Újfajta DNS-t fedeztek fel

A kutatók egy eddig ismeretlen típusú, kör alakú, kromoszómán kívüli DNS molekulát azonosítottak, amely az ember és az egér sejtjeiben is megtalálható, és 200‒400 bázispár alkotja.

Újfajta DNS-t fedeztek fel

A Virginiai és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói egy eddig ismeretlen típusú, kör alakú, kromoszómán kívüli DNS molekulát azonosítottak, amely az ember és az egér sejtjeiben is megtalálható. A cirkuláris DNS-t 200‒400 bázispár alkotja. A mikroDNS névre keresztelt molekulában a bázispárok sorrendje nem ismétlődő, és általában valamelyik génnel összefüggésbe hozható. Ez arra utal, hogy a kromoszomális DNS-ben történt kisebb törlések maradványai lehetnek. A felfedezésről részletesen a Science oldalain számolnak be a kutatók.

Anindya Dutta professzor és munkatársai sikeresen szekvenálták a körkörös DNS darabjait. Úgy találták, hogy a cirkuláris bázissorok hossza nagyjából megfelel annak a hosszúságnak, amelyet egy nukleoszóma tartalmaz. Ez utóbbi a kromatin állomány legkisebb szerveződési egysége, egy nyolc hiszton molekulából álló korongra két csavarulatban egy 147 bázispárból álló DNS-lánc tekeredik rá. Két korong között egy legfeljebb 80 bázispár hosszúságú linker régió és még egy hiszton fehérje található. A mikroDNS különösen gazdag guaninban és citozinban, ehhez képest a benne található adenin és timin mennyisége sokkal kevesebb.

A cirkuláris DNS-t a kromoszomális DNS-sel is összevetették, és úgy tűnik, hogy a mikroDNS darabjai megfelelnek a kromoszómákon megfigyelt apróbb hiányoknak, úgynevezett mikrodelécióknak. Ez arra utal, hogy a mikroDNS-nek valamilyen szerepe van a DNS-javító mechanizmusokban. Nagyobb mértékű deléció során a kromoszóma egy darabja és az általa hordozott genetikai információ elvész. A kódolt információ mennyiségének és minőségének függvénye, hogy milyen következményekkel jár a deléció: a teljes tünetmentességtől a letális genetikai kórképekig húzódik a skála.

A kutatók véleménye szerint a mikroDNS a kromoszomális DNS replikációja során, esetleg a javítási folyamatok eredményeként keletkezik, de a történések pontos megismeréséhez további vizsgálatokra lesz szükség. Egyelőre azt sem tudni, hogy a körkörös DNS aktív szerepet játszik-e a folyamatokban, vagy esetleg csak a javító mechanizmusok után visszamaradt felesleges töredékekről, „sorjákról” van szó.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward