Shop menü

VALÓDI FELVÉTEL VAGY GENERÁLT VIDEO? ÍME, A YOUTUBE MI CÍMKÉZÉSI RENDSZERE

Bejelente a vállalat az új funkciót, amivel meg lehet majd jelölni azokat a videókat, amik nem a valóságot mutatják be a feltöltött felvételeken.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Valódi felvétel vagy generált video? Íme, a YouTube MI címkézési rendszere

Már tavaly kiderült, hogy a YouTube rendszere jelezni fogja, ha egy videó valamilyen formában mesterséges intelligencia által generált dolgokat jelenít meg. Az új eszközt most jelentette be a cég, így a továbbiakban fokozatosan mindenkinek elérhető lesz a funkció, amivel fel tudja címkézni az MI-vel módosított vagy azzal létrehozott tartalmait.

A Creator Studio rendkívül széles eszköztárát gyarapítja az új lehetőség, és könnyedén elérhető lesz. A vállalat kiemelte, hogy ezt azért hozták létre, hogy a transzparenciát biztosítani tudják a tartalomgyártók és a nézőközönség között. A felhasználók minden videónál azonnal láthatják majd azt, hogy olyan felvétellel van dolguk, amik valamilyen formában manipuláltak, így elkerülhető például az, hogy megtévesszék az embereket, esetlegesen indokolatlan riadalmat ébresszenek másokban.

Ma már gépek által generált videók nagyon sok dolgot jelenthetnek, és nem kell mindent felbélyegezni a YouTube iránymutatása szerint. Olyan esetekben kell használni az új címkét, amikor egy videóban egy valós embert szájába olyan szavakat adnak, amiket nem ő mondott valójában, vagy egy igazi felvételt módosítottak olyan módon, ahogy az a valóságtól eltérő képet fest. De akkor is kell ezt alkalmazni, ha egy élethű jelenetet hoznak létre, miközben az teljes egészében kitalálta.

Galéria megnyitása

Nem kell az új opciót bevetni akkor, ha a felvétel teljesen egyértelműen és jól láthatóan fikció, nem valós élethelyzetet jelenít meg. Akkor sem kell ezt bevetni, ha valaki a saját hátterét módosítja modern eszközök felhasználásával, de egyéb eszközt nem vet be, és persze az animációs videókat sem kell címkézni, attól függetlenül, hogy esetleg MI-t is használnak hozzá.

Az új címke a videókon az első sorben fog megjelenni, a Shorts felvételek esetén például a megosztó neve felett lesz ez kiemelve. Rá is lehet majd nyomni, ahol plusz információ jeleníthető meg. A készítők tájékoztatást adhatnak arról, hogy milyen módon készítették a manipulált videót, hanganyagot. Ezáltal mindenki számára tiszta lehet, hogy nem a valóságot látja, hallja.

Galéria megnyitása

A legnagyobb hiányossága, illetve hátránya ennek a rendszernek a mostani formájában, hogy önbevalláson alapul. Persze a hamisított anyagokat felismerős rendszerek általában nem tudnak mindent hatékonyan kiszűrni, észlelni, de az is egészen biztos, hogy sokan lesznek majd, akik nem fogják használni a YouTube új funkcióját. Szándékosan nem fedik fel a követőik előtt, hogy ami megosztottak az nem a valóság, hanem a képzelet, illetve a generatív MI algoritmusok szüleménye.

A YouTube elhintette, hogy a jövőben ez a helyzet változni fog annyiban, hogy ha visszaéléseket tapasztal sorozatosan, abban az esetben beavatkozik majd, és szankcionálja azokat a felhasználókat, akik nem tesznek eleget a platform elvárásának.

Ebből az következik, hogy minden bizonnyal a YouTube-nak is lesz majd arra eszköze, hogy felfedezze az MI által módosított felvételeket, csak szeretné azt elérni, hogy a felhasználói maguktól döntsenek a tisztességes út választása mellett, és megszokják az önbevalláson alapuló rendszert. A visszaélések észlelése esetén a YouTube maga is elkezdheti a hanyag készítők videóinak felcímkézését.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére