Shop menü

ÚJFAJTA ORRSPRAY SEGÍTHET A SÚLYOS DEPRESSZIÓS BETEGEKNEK

Az Egyesült Államokban a napokban engedélyezett gyógyszer egészen másként támadja a depressziót, mint a korábbi szerek, így azoknál is hatásos lehet, akiken a jelenleg elérhető terápiák nem segítettek.
Jools _
Jools _
Újfajta orrspray segíthet a súlyos depressziós betegeknek

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet a héten engedélyezte az első gyorsan ható antidepresszánst, amely a szakértők szerint óriási változásokat hozhat a más terápiáknak ellenálló depresszió kezelésében. A Johnson & Johnson Spravato néven fogja piacra dobni a szert, amely formáját tekintve egy orrspray és egy ketaminhez hasonló hatóanyagot tartalmaz.

Bár a depresszió élettani hátterével kapcsolatban még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés, a jelenlegi szájon át szedhető antidepresszánsokat arra alapozva fejlesztették ki, hogy a klinikai depresszióban szenvedő betegekben az egészséges embereknél alacsonyabb a szerotonin nevű ingerületátviteli anyag szintje. A gyógyszerek tehát ezt igyekeznek növelni, és bár akadnak hatóanyagok, amelyek más neurotranszmitterekre is hatnak, a legtöbb kezelésnek a szerotoninszint növelése a célja.

Ha a kezelés beválik, vagyis nő a szerotoninszint, a depresszió is enyhül, vagyis még ha nem is tudjuk pontosan miért, a megközelítés működni látszik. A probléma azonban az, hogy nem mindenkinél sikerül a forgalomban lévő szerekkel elérni ezt, illetve a betegek egy része idővel hozzászokik a hatóanyagokhoz, így azok már nem tudják megemelni szerotoninszintjüket. Összességében a depresszióval diagnosztizáltak legalább egyharmadánál nem használnak a forgalomban lévő gyógyszerek.

Galéria megnyitása

Ezen a ponton lép be a képbe a ketamin, amelyet az 1960-as évekbeli felfedezését követően döntően nyugtatóként használtak, majd kisebb dózisokban hallucinogén drogként is elterjedt az alkalmazása. Az utóbbi pár évtizedben ugyanakkor egyre több bizonyítékot találtak a szakértők arra, hogy a ketamin nagyon kis dózisban alkalmas a súlyos depresszió és az öngyilkos gondolatok mérséklésére is, ráadásul egészen másként hat, mint a többi antidepresszáns.

A ketamin ugyanis a szerotonin helyett egy másik neurotranszmitterre, a glutamátra hat: a szer az úgynevezett NMDA-receptorok működését gátolja, ami pedig kihat a glutamátszintre, amely viszont a depressziós betegekben magasabb az átlagosnál. A ketamin valószínűleg ezen kívül más folyamatokat is befolyásol az agyban, amelyek szintén jótékonyan hathatnak a depresszióban szenvedőkre, de az új orrspray szempontjából a legfontosabb tény, hogy teljesen más módszerrel támadja a betegséget, mint az eddigi terápiák.

Súlyos depresszió esetén éppen ezért évek óta alkalmazzák a ketamint olyan betegeknél, akik nem reagáltak másfajta szerekre, és a hatás nagyon meggyőző volt. Az infúzió formájában beadott szer a forgalomban lévő antidepresszánsokkal ellentétben gyakran pár óra alatt hatott, ami egy öngyilkosságot fontolgató beteg esetében életmentő volt. A hatóanyagot azonban eddig csak úgynevezett indikáción túli formában alkalmazhatták az orvosok, mivel annak depresszió kezelésében való hatásosságát nem nyugtázták az illetékes hatóságok. Ez egyben nagyon meg is drágította a kezeléseket, mivel a betegbiztosítók többnyire nem támogatják a „off-label” alkalmazást.

Galéria megnyitása

Ez változott meg az FDA döntésével, az új orrsprayvel ugyanis a ketaminnel rokon eszketamin immár hivatalosan is bekerült a depresszió ellen használható szerek közé. A Spravato esetében ugyanakkor egyelőre nagyon hasonló lesz az alkalmazás köre, mint az eddigi ketaminkezeléseknél. Az orrsprayt olyanoknak írják majd fel, akik már legalább két másik antidepresszánst kipróbáltak, és hatástalannak bizonyult esetükben, és az új hatóanyag mellett egy sztenderd antidepresszánssal is kezelik őket. Az orrsprayt továbbá szoros orvosi felügyelet mellett alkalmazzák: a rendelőben, egészségügyi személyzet jelenlétében történik a beadás, és a beteget utána legalább két órán keresztül megfigyelik, mielőtt elhagyhatja az épületet.

Az elővigyázatosság oka, hogy bár a gyógyszer egy-egy adagja sokkal alacsonyabb dózisú, mint amit a ketamint drogként használók alkalmanként bevesznek, a rövid távon jelentkező mellékhatások közt ebben az esetben is megfigyeltek zavarodottságot és megemelkedett vérnyomást. A nagyobb dózisú ketaminhasználat egyéb tünetei, a hallucinációk és a disszociáció ugyanakkor nem jelentkeznek ekkora adagoknál.

Hogy az eszketamin vagy a ketamin használata végül ténylegesen elterjedhet-e a depresszió kezelésében, az a következő évek eredményeitől függ. Bár a jelenlegi álláspont szerint a Spravato alkalmazásával járó előnyök meghaladják a szer beadásával járó ismert kockázatokat – ezért is engedélyezte a szer használatát gyorsított eljárásban az FDA –, a ketamin és származékainak hosszú távú alkalmazásával kapcsolatban egyelőre nincsenek releváns eredmények, hangsúlyozzák a szakértők.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére