Ütős lesz az AMD RDNA2 GPU architektúrája

Ahogy az RDNA a Vegához képest 50%-kal jobb wattonkénti teljesítményt hozott, úgy ezt az RDNA2 is megteszi az RDNA1-hez viszonyítva, plusz számos egyéb újítás is érkezik.

Ütős lesz az AMD RDNA2 GPU architektúrája

Az AMD a Financial Analyst Day 2020 alkalmával elég sok területtel kapcsolatban csepegtetett technikai információkat annak érdekében, hogy ne csak a befektetők és a pénzügyi szakemberek örüljenek az előadásnak, hanem a technológia iránt érdeklődők szakemberek és a felhasználók is.

Egyebek mellett szóba került a második generációs RDNA architektúra, ami a következő generációs grafikus processzorok alapját képezi. Az RDNA2 lényegében több téren is fejlődik: tovább növekszik az órajelenként végrehajtható műveletek száma (IPC), funkcionalitás terén felzárkóznak az Nvidiához, az energiahatékonyság pedig ismét elég komoly mértékben javul – pont annyira, mint amennyivel az RDNA jobbnak bizonyult a VEGA architektúránál.

Galéria megnyitása

Az aktuális RDNA architektúra már alkalmassá tette az AMD-t arra, hogy ismét ütőképes videokártyákat kínáljon a piacon, amelyek képesek versenyre kelni az Nvidia megoldásaival szemben, ám a termékpaletta még finoman szólva sem teljes, hiszen az abszolút felsőkategóriát és a csúcskategóriát az Nvidia uralja.

Apró jelek azért már utalnak arra, hogy az új AMD videokártyák és APU egységek segítenek a GPU piaci részesedés növelésében, ám ez még mindig kevés az Nvidia ellen, és idén ráadásul az Intel is előrukkol saját videokártyáival, így mindenképpen komoly fejlesztésekre lesz szükség, ha az AMD állni szeretné a sarat.

Galéria megnyitása

A jelek szerint ezek a fejlesztések meg is történtek, hiszen az RDNA2 architektúra várhatóan 50%-kal jobb teljesítmény/watt mutatóval rendelkezik majd, mint az első generációs RDNA, így a VEGA architektúrához képest még nagyobb lesz az előnye, valamint az Nvidia megoldásai ellen is hatékonyabban küzdhet.

Az új architektúra köré épülő grafikus processzorok 7 nm-es csíkszélességgel készülnek, méghozzá különböző gyártástechnológiai fejlesztésekkel karöltve, ám az AMD nem jelentette ki konkrétan, hogy ez a generáció már EUV alapokra támaszkodik.

Galéria megnyitása

A jobb teljesítmény/fogyasztás arány mellé egyéb újítások is érkeznek, ahogy azt a Microsoft Xbox Series X bejelentés alapján már sejthettük, hiszen ugyanez az architektúra jut szerephez a szóban forgó játékkonzol esetében is. Az RDNA2 alapú videokártyák ennek értelmében hardveres gyorsítást kínálnak a sugárkövetéshez (Ray Tracing), valamint Variable Rate Shading támogatással is rendelkezni fognak.

Utóbbi lényegében segít a GPU erőforrások hatékonyabb felhasználásában, vagyis azokat a területeket, amelyeknél nincs szükség maximális minőségű renderelésre (például az árnyékoknál és a nézőpontból kieső területeknél), ott alacsonyabb minőségű renderelést használnak, így a képminőség összességében nem lesz rosszabb, viszont cserébe a felszabaduló erőforrást egyéb feladatokra lehet felhasználni.

Galéria megnyitása

Az RDNA2 architektúrát használó videokártyák NAVI 2x kódnévvel ellátott grafikus processzort kapnak, ami már a 4K-s felbontás mellett történő játékot is támogatni fogja, azaz a felsőkategóriában is konkurenciát állíthat az Nvidia termékeinek. A várható teljesítménnyel kapcsolatban egyelőre nincs adat, ám mivel az új videokártyák még idén bemutatkozhatnak, később egészen biztosan ezzel a témakörrel kapcsolatban is kapunk némi információt. Az biztos, hogy a jobb energiahatékonysághoz hozzájárulnak az architektúrát érintő finomhangolások, valamint az áramköri felépítésen is változtattak egy picit, így összességében több területből adódig a javulás. Az tehát valószínűnek tűnik, hogy az aktuális Nvidia generáció ellen elég lehet az RDNA2 által kínált teljesítményelőny, az viszont óriási kérdés, mire mennek az AMD újdonságai a hamarosan megjelenő Nvidia Ampere generációval szemben.

Említés szintjén az RDNA3 architektúra is szóba került, igaz, csak annyi biztos, hogy az RDNA3 alapú termékek majd csak valamikor 2021 és 2022 között érkeznek, csíkszélesség terén pedig a 7 nm-nél fejlettebb gyártástechnológiát használnak – vagy a 6 nm-es, vagy pedig az 5 nm-es csíkszélességre eshet az AMD választása. Ám mivel a harmadik generációs RDNA technológia bemutatója még messze van, így további részletekről nem esett szó

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap