Shop menü

VÁZLATON A RADEON RX 7000-ES SOROZAT CSÚCSMODELLJÉNEK NYÁK LAPJA

Az új videokártya GPU-ja chipletes felépítést használhat, a +12VHPWR tápcsatlakozót viszont úgy tűnik, mellőzni fogja az AMD.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Vázlaton a Radeon RX 7000-es sorozat csúcsmodelljének NYÁK lapja

Befutott az első vázlat az AMD következő generációs Radeon RX 7000-es sorozatú csúcskártyájának nyomtatott áramköri lapjáról, amelyen már chipletes felépítéssel rendelkező RDNA 3-as grafikus processzor foglal helyet. Ettől a szériától kezdve a GPU-k szegmensében is áttér a vállalat a monolitikusról a chipletes felépítésre, amit a RYZEN, a Threadripper és az EPYC sorozat tagjainál már régóta alkalmaznak.

A chipletes GPU többféle gyártástechnológiát használat attól függően, az adott chiplet mit is tartalmaz. A számítási feladatokat végző stream egységek várhatóan a lehető legmodernebb, 5 nm-es csíkszélességgel készülhetnek majd, ezek ugyanis sokat profitálnak a csíkszélesség-fejlesztés áldásos hatásaiból, vagyis a nagyobb tranzisztorsűrűségből, illetve a jobb energiahatékonyságból. Azok a komponensek viszont, amelyeknél nem kifizetődő az N5 gyártástechnológia alkalmazása, mert nem hoz annyi előnyt, mint amennyivel drágább, már egy régebbi node-on készülhetnek, talán a 6 nm-esen, ami azért egyáltalán nem régi, hiszen nem olyan régen mutatkozott be.

Ezekben a chipletekben foglalhat helyet például a kijelző-vezérlő, a memóriavezérlő-részleg, a médiagyorsítók, illetve minden más is, ami egy GPU fedélzetén jelen szokott lenni. Ezzel a stratégiával az AMD egyébként maximalizálni próbálja az N5 gyártástechnológia kihasználtságát, amelyen nemcsak az RDNA 3-as GPU-k logikai lapkái, de a ZEN 4-es processzorok logikai lapkái is készülnek.

Galéria megnyitása

Hogy mire számíthatunk a Radeon RX 7000-es sorozat csúcsmodelljével kapcsolatban? A pletykák szerint a NAVI 31 GPU köré épülő videokártya 384-bites memória-adatsínt használhat, amelyre GDDR6-os VRAM kapcsolódhat. A vázlaton a GPU körül 12 darab GDDR6-os memóriachip látható, ezek a hírek szerint 19-21 GHz közötti effektív órajelen üzemelnek majd, és az Infinity Cache következő generációs verziója is jelen lesz a videokártyán, hogy segítsen a memória-sávszélesség hatékony kihasználásában. A GPU körül látható kis blokkok, amelyek elsőre HBM memóriachip-szendvicseknek is tűnhetnének, gyakorlatilag azok a kis chipletek, amelyekről fentebb szó volt.

A Radeon RX 7000-es sorozat tagjainál a jelek szerint még nem tér át a vállalat a +12VHPWR tápcsatlakozóra, ami 12+4 tűvel rendelkezik és maximum 600 W-nyi teljesítmény leadására képes, helyette továbbra is a szokásos PCI Express tápcsatlakozókat használják majd. A csúcsmodellnél összesen három darab nyolctűs PCIe tápcsatlakozót vethetnek be, már amennyiben az értesülések pontosak – igazából az aktuális csúcsmodell, a Radeon RX 6950 XT is pontosan ilyen tápellátással rendelkezik, már ami a PCIe tápcsatlakozókat illeti.

A videó kimenetek között ebben az esetben is HDMI és DisplayPort csatlakozókat találunk, de egy USB-C port is helyet kap a sorban, ami alighanem DisplayPort Alternate Mode támogatással érkezik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére