Ürülékükkel irányítják alattvalóikat a vakondpatkány királynők

Távvezérlik a többi nőstény hormonszintjét, hogy azok gondosabb anyaként neveljék kicsinyeiket.

Ürülékükkel irányítják alattvalóikat a vakondpatkány királynők

A csupasz vakondpatkányok sok szempontból lenyűgöző lények, testméretükhöz képest elképesztően hosszú ideig élnek, szinte sosem lesznek rákosak, látszólag nem öregednek, és emlős létükre az euszociális rovarokhoz hasonló kolóniákban élnek. A kolóniákat a szaporodó királynők irányítják, és róla, illetve a következő generáció tagjainak ellátásáról dolgozók hada gondoskodik.

Ahhoz, hogy ez működjön, a királynőnek hatékonyan kell kommunikálnia alattvalóival, amit egy friss vizsgálat tanúsága szerint érdekes módon old meg: a székletével ad utasításokat. A kelet-afrikai sivatagban, ahol a vakondpatkányok őshonosak, szűkösek az erőforrások, így a kolónia tagjai mindent, köztük a fajtársaik által termelt ürüléket is megeszik, hogy maximálisan hasznosítsák a tápanyagokat, és hogy hatékonyan megosztozzanak az emésztésben kulcsszerepet játszó bélbaktériumokon.

Mindezek mellett azonban azok a dolgozók, akik a királynő közelében vannak, időről időre mást is megesznek az ürülékkel. A kolóniákban a királynő néhány kiválasztott hímmel párosodik, a többi tag pedig terméketlen marad (bár a szerepek igény szerint, például egy új kolónia alapításakor cserélődhetnek). Ez a fajta munkamegosztás azzal jár, hogy a kolónia királynőn kívüli nőstényei nevelik a kicsinyeket.

Galéria megnyitása

Feladataikról pedig a laborkísérletek alapján úgy tűnik, hogy ezek a nőstények az ürülékben található hormonális üzenetekből értesülnek. A szakértők vemhes és nem vemhes királynők ürülékét etették meg a dolgozókkal, majd megvizsgálták, hogy azok milyen mértékben reagálnak a kölykök sírására. Azok a dolgozók, amelyek a vemhes királynő ürülékéből kaptak, sokkal figyelmesebbek és gondoskodóbbak voltak, mint a másik csoport tagjai. És ugyanez volt az eredmény akkor, is amikor a nem vemhes kiránynők ürülékét ösztradiollal, egy terhességi hormonnal kezelték.

Úgy tűnik tehát, hogy az ürülékben az üzenet pontosan ez a hormon volt. És a további kísérletek arra is fényt derítettek, hogy a nőstény dolgozók hormonszintje követi a királynőét, így a kicsinyek majdani nevelői hormonálisan maguk is átesnek a vemhességen, amitől gondoskodóbb anyák lesznek. Vagyis a királynő a hormonok adásával gyakorlatilag távirányítja alattvalói hormonháztartását és ebből adódó viselkedését is.

Míg más fajok körében is előfordul, hogy a fajtársak hormonokkal kommunikálnak egymással, az meglehetősen szokatlan, hogy ezek az üzenetek a fekáliával adódnak át. A vakondpatkányok körében valószínűleg azért alakult így, mert bár az állatok szaglása kitűnő, a feromonokat kevésbé képesek érzékelni, mint az emlősök java. Illetve az is háttérben álló okok között lehet, hogy a rosszul szellőző alagutakban, ahol a kolónia él, a szagok nem mozognak úgy, hogy alkalmasak legyenek az üzenetek átadására.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap