Shop menü

VESA CLEARMR: ÚJ TANÚSÍTVÁNY, AMI MEGMUTATJA A TISZTA ÉS AZ ELMOSOTT PIXELEK ARÁNYÁT GYORS MOZGÁSOK ESETÉN

A ClearMR a Motion Blur nevű jelenség hatását hivatott szemléltetni. Minél kisebb a Motion Blur hatása a képi megjelenítésére, annál magasabb szintre kerülhet az adott televízió, monitor, vagy egyéb digitális kijelző.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
VESA ClearMR: Új tanúsítvány, ami megmutatja a tiszta és az elmosott pixelek arányát gyors mozgások esetén

A VESA (Video Electronics Standards Association) egy új szabványt hozott létre ClearMR néven, amelynek egyetlen fontos célja van: megmutatni, hogy gyors mozgások esetén melyik monitor képe mennyire marad tiszta, vagyis a tiszta és az elmosódott pixelek aránya hogyan alakul. Ez a szabvány igazából a válaszidőkről tájékoztató technológiák is szabványok helyét veheti át, pontosabb képet mutatva a monitor gyorsaságáról, mint a GtG és az MPRT értékek.

A szakemberek szerint ez a módszer sokkal pontosabban meg tudja mutatni a „Motion Blur”, vagyis a mozgás kapcsán jelentkező elmosódás mértékét, mint az eddigi megoldások, mind például a szürkéből szürkébe vagy a feketéből fehérbe történő „színváltáshoz” tartozó idők, amelyeket ezredmásodpercben szokás megadni. A pixelek állapotának minél gyorsabb váltását több technológiával is segítik a piaci szereplők, ilyen például az ULMB, amelynél a háttérvilágítás gyors villogtatásával érik el a kívánt hatást, de ide sorolható az Overdrive is, ahol a pixeleket „túlvezérléssel” sarkallják gyorsabb váltásra. A VESA szakemberei szerint ezek a technológiák ugyan segítenek a gyors állapotváltásban, ám sokszor negatív hatást fejthetnek ki bizonyos területekre, például a színreprodukcióra, vagy éppen a képminőségre.

Galéria megnyitása

A ClearMR szabványos tesztekkel vizsgálja az egyes digitális kijelzők teljesítményét, legyen szó LCD vagy éppen OLED panelekről. A szabványos méréssorozat részeként nagysebességű digitális fényképezőgéppel fotózzák a panelt, miközben a tesztminta mozog a kijelző egyik oldala felől a másik felé, közben pedig egy fényerősség-mérőt is alkalmaznak a minta fényerősségének ellenőrzésére. A képek alapján egy előre megalkotott kiértékelő algoritmussal elemzik a teljesítményt, végül pedig egy objektív CMR érték születik, ami a tiszta és az elmosódott pixelek arányát hivatott szemléltetni.

A teszteket szobahőmérsékleten, némi kijelző-melegedést követően végzik el, méghozzá alapértelmezett monitor-beállítások mellett, a kijelző-villogtatást pedig minden esetben kikapcsolják, hogy azonos feltételekkel indulhasson minden monitor a mérések során, egyik termék felé se lejtsen a pálya. A teszteket monitorok, televíziók, illetve különböző beépített kijelzők esetében is el tudják végezni, azaz sokféle termékkategória esetében jöhet jól a ClearMR pontszám.

Galéria megnyitása

ClearMR fronton egyébként hét szintet különböztetnek meg: ClearMR 3000, 4000, 5000, 6000, 7000, 8000 és 9000. Minél nagyobb a ClearMR mögött található szám, annál nagyobb a tiszta pixelek aránya a gyors mozgások alkalmával. Például a ClearMR 7000-es szint esetében 65-75-ször több a tiszta pixel a kijelzőn, mint az elmosódott (a közlemény szerint a 6500 és 7500 százalék közötti tartomány). Minél magasabb osztályba tartozik egy kijelző, a kép igazából annál tisztább, és a szakemberek szerint az egyes szintek közötti vizuális különbségek átlagfelhasználói szemmel nézve is kivehetőek.

A ClearMR matrica rövidesen helyet kaphat az új termékeken, sőt, igazából néhány monitor már ki is érdemelte a tanúsítványt, ahogy a fenti táblázatban is látható. Az aktuális lista itt található, a fenti kép a hírünk írásakor érvényes állapotot szemlélteti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére