USB4 támogatást készített az Intel a Linux kernelhez

Az alig 4000 sornyi kód már felülvizsgálat alatt áll, így hónapokon belül a Linux kernel részévé válhat.

USB4 támogatást készített az Intel a Linux kernelhez

Az USB4 szabvánnyal kapcsolatban már minden tudható, hála a korábbi információknak, ám arra azért még bőven kell várni, hogy az első USB4-es támogatással ellátott konfigurációk és eszközök elárasszák az üzletek polcait. Az új szabvány támogatására természetesen már készül az iparág, jó példa erre az Intel legutóbbi munkája, amelynek keretén belül USB4 támogatást készített a Linux kernelhez.

Mivel az USB4 alapját lényegében a Thunderbolt 3 szabvány adja, így a friss támogatás elkészítése nem jelentett komoly kihívást, hiszen a Thunderbolt driver alapjait használva viszonylag gyorsan meg lehetett oldani a feladatot. A Phoronix beszámolója szerint az Intel 22 patch segítségével gondoskodott az alapvető USB4 támogatás elérhetővé tételéről. Az új szabvány támogatását alig négyezer sornyi kóddal oldották meg, ám a kódot egyelőre még nem emelték be a Linux kernelbe, hiszen felülvizsgálata és jóváhagyása jelenleg is tart.

Az aktuális támogatás még nem teljes, hiszen csak a PCIe tunneling, a DisplayPort tunneling, az USB 3.x tunneling, a P2P hálózat, illetve a firmware frissítő funkció szerepel benne, az energiamenedzsmenttel kapcsolatos funkciók még beépítésre várnak. Amennyiben minden a tervek szerint halad, a Linux kernel 5.5-ös kiadásában már szerepelhet az USB4 támogatás, erre pedig már csak néhány hónapot kell várni. Megfelelő eszközök híján ez az átlagfelhasználók számára nem egy fontos dolog, de a tesztelőknek és a gyártóknak mindenképpen jól jön, ha időben rendelkezésre állnak a megfelelő driverek, így gond nélkül lehet tesztelni a megjelenés előtt álló hardvereket.

Galéria megnyitása

Az USB4 egyébként az USB-C szabványt használja majd, csak úgy, mint a Thunderbolt 3, maximális adatátviteli sávszélessége pedig 40 Gbps lesz. Ezzel együtt természetesen a korábbi USB szabványokkal is kompatibilis lesz az újdonság, valamint az adott USB kábelek is csak azon a maximális sebességen működnek majd, amire tervezték őket. A Thunderbolt 3 támogatás opcionális lesz, vagyis attól még, hogy USB4-es port van az adott eszközön, nem lesz magától értetődő, hogy Thunderbolt 3 támogatást is kínál. Természetesen az USB Power Delivery szabvány támogatása is jelen lesz a kínálatban, így maximum 100 W-os teljesítménnyel szolgálhatják ki a portok az eszközöket, ám a 100 W az egy maximális érték, nem mindegyik eszköz és port támogatja majd. Fontos újítás lesz, hogy az USB4 portok esetében hatékonyabb lesz a sávszélesség-elosztás, így a rendszer az adott feladat igényeihez szabva biztosíthat sávszélességet – például egy monitor meghajtására, DisplayPort kommunikáción keresztül –, míg a fennmaradó sávszélességgel szabadon gazdálkodhat a rendszer, így a fájlátvitel is zökkenőmentes és gyors lehet.

Az USB4 szabvány várhatóan 2020 folyamán indulhat hódító útjára, de az aktuális szabványok helyét majd csak az elkövetkező évek során veheti át, természetesen fokozatosan, ahogy az előző generációknál már megszokhattuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap