Shop menü

ÚJABB TERÜLETEN SZABADUL AZ APPLE AZ INTEL CHIPJEITŐL – AZ AMD IS HASONLÓ LÉPÉST TETT

A jelek szerint az Intel gyártmányú USB4 retimer chipeket valamiért mindkét gyártó leváltotta.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Újabb területen szabadul az Apple az Intel chipjeitől – Az AMD is hasonló lépést tett

Az Apple lecserélt egy Intel gyártmányú chipet az M2-es noteszgépeknél – Ez volt az utolsó Intel gyártmányú komponens

Az Apple 2020 novemberében kezdte függetlenedését az Inteltől, már ami a processzorpiacot illeti, ugyanis akkoriban mutatkozott be az első ARM alapokon nyugvó, házon belül kifejlesztett Apple Silicon SoC, az M1. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, már az M.2-es lapka is bemutatkozott, és a nem is oly távoli jövőben tovább bővül majd a repertoár. Ezzel egy időben az Apple a jelek szerint egyéb Intel gyártmányú komponenseket is próbál száműzni konfigurációiból, erre az iFixIt munkatársai mutattak rá az M2 SoC egységgel felvértezett legújabb MacBookok szétszedése kapcsán.

Galéria megnyitása

A beszámoló alapján úgy tűnik, az M2-es SoC egységgel szerelt Apple MacBookok immár nem az Intel JHL8040R típusú retimer chipjeit használják az USB4 és a Thunderbolt támogatás megvalósításához, hanem egy új beszállító termékét. Erről az új lapkáról sajnos nem sokat lehet tudni, ugyanis mindössze egy „U09PY3” felirat található rajta, az viszont nem derült ki, hogy mely vállalat készítette. Az Apple arról sem tett hivatalosan említést, miért került sor a cserére.

A lehetséges okok között szerepelhet egyebek mellett az, hogy az előző chippel nem voltak megelégedve, de arról is lehet szó, hogy a termék elérhetősége és/vagy árazása nem volt megfelelő. Erősen valószínű, hogy a változtatás okáról hivatalosan semmit sem fog elárulni a vállalat, hiszen lényegi jelentősége nem igazán van, az Intel számára viszont mindenképpen rossz hír, hiszen ez a lépés csökkenti a teljes árbevételét.

Az AMD is hasonló lépésre szánta el magát

Az érdekes fejleményre, csak úgy, ahogy a fenti változásra is, egy SkyJuice nevű Twitter felhasználó mutatott rá. Az AMD esetében szintén az Intel gyártmányú USB4 retimer chipet cserélték le a mérnökök, ez pedig a Rembrandt APU egységgel szerelt noteszgép-dizájnokat érinti. Az Intel chipje helyett immár egy svájci startup, a Kandou termékét használják, ami a KB8001 típusjelzést és a Matterhorn kódnevet viseli. A svájciak terméke az összes nagy SoC platformmal kompatibilis, és a hat nagy PC OEM közül öten már használják is.

Hogy mi indokolta a váltást? Ebben az esetben is előfordulhat, hogy a chipek elérhetősége, teljesítménye és/vagy árazása miatt került sor a régi lapka lecserélésére, ám azt sajnos az AMD sem árulta el, pontosan mi lapul a háttérben. Így vagy úgy, ez így együtt már érezhető bevételkiesést eredményezhet az Intel számára. Hogy ez látható lesz-e a következő pénzügyi jelentésben? Rövidesen kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére