Vándorló fekete lyukak és törpegalaxisok

Egy új kutatás keretében feltárt fekete lyukak nagyjából fele nem csillagrendszere közepén foglal helyet.

Vándorló fekete lyukak és törpegalaxisok

Egy amerikai kutatócsoport az univerzum korai fekete lyukainak képződését kutatja, és ennek keretében nemrégiben 13 új fekete lyukat fedeztek fel a Földtől nem egészen egymilliárd fényévre. Az újonnan detektált égitestek mindegyik törpegalaxisokban, vagyis a Tejútrendszernél legalább 100-szor kisebb tömegű csillagrendszerekben található. A Törpegalaxisok a legkisebb ismert csillagrendszerek közé tartoznak, amelyek nagytömegű fekete lyukaknak adnak otthont. A felfedezett égitestek a szakértők becslése szerint átlagosan 400 ezer naptömeget nyomhatnak.

Amy Reines, a Montanai Állami Egyetem kutatója elmondása szerint a szakértők annak reményében kívánják tanulmányozni a kérdéses galaxisokat és fekete lyukakat, hogy feltárják, a világegyetem hajnalán hogyan keletkeztek és indultak növekedésnek a hasonló égitestek és rendszerek, ahogy az évmilliárdok alatt más galaxisokkal egyesültek. A Tejútrendszer központi fekete lyuka 4,4 milliószor nehezebb a Napnál, és a hasonló méretű, vagy ennél is nagyobb égitestek a teóriák szerint kisebb fekete lyukak összeolvadásával jöhettek létre.

Reines és társai a Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) nevű rádiótávcsövet használták a munka során. A kutatás úgy zajlott, hogy a látható tartományban zajló észleléseken alapuló NASA–Sloan Atlaszból olyan, 3 milliárd naptömegnél kisebb galaxisokat választottak ki (ez nagyjából megegyezik a Nagy Magellán-felhő méretével), amelyek feltűntek a FIRST nevű, 1993–2011 közötti rádiótávcsöves égboltfelmérésen is.

Galéria megnyitása

Összesen 111 ilyen törpegalaxist találtak, és a VLA-val ezekről a korábbinál sokkal részletgazdagabb és érzékenyebb képeket készítettek. Így derült ki, hogy a vizsgált galaxisok közül 13-ban erős bizonyítéka vannak annak, hogy azokban egy aktívan táplálkozó, nagytömegű fekete lyuk foglal helyet. Érdekes módon azonban a kérdéses fekete lyukak durván fele nem galaxisa közepén található, ahogy az a nehezebb csillagrendszerekre jellemző, hanem a peremvidéken.

A kutatók szerint a fekete lyukak eltolódása annak a jele lehet, hogy az érintett törpegalaxisok már korábban is összeolvadásokon mentek át, amit a számítógépes szimulációk is támogatnak. Reines elmondása szerint az eredmények alapvetően átalakíthatják a törpegalaxisok jövőbeli vizsgálatát, hiszen az adatokból az látszik, hogy a kisebb csillagrendszerek esetében hiba lenne csak azok közepén keresni a fekete lyukat, hiszen az a korábbi galaktikus összeolvadások gravitációs hatásai nyomán gyakorlatilag bárhol lehet a galaxisban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap