Shop menü

VÉGRE KEZDI MEGKÖZELÍTENI A PANDÉMIA ELŐTTI SZINTET A GLOBÁLIS PC PIAC SZÁLLÍTÁSI MUTATÓJA

Nagy szó ez az elmúlt két esztendő lejtmenetét nézve.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Végre kezdi megközelíteni a pandémia előtti szintet a globális PC piac szállítási mutatója

A globális PC piac egy ideje gyengélkedik, a legfrissebb statisztika alapján azonban végre sikerült megközelíteni a pandémia előtti szintet, már ami a szállítási mutatót illeti. Ez mindenképpen pozitívumnak tekinthető és bizakodásra adhat okot, plusz az idén érkező újdonságok és az AI PC kategória berobbanása is segíthet a szállítási mutató további növelésében.

Az IDC elemzőitől származó adatok alapján az látszik, hogy az aktuális év első negyedévében 59,8 millió PC-t szállítottak le a piaci szereplők globális szinten, ezzel már közel kerültek a 2019 első negyedévében tapasztalt 60,5 milliós teljesítményhez, igaz, lekörözni azért még nem sikerült. A számok természetesen tartalmazzák a noteszgépeket, az asztali számítógépeket, illetve a munkaállomásokat is, viszont a sok esetben személyi számítógépnek tekintett táblagépeket nem.

Galéria megnyitása
Az 5 legnagyobb PC gyártó teljesítményét vizsgálva felemás kép tárul elénk. Az élen elhelyezkedő Lenovo az egy évvel ezelőttihez képest 7,8%-kal több PC-t szállított le az év első negyedévében, azaz 13,7 millió konfigurációra rúgott a teljesítménye. A második helyezett HP kerekítve 12 millió PC-t szállított le, ami az előző év azonos időszakában felmutatott teljesítményhez mérve 0,2%-os javulást jelent. A harmadik helyezett Dell esetében már nem beszélhetünk növekedésről, hiszen éves szinten 2,2%-kal csökkent a szállítási mutató, így az 9,3 milliós értéket képviselt.

A negyedi helyen található Apple igencsak figyelemre méltó mértékben, 14,6%-kal növelte szállítási mutatóját éves szinten, azaz 14,8 millió Mac konfigurációt szállított le. A növekedésben alighanem az M3 alapú újdonságok is segítették a céget. Az ötödik helyen holtverseny alakult ki az Acer Group és az ASUS között, ugyanis az IDC elemzői a 0,1%-on belüli különbséget holtversenyként kezeli. Az Acer Group 9,2%-os növekedést követően 3,7 millió konfigurációt szállított le az év első negyedévében, míg az ASUS 4,5%-os csökkenést produkálva csak 3,6 millió PC leszállítására volt képes ugyanabban az időszakban. A többi gyártó, akik nem fértek be a TOP 5-be, az összesítés szerint 12,6 millió PC leszállítására voltak képesek, azaz 5%-kal gyengébben teljesítettek, mint tavaly ilyenkor.

A teljes piac immár 59,8 millió PC-t szállított le, azaz éves szinten 1,5%-os növekedést produkálhatott.

A szállítási mutató alakulását nagyban befolyásolja, hogy Oroszországból több nagyvállalat is kivonult az Ukrajna ellen folytatott harc miatt, valamint Kínában sem talál gazdára annyi PC, amennyire szükség lehetne, ez pedig a kereskedelmi szankcióknak köszönhető. Azt persze érdemes megemlíteni, hogy a kereskedelmi szankciók bevezetése előtt is gyenge volt a kereslet Kínában a PC piacon, viszont ez a térség így is a legnagyobb felvevőpiaca az asztali konfigurációknak. Arról persze nincs statisztika, hogy a becsempészett PC-k forgalma hogyan alakult, hiszen érthető módon csak a hivatalos forrásból származó termékek forgalmát mérik.

A jövő így is pozitív képet fest, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az egyes üzleti felhasználók hamarabb frissítik konfigurációikat, mint azt korábban várhatták az elemzők, valamint az AI PC kategória is segíthet a számok javításában. Összességében tehát pozitív jelek mutatkoznak, az elkövetkező negyedévek folyamán pedig meglátjuk, tényleg növekedést mutatnak-e majd a számok.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére