Shop menü

UTAZÁS A MÚLTBA: ŐSI GALAXISOK KÖZÖTT KALAUZOL A JWST

Egy több mint 5000 galaxist megjelenítő 3D vizualizáció demonstrálja a James Webb űrteleszkóp lélegzetelállító képességeit.
Jools _
Jools _
Utazás a múltba: ősi galaxisok között kalauzol a JWST

2022 augusztusában a szakértők közzétették a James Webb űrtávcső első mélyűri felvételét. Ezen néhány hihetetlenül ősi galaxis is látható, amelyek körülbelül 390 millió évvel az ősrobbanás után léteztek. Most a Space Telescope Science Institute látványos vizualizációban dolgozta fel ezen felvétel egy részletét, így a nézők egy szédítő utazást tehetnek az űrben, amely során 13,4 milliárd éves fényt is megpillanthatnak.

A vizualizáció elkészítéséhez felhasznált adatok a Cosmic Evolution Early Release Science Survey, azaz a CEERS adataiból származnak, amely a Webb Űrteleszkóp segítségével a korai világegyetem fényét vizsgálja. (A CEERS szakértői pár napja jelentették be a legtávolabbi aktív szupernehéz fekete lyuk felfedezését, amely az ősrobbanás után mintegy 570 millió évvel keletkezett.)

A látványos videós vizualizáció a világűr egy apró, homályos régiójára összpontosít a Göncölszekér közelében. A videó másodpercenként 200 millió fényév sebességgel repít át az űrön, gyakorlatilag visszamenve az időben, ahogy egyre ősibb galaxisok mellett húzunk el. A felvétel a Maisie galaxisánál ér véget: ez egy rózsaszínű fénypontként jelenik meg. A Maisie galaxisa (amely Steve Finkelstein, a CEERS Collaboration tagjának lányáról kapta a nevét) körülbelül 13,4 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, így ez az egyik legrégebbi galaxis, amelyet a Webb eddig látott. (A Webb tavaly az Abell 2744 galaxishalmaz peremén azonosította az eddigi legősibb ismert galaxisokat, ezek 450 millió évvel az ősrobbanás után, illetve 350 millió évvel az ősrobbanás után léteztek.)

Mivel a Webb infravörös tekintete ilyen messzire képes ellátni az űrben (és egyúttal az időben is), a távcső figyelemre méltó eszköz a csillagászok számára, akik a galaxisok fejlődésének és a csillagok születésének megértésére törekszenek. A teleszkóp máris megmutatta, hogy a galaxisok fejlődése az ősi világegyetemben is jóval összetettebb volt, mint korábban gondolták.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére