünk meg benne (ami jelenleg kb. 7700 fontiba kerül).

Vásárlás: Silhouette Wireless Deskset

Hivatalos honlap

GXT 31 Gaming mouse

A Trust GXT szériás egerei közül már volt szerencsénk egyhez korábban, amivel jó tapasztalataink voltak, és szerencsére a GXT 31-ről is hasonló jókat mondhatunk. Bár nem ez a legkényelmesebb egér, ami kezeink közt járt, fogása még így is jó volt, a masszív gumiborításnak hála pontosan tudtunk vele célozni. Az egér különlegességei közül nekünk a gyorstüzelő gomb tetszett a legjobban, ezt a lövöldözős játékokban előszeretettel használtuk. Szintén nagyon hasznosnak bizonyult a testre szabható súlytárcsa, így mindenki magának állíthatja be a kívánt súlyt, már csak a lötyögő fedőlapot sajnáljuk kicsit. A gombok rövid úton járnak, és nem csapnak vészesen nagy lármát, ezért az egérrel akár egy több órás bajnokságot is elvállalnánk. Ez az egér jó optikájának is köszönhető, mert pontosan közvetítette a gyors mozdulatokat. A mellékelt szoftver különösen hasznos volt.  Az előre beállított profiloknak, illetve az egéren található profilváltó gombnak, no meg a memóriának köszönhetően az egér gombjainak jelentését ötszörösére terjeszthetjük ki. A perifériának már csak azt róhatjuk fel, hogy merev vezetéke van, és néha kellemetlen volt, amikor rossz felé kunkorodott és beleakadt valamibe. De még eme apró hiba sem tántorított el minket a játéktól, mert a periféria ezzel együtt is jó benyomást tett ránk.

Kár lenne tagadni, hogy léteznek ennél profibb egerek, de teljesítménye alapján a GXT 31 már joggal tartózkodik a gamer mezőnyben, ár/érték arányban pedig nagyon jól teljesített, ezért csakis ajánlani tudjuk. Az egér nagyjából 8 ezer forint körüli áron lesz kapható, amikor felbukkan.

Vásárlás: GXT 31 Gaming mouse

Hivatalos honlap

GXT 33 Gaming mouse

Ami a Trust csúcsegerét illeti, egy kiegyensúlyozottan jó készüléket ismertünk meg benne. Csak egyetlen hibát tudunk neki felróni, de előbb vegyük sorra a pozitívumokat. A periféria fogása határozottan jó, még több órányi játék után sem éreztük kényelmetlennek. Továbbá az is tetszett nekünk, hogy az egéren külön profilváltó és DPI váltó gomb van, így ezeket egymástól függetlenül állíthatjuk be, az állapotról pedig színes visszajelzést is kapunk. A mellékelt szoftvert nagyon hasznosnak találtuk: a profilokkal különböző gombkiosztást menthetünk ki az egér memóriájába, a makrókkal pedig parancssorozatokat készíthetünk. Ráadásul a szoftveren belül a gyári DPI értékeket is felülírhatjuk, és később ezeket hívhatjuk elő az egér gombjával. A navigációs gombokkal és a görgető kerékkel is elégedettek voltunk, még az oldalra scrollozás sem tudta elrontani a kerék minőségét. Az egéren lévő legfontosabb (bal és jobb) gombok viszont nem méltóak egy gamer egérhez. Komolyabb bajunk nem volt velük, de használat közben olyan érzésünk volt, mintha már eleve benyomódtak volna. Igaz, hogy a gombok rövid úton járnak, de az érzékenységükön még lehetne javítani. A lézeres optika minősége viszont remek, az egér még a legapróbb mozdulatokra is jól reagált. Ráadásul a felületek közt sem válogat, még egy fényes fólián is remekül működött. Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a periféria vezetéke kellően hajlékony, mert így nem akadályozza meg a kisebb mozdulatokat sem. Természetesen ezt az egeret is testre szabhatjuk a mellékelt súlyokkal, és nem kis pozitívum, hogy ezúttal még a fedőlap sem lötyögött.

A rövid értékelésből bizonyára már kiderült, hogy a GXT 33-ról szinte csak jót mondhatunk, ami érthető, hiszen ez a cég csúcsegere. Egyetlen hibája, hogy fő gombjai nehezen nyomhatóak, ami egy hétköznapi egérnél nem egy megbocsáthatatlan hiba, de a gamer kategóriában már igen. Ez tehát az egyetlen ok, amiért nem tudjuk odaítélni neki az ajánlott jelzőt, egyébként minden más tekintetben elégedettek voltunk vele. Az egér jelenleg 10 ezer forintért kapható.

Vásárlás: GXT 33 Gaming mouse

Hivatalos honlap

A perifériákat a Trust magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

  

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward