Vaseső esik egy óriási exobolygón

A WASP-76b katalógusjelű égitesten extrém pályája miatt egészen elképesztő az időjárás.

Vaseső esik egy óriási exobolygón

A planéta 390 fényévre található a Földtől, és egy kicsit kisebb, mint a Jupiter. A forró jupiterek közé tartozó exobolygó a Naptól való Merkúr távolságának tizedére kering saját csillagától. Az égitest az extrém közelség miatt kötött keringésű, vagyis mindig ugyanazon oldalát fordítja a központi objektum felé.

A nappali oldal így rendkívül forró, több ezerszer nagyobb mennyiségű sugárzás éri, mint a Földet. A 2400 °C-ig hevülő légkörben a vas is elpárolog, és mivel az éjszakai oldal jóval hűvösebb, a hőmérséklet-különbségből adódó szelek erre az oldalra hajtják a vastartalmú felhőket. A hidegebb oldalon pedig a fémek cseppekbe kondenzálódnak, is lehullanak a bolygóra.

A felfedezésről beszámoló svájci kutatócsoport tagjai az Európai Déli Obszervatórium VLT nevű chilei távcsövével akadtak rá a különös bolygóra. Az égitest légkörének összetételét az ESPRESSO nevű spektroszkóp segítségével tanulmányozták, amelynek ez volt az első tudományos megfigyelése. A műszert pontosan annak reményében állították üzembe, hogy eddig nem tapasztalt részletességgel szállíthat majd információkat a távoli bolygók atmoszférájáról, amit a WASP-76b kapcsán bizonyított is.

A vizsgálatok alapján a csillagát kevesebb mint két földi nap alatt megkerülő bolygó éjszakai oldalán 1000 °C-kal van „hűvösebb”, mint a nappalin. Bár az éjszakai oldal sötétsége miatt a Földről közvetlenül nem vizsgálható, ahogy bolygó korongja mentén kirajzolódó légköri sávon átsüt a csillag fénye, abból következtetni lehet az atmoszféra összetételére.

Így derült ki, hogy a légkör más forró jupiterekhez hasonlóan vasgőzt is tartalmaz, amelynek eloszlása azonban egyenlőtlen. Ahol a nappali oldal átmegy az éjszakaiba, ott jelen van a vasjel, ahol viszont az éjszakai oldal ismét nappalira vált, ott nincs nyoma a fémnek. Erre a szakértők szerint a már említett jelenség lehet a magyarázat, vagyis hogy az éjszakai oldalba való átmenet jelentős hőmérséklet-csökkenése nyomán a vas eső formájában lehullik a felszínre, és ezért nem látszanak a vasfelhők a hajnali átmeneti részen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap