Veszélyben lehet a Pillars of Eternity jövője

A vezető dizájner meglepően őszintén beszélt a folytatásról.

Veszélyben lehet a Pillars of Eternity jövője

A Pillars of Eternity vezető dizájnere, a legendás Josh Sawyer a minap hosszasan értekezett a sorozat jövőjével kapcsolatban. Egészen konkrétan arról van szó, hogy a Pillars of Eternity 2: Deadfire eladásai messze elmaradtak a várakozásoktól annak ellenére is, hogy a játék jó kritikákat kapott.

Mint Sawyer elmondta, nem ő dönti el, hogy készülhet-e harmadik rész, de a Deadfire alacsony eladási számai azt mutatják, hogy ha maradnak is ennél a stílusnál, alaposan fel kell rázni a formulát. "Nehéz dolog meghatározni, hogy egy folytatás pontosan miért teljesít jobban az elődjénél, főleg úgy, hogy mindkét játék jó kritikákat kapott. Talán az első rész kielégítette a meglévő közönségigényt, és nem kellett egy újabb rész? Talán a folytatás körül nem volt elég hírverés? Vagy talán az erős kritikák és a jó értékesítések ellenére a közönség valójában mégsem igazán kedvelte a játékot? Lehet, hogy mindezek kombinációjáról van szó" - írja a dizájner.

Szerinte az okok ismerete nélkül nem nagyon lehet előre lépni és bizonyos szempontból könnyebb lenne a dolguk, ha a Deadfire egy hatalmas kritikai bukta lett volna, mert akkor tudnák, hogy mit kellene rendbe tenni egy folytatásban. A játékosok ugyan kritizálták az alacsony nehézséget és a fő történetet a megjelenéskor, ami Sawyer szerint két jogos kritika, de önmagában nem magyarázza meg a hatalmas különbséget az eladási számokban.

Sawyer rámutat, hogy a harcrendszert sem lehet feltétlenül okolni: akik nem kedvelik a valós idejű harcot pause lehetőséggel azt mondják, hogy a Divinity: Original Sin 2-t kéne példának venni a teljesen körökre osztott harcrendszerével, és az a játék jelentősen jobban teljesített a kasszáknál. Ugyanakkor ott van a Pathfinder: Kingmaker, ami szintén valós idejű pause-os rendszert használ, rosszabbak a kritikái mint a Deadfire-nak, mégis jóval többen vették meg, mint az Obsidian játékát.

"Tudom, hogy akik ezt olvassák, azok közül többen biztosan meg tudják mondani, miért teljesített rosszabbul a Deadfire. De én nem vagyok ennyire magabiztos, ezért ódzkodom attól, hogy én vezessem a folytatás fejlesztését. Nem tudtam megadni az Obsidian közönségének azt, amire vágytak, és anélkül hogy érteném a problémát, csak találgatni tudnék, hogy mi lehet a megoldás" - folytatja. Sawyer szerint az is közre játszhatott a dologban, hogy a Pillars of Eternity körül még a korai Kickstarter-őrület is nagy hírverést keltett, ami persze már a folytatásnál nem volt meg.

Mindenesetre a stúdió legújabb játéka, a The Outer Worlds a kasszáknál is jól teljesít (a Take-Two szerint messze az elvárások felett), és jó kritikákat is kapott. És most, hogy a Microsoft megvásárolta az Obsidiant, az anyagi háttér is biztosított ahhoz, hogy a továbbiakban is inkább AAA-kategóriás akció-szerepjátékokon dolgozzon a stúdió a Pillars of Eternity helyett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap