USB-s külső hangkártya audiofileknek

Az ASUS néhány napja már bemutatott két friss hangkártyát, ám most egy újabb modell érkezett, amely USB 2.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez, műveleti erősítői pedig tetszés és ízlés szerint cserélhetőek.

USB-s külső hangkártya audiofileknek

Az audiofilek népes táborának készített külső hangkártya ütőképes fejhallgató erősítő is egyben, sőt, akár előerősítőként, fix hangerő mellett is képes üzemelni - utóbbihoz mindössze egyszerű jumperelésre van szükség. A Xonar Essence STU a nagy népszerűségnek örvendő Xonar Essence ST/STX típusú belső hangkártyák alapjaira építkezik, sőt, néhány tekintetben túl is tesz rajtuk.

Az újdonság rendkívül tiszta, minőségi hangzást kínál, amelyhez alacsony torzítás társul. A 120 dB-es jel/zaj arány mellett üzemelő külső hangkártya speciális, kiegyensúlyozott - más néven, tükrözött - nyomtatott áramköri lapi felépítést alkalmaz annak érdekében, hogy minden hangforrást pontosan reprodukálhasson, emellett az áthallás, illetve az interferencia mértékét is minimális szintre csökkenthesse. Az újdonsághoz az ASUS mérnökei piacvezető komponenseket használtak, így a Texas Instruments PCM1792A típusú DAC egysége, és a TPA6120A2-es fejhallgató erősítője is helyet kapott a fedélzeten - utóbbi akár a 600 ohmos impedanciájú, abszolút felsőkategóriás fejhallgatókkal is gond nélkül megbirkózik. A komponensek listáján az audiofil körökben elfogadott WIMA FKP2-es és Nichion Finegold kondenzátorok is jelen vannak a kiegyensúlyozott, gazdag hangzás érdekében.

Hogy a legigényesebb hallgatókat is lenyűgözhesse a cég, a repertoárba precíziós órajel-tuning, illetve aszinkron audió továbbítási technológia is bekerült. Ezek gondoskodnak a pontos, ún. jitter-mentes hangminőségről, így a zene a legtermészetesebb formájában szólal meg. Az "i"-re a pontot az ASIO audió driverek teszik fel.

Maga a Xonar Essence STU könnyen elérhető kezelőszerveket kínál, így nincs szükség a különböző audió paraméterek szoftveres módosítására. A fejhallgató erősítő esetében a fülhallgatók, amelyek jellemzően 16-32 ohmos impedanciával rendelkeznek, illetve a prémiumkategóriás fejhallgatók, amelyek már akár 600 ohmos impedanciával is érkezhetnek, egyaránt hatékonyan használhatóak. A dupla hangerőszabályzónak köszönhetően a felhasználók a fejhallgató és a hangfalak hangerejét egymástól függetlenül szabályozhatják, ami sok esetben jöhet jól. A szolgáltatások között előerősítő üzemmódot is találunk, ami jumper segítségével aktiválható: ekkor a Xonar Essence STU fix hangerő mellett üzemel, azaz a hangerő módosításához elég a végerősítő hangerőszabályzóját tekergetni.

Az új külső hangkártya sztereó RCA audió kimenetet, egy 6,3 milliméteres fejhallgató kimenetet, két digitális audió bemenetet és egy AUX bemenetet kínál. A szerkezet függőleges és vízszintes pozícióban egyaránt elhelyezhető, hála a mellékelt állványnak.

A rendszer NS-LME49720-as, illetve NS-LM4562NA típusú műveleti erősítőket kapott, amelyek igény szerint cserélhetőek. Az új külső hangkártya összesen három cserélhető műveleti erősítővel bír, így ezek igény és ízlés szerint bármikor, könnyedén más típusú megoldásokra cserélhetőek. Jó hír, hogy választható DC servo fejhallgató kimenet is rendelkezésre áll, amely aktiválás után minimalizálja a rendszer bekapcsolásakor jelentkező pattanást, ami amúgy rendkívül zavaró lehet.

Az új külső hangkártya, ami fejhallgató erősítőként is remekül helytáll, hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. A Xonar Essence STU várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward