Újra gyógyíthatatlanná válhat a tripper

A baktériumok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája egyre komolyabb problémákat okoz a gyógyászatban. A nemi úton terjedő tripper kórokozója ellen például lassacskán nem marad bevethető hatóanyag.

Újra gyógyíthatatlanná válhat a tripper

A tripper (avagy a kankó) kórokozója a legjobb úton halad afelé, hogy minden jelenleg ismert antibiotikummal szemben rezisztenssé váljon, derül ki az Egyesült Államok járványügyi hivatalának (CDC) legújabb vizsgálatából. Úgy is mondhatnánk, hogy már a Neisseria gonorrhoeae sem a régi: azok a baktériumtörzsek, amelyek jelenleg fertőznek egészen mások, mint amelyekkel az előző generációknak meg kellett küzdeniük. Sőt: a 10 évvel ezelőtti tripper-kórokozóktól is különböznek. A mikroba ugyanis jelentős változásokon ment át a legutóbbi három évtized alatt, és ezek eredményeként ellenálló vált azon antibiotikumok többségével szemben, amelyekkel korábban sikeresen lehetett kezelni a nemi érintkezéssel terjedő betegséget.

A penicillin és a tetraciklinek nagy része egyszerűen nem hatásos többé a baktérium új törzsei ellen. Ez azt jelenti, hogy napjaink tripperes betegeinek nagyon kevés opciójuk van a gyógyulásra, és a CDC szakemberei szerint az utolsó mentsvár – a cefalosporin injekció és szájon át adagolt azitromicin vagy doxiciklin kombinációjából álló kezelés – napjai is meg vannak számlálva az egyre agresszívabb, egyre gyorsabban alkalmazkodó baktériumtörzsek elleni harcban.

Egészségügyi poszter 1947-ből

A hivatal kutatói 17 amerikai város 1991−2006 közötti tripper-megbetegedésekkel kapcsolatos adatait elemezték. Ezek alapján többek közt sikerült kideríteniük, hogyan vált ellenállóvá a N. gonorrhoeae a ciproflaxinnal szemben. Ezt az antibiotikumot 2007-ben levették a tripper esetén ajánlott gyógyszerek listájáról, mivel más kutatások igazolták, hogy addigra a fertőzések 13,8 százaléka ellenállóvá vált a hatóanyaggal szemben.

Az eredményeket közzétevő tanulmány riasztó, ugyanakkor sajnos nem túlságosan meglepő képet fest a jövővel kapcsolatban. Mivel a tripperrel fertőzött betegek kezelése a rezisztencia miatt elhúzódik, hosszabb ideje van a baktériumnak arra, hogy másokat is megfertőzzön. Ennek következtében az eljövendő években növekedni fog az esetek száma. A kutatók becslése szerint a fertőzések 10 százalékos rezisztenciája 7 százalékkal növeli a megbetegedések számát. Tekintve, hogy az Egyesült Államokban jelenleg évente 820 ezer tripperes esetet diagnosztizálnak, ez 57 400 plusz megbetegedést jelent, melyek mindegyikét szintén roppant nehéz – és egyre nehezebb – lesz kezelni.

A baktérium pedig eközben folyamatosan alkalmazkodik az új körülményekhez. 2007 óta jelentősen megnövekedett azon dózis mennyisége, amely a cefalosporinból szükséges a kór megállításához. Egyelőre ezzel a hatóanyaggal szemben ellenálló baktériumtörzs az Egyesült Államokban még nem bukkant fel, de minden szakértő szerint csak idő kérdése a dolog, főleg hogy Európában és Ázsiában már találtak rezisztens mikrobákat. Más alternatíva pedig egyelőre nem létezik, a ciproflaxinnal szembeni rezisztencia pedig időközben 15 százalékra nőtt. A legyőzöttnek hitt betegség tehát jelenleg felülkeredni látszik: a baktériumok olyan sebességgel alkalmazkodnak az új kihívásokhoz, hogy a szakértők nem győzik új hatóanyagokkal kordában tartani őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward