Újabb milliárdos büntetéssel sújtja az EU a Google-t

A vállalat az AdSense esetében (is) visszaélt az erőfölényével az Európai Bizottság meglátása szerint.

Újabb milliárdos büntetéssel sújtja az EU a Google-t

Ahogy arra számítani lehetett a korábban kiszivárgott információk alapján, az Európai Bizottság ismét elmarasztalta a Google-t, és a vállalat ezúttal is milliárdos összegű megrovásban részesül. Sorozatban ez a mostani már a harmadik nagyobb összegű bírsága a vállalatnak, és lényegében mindegyiket azért kapta, mert a dominanciáját kihasználva akadályozta a piaci versenyt.

Az Európai Bizottság legfrissebb döntését Margrethe Vestager jelentette be, akinek a neve már ismerős lehet a Google ellen folyó korábbi eljárások kapcsán is. Vestager versenyügyi biztos rendkívül erős kézzel lépett fel a keresőóriással szemben, és több fronton is komolyan elmarasztalta a vállalatot a versenyellenes gyakorlatai miatt. Ezúttal a Google egészen pontosan 1 494 459 000 eurós büntetést kapott azért, mert az AdSense esetében korábban olyan feltételekkel szerződött a partnereivel, amikkel kizárta a versenyből vagy jelentős hátrányban részesítette a rivális hirdetési hálózatokat. (A hatályos törvények szerint egyébként akár 13,6 milliárd dollárra is büntethette volna az EU a Google-t, de végül ennél jóval szerényebb összeget szabott ki.)

Galéria megnyitása
Margrethe Vestager

A büntetés az AdSense egy konkrét eleméhez, az AdSense for Search szolgáltatáshoz kapcsolódik, ez volt az, amit a Google vitatható módon értékesített a partnerei számára. Az Európai Bizottság még 2016 derekán indította el azt a vizsgálatot, aminek a nyomán a mostani döntés megszületett, szóval csaknem három évig folyt a nyomozás az ügyben. Az egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy a Google visszaélt a piaci pozíciójával, és így illegális tevékenységet folytatott, hiszen amikor elindult a vizsgálat 2016-ban, a vállalat azonnal meg is szüntette az AdSense for Search esetében a korábbi gyakorlatát. Ez a termék a külsős oldalakra kihelyezett keresőmezők esetében biztosította a bevételszerzést, és a harmadik fél számára ezt nagyon szigorú megkötésekkel tette elérhetővé a cég. Az AdSense for Search még 2006-ban került bevezetésre, és egészen 2016-ig működött úgy, hogy amennyiben valaki szerette volna ezt alkalmazni, akkor a kereséseknél mindenképpen a Google reklámjait kellett előnyben részesíteni.

Galéria megnyitása

Az Európai Unió nagyon szigorú antitröszt szabályozással dolgozik, és ez ellen súlyosan vétett a Google azokkal a szerződésekkel, amiket az AdSense for Search esetében hozott kalap alá tíz éven keresztül. A vállalat eleinte még kizárólagosságot kért az üzletfeleitől, de az évek során többször is lazított a szigorú felhasználási feltételeken, hogy kevésbé tűnjön unfairnek a rendszere. Persze eközben is folyamatosan arra törekedett, hogy képes legyen ellehetetleníteni a versenytársai helyzetét. Például nem lehetett a Google hirdetéseinek a szomszédságában olyan reklám, ami nem a keresőóriástól származik, így nagyobb felületet tudott magának kisajátítani, valamint csak kedvezőtlenebb pozíciókba kerülhettek olyan reklámok, amik nem az AdSense rendszeréből származtak.

A Google a mostani büntetéssel együtt már 8,25 milliárd dollárnyi bírságot szedett össze. A vállalat 2017-ben kapta meg az első nagyobb volumenű megrovását, akkor az online vásárlási platformja miatt részesült elmarasztalásban, 2,42 milliárd eurós bírságot kapott, majd 2018 során jött az újabb nagy büntetés az Androiddal a középpontba, akkor az erőfölényének kihasználása miatt 4,34 milliárd euró megfizetésére lett kötelezve, most pedig ezekhez hozzácsapott az EU újabb 1,49 milliárd eurót.

Egyébként információink szerint eddig még egyik ügyben sem fizetett a Google, mert mindig fellebbezett, és valószínűleg ezúttal sem lesz ez másként. A döntést követően azt hangsúlyozta a vállalat, hogy fontos számára a piac egészséges működése, és több lépést is tett az elmúlt időszakban ennek érdekében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap