Újfajta ereket azonosítottak a csontokban

Végre sikerült megfejteni, hogy milyen erek kapcsolják össze a csontok felszínén és a csontok legbelső részében futó ereket.

Újfajta ereket azonosítottak a csontokban

Egy német kutatócsoport rejtett érhálózatot talált az emberi csontokban, apró erecskék olyan szövedékét, amelyet egészen mostanáig senki nem vett észre. A szakértők persze régóta tudják, hogy a csontoknak hatékony érrendszerrel kell rendelkezniük, amely révén a csontvelőben képződő vörösvérsejtek és immunsejtek gyorsan eljuthatnak a test nagyobb ereibe. Ezt a csonton belüli rendszert, amelyet azonban egészen mostanáig senki sem látott, még a gyógyászatban is kiaknázzák, egészségügyi vészhelyzet esetén ugyanis előfordul, hogy ha nem sikerül vénát találni, egyes hatóanyagokat egyenesen a csontvelőbe fecskendeznek be az ellátást végzők, és a szerek így is nagyon gyorsan eljutnak a vérbe. Most már azt is tudjuk miért.

A csontok közepén és felszínén végigvonuló erek eddig ismertek voltak a szakértők számára, azt azonban senki sem tudta, hogy ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Az újonnan felfedezett érhálózat részei kanyargós csatornákon fúrják át a hosszú csöves csontok kérgét, a felszíntől a csontvelőig hatolva.

Matthias Gunzer és kollégái először egerekben azonosították a véredényeket, amelyeket transzkortikális ereknek neveztek el. A kutatók egy etil-cinnamát nevű szerrel áttetszővé tették az állatok lábcsontjait, majd megfestették a vörösvérsejteket, és mikroszkóp alatt megnézték, hogy ezek merre járnak. A felvételeken úgy tűnt, mintha a vörösre és zöldre festett sejtek tömör csontok hatolnának át, és ahol ezt megtették, ott sikerült azonosítani az új ereket. Egyetlen egér egy sípcsontjában durván 1000 transzkortikális eret számoltak össze a tudósok. A vizsgálatok alapján a csöves csontok vérének java áthalad ezen a hálózaton: az artériás vér 80 százaléka, a vénás vér 59 százaléka a piciny, csontkérgen áthaladó ereken keresztül jut el a szerv belsejébe, majd távozik onnan.

Később aztán emberi combcsontokban is sikerült megtalálni ugyanezen ereket, amelyek azonosításához a legfejlettebb képalkotó eljárásokra volt szükség. Gunzer maga is önkéntesnek jelentkezett ehhez a szakaszhoz, és 6 órát feküdt egy 7 teslás MR-készülékben, mire sikerült olyan minőségű felvételeket készíteni lábáról, amelyen látszott az apró erekből álló hálózat. A szakértők a továbbiakban még alaposabb vizsgálatoknak akarják alávetni ezt az érrendszert, és azt is tanulmányozni kívánják, hogy a transzkortikális ereknek van-e szerep egyes csontot érintő betegségek, például a rheumatoid arthritis, a csontritkulás vagy a csontdaganatok kialakulásában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap