Végre befutott a GeForce GTX 580

Ahogy azt a korábbi pletykák alapján már várhattuk, végre hivatalosan is hódító útjára indult az Nvidia legújabb zászlóshajója, a GeForce GTX 580, amely egyúttal a világ leggyorsabb egy GPU-val rendelkező videokártyája címért is versenybe száll.

Végre befutott a GeForce GTX 580

Ahogy azt a korábbi pletykák alapján már várhattuk, végre hivatalosan is hódító útjára indult az Nvidia legújabb zászlóshajója, a GeForce GTX 580, amely egyúttal a világ leggyorsabb egy GPU-val rendelkező videokártyája címért is versenybe száll.

Az új termék 40 nm-es csíkszélességgel készülő GF110-es grafikus processzor köré épül, amely 512 CUDA magot, 64 TMU-t és 48 ROP-ot tartalmaz.  A CUDA magok 16 SM tömbbe lettek szétosztva, az egyes tömbök pedig 32 CUDA magot tartalmaznak, akárcsak a GF100 esetében. A GPU 384-bites adatsín segítségével kapcsolódik az 1536 MB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához, amely 4008 MHz-es effektív órajelen ketyeg, így a maximálisan elérhető memória sávszélesség értéke 192 GB/s.

A két slotnyi helyet foglaló, hőkamrás (vapor chamber) hűtő alatt lapuló GPU 772 MHz-es órajelen ketyeg, a CUDA magok pedig 1544 MHz-en üzemelnek. A kártya TDP-je 244W-os értéket képvisel, nemsokára kiderül, hogy ez szépített érték-e. A videokártya stabil működéséhez egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazására van szükség. Az Nvidia azt ajánlja, hogy legalább 600W-os tápegységet használjunk, amennyiben GeForce GTX 580-as videokártyával ellátott rendszert építünk.

Érdekesség, hogy a GeForce GTX 580 egy dedikált teljesítmény-figyelő hardvert is tartalmaz, amely valós időben vizsgálja, hogy milyen feszültség- és áram értékek mérhetőek a hattűs-, valamint a nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón, illetve magán a PCI Express sloton, majd a rendszer ennek megfelelően beállítja a tápellátást. A funkció a videokártya driverrel együttműködve a hőmérséklet alakulását is figyeli és az Nvidia hivatalos közleménye szerint csak a kifejezetten terhelő alkalmazásoknál avatkozik be, mint amilyen a Furmark vagy az OCCT, de akkor is csak abban az esetben, ha a terhelés meghaladja a kártya TDP-jét. Amennyiben a specifikációban foglalt értékeket a rendszer túllépné, akkor a GPU órajeleket felére veszi vissza a rendszer. A funkció egyelőre végfelhasználók által nem kikapcsolható és az Nvidia állítása szerint csak a komoly terhelést jelentő ún. stressz alkalmazások esetén aktiválódik. Az Nvidia szerint a harmadik fél által készített segédprogramok még nem képesek a funkció felismerésére, így a felhasználók sem nagyon kapnak képet róla, ha az említett órajelek a funkció beavatkozása miatt csökkennének (emellett nehéz szó nélkül elmenni, szeretnénk megjegyezni, hogy ez tökéletesen alkalmas a kártya maximális fogyasztásának elrejtésére...).

Az Nvidia hivatalos közleménye szerint a friss jövevény esetenként akár 30%-kal, míg átlagosan 20%-kal lesz gyorsabb, mint a korábbi csúcskártya, azaz a GeForce GTX 480-nál, és teljesítmény/watt arány tekintetében is felülmúlja majd elődjét, méghozzá 35%-kal. Az újdonság – ugyancsak a közlemény alapján – a tesszellációra alapozó játékok esetében akár 160%-kal jobb teljesítményt is képes elérni, mint a konkurencia leggyorsabb megoldása, de DX9-es és DX10-es játékok esetén is nagyjából 62%-kal gyorsabb, mint a konkurencia leggyorsabb videokártyái. Kérdés, hogy ők mit számítanak leggyorsabb VGA-nak.

A CUDA, PhysX, SLI és 3D Vision Surround támogatással ellátott újdonság két darab DVI és egy mini HDMI videó kimenettel érkezik. Az Nvidia 499 dollárban állapította meg a GeForce GTX 580 ajánlott végfelhasználói árát. A gyártó ezúttal úgynevezett „hard launch-ot” eszközölt, ami annyit tesz, hogy a bejelentéssel egy időben már kereskedelmi forgalomban is elérhető a friss jövevény.

[bold]GeForce 262.99 WHQL: GeForce GTX 580-ra szabva

[/bold]

Az Nvidia az új csúcskártya érkezésével egy időben egy új videokártya drivert is elérhetővé tett, amely kifejezetten a GeForce GTX 580-hoz készült. A WHQL minősítéssel is ellátott meghajtóprogram tartalmazza a HD Audio driver 1.1.9.0-s változatát, valamint a PhysX rendszer szoftver 9.10.0514-es kiadását is.

A friss videokártyához passzoló driver az alábbi hivatkozások segítségével tölthető le.

[list type="unordered"]

[*]Windows XP 32-bit

[*]Windows XP 64-bit

[*]Windows Vista / Windows 7 32-bit

[*]Windows Vista / Windows 7 64-bit

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward