Végre termelésbe állt az Intel Fab 42-es üzeme

Sokat kellett rá várni, ugyanis építése már 2013-ban befejeződött, ám berendezéssel kapcsolatos döntés nehezen született meg.

Végre termelésbe állt az Intel Fab 42-es üzeme

Az Intel örömmel újságolta el, hogy végre tömegtermelésbe állhatott a várva várt Fab 42-es gyáregység, amely Arizona területén található. Az új üzemben 10 nm-es csíkszélességet használó termékeket gyártanak majd, vagyis ez a gyáregység csatlakozik majd az Izraelben és az Oregonban található üzemekhez, amelyek szintén képesek 10 nm-es gyártástechnológiával termelni. A Fab 42 tömegtermelésbe állására elég sokat kellett várni, de végre eljött az idő arra, hogy ez az üzem is szerephez jusson.

Ennek a gyárnak elég kalandos a története, ugyanis építése még 2011 folyamán kezdődött, amikor az EUV litográfia körül elég sok volt a bizonytalanság, azaz nem lehetett tudni, hogy felé mozdul-e el a piac, vagy inkább a nagyobb átmérőjű, 450 milliméteres szilícium ostyák képviselik a jövőt. Akkoriban utóbbira tette az Intel vezetése a voksát, így a gyár képes lett volna 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostyák gyártására, 2013 folyamán el is végezték a fűtéssel és légkondicionálással kapcsolatos berendezések beszerelését. 2014-ben aztán úgy döntöttek, nem szerelik fel a Fab 42-t gyártósorokkal, ugyanis akkoriban a 14 nm-es csíkszélesség még csúcstechnológiának számított, az pedig kérdéses volt, az igények szükségessé teszik-e a gyár üzembe állítását, vagy sem.

Galéria megnyitása

2017-ben aztán úgy döntöttek, 7 milliárd dolláros tőkeberuházás keretén belül felszerelik a Fab 42-t a 7 nm-es csíkszélesség köré épülő termékek gyártásához szükséges felszereléssel, de aztán idővel kiderült, az Intelnek a 10 nm-es gyártókapacitását kellene bővítenie, így végül ennek megfelelően rendezték be az üzemet. Arról persze nem esett szó, hogy a Fab 42 képes-e 7 nm-es csíkszélességgel készülő termékek gyártására is, amelyekhez a DUV és az EUV levilágítás együttes használatára van szükség, de idővel erre is fény derülhet.

A Fab 42 jóvoltából jelentősen nagyobb gyártókapacitással gazdálkodhat az Intel 10 nm-en, mint eddig, így a Tiger Lake lapka köré épülő termékekből többféle készülhet majd, mint az Ice Lake generáció tagjaiból. Mivel ez az üzem a mega-factory hálózat részét képezi, gyártókapacitása havi 25 000 és 100 000 szilícium ostya között helyezkedhet el, pontos számot azonban nem közölte. Az viszont nem titok, hogy az Arizónában található üzemre eddig 23 milliárd amerikai dollárnál is többet költöttek, jelenleg pedig 12 000-nél is több embernek ad munkát ez az üzem az említett államban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap