Újabb 90 napos haladékot kapott a Huawei, még nem lélegezhet fel

Az USA továbbra sem adja meg a teljes zöld jelzést a kínai vállalat számára, sőt, még egy kicsit be is keményített.

Újabb 90 napos haladékot kapott a Huawei, még nem lélegezhet fel

Egy ideig úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok visszavonulót fúj az Huawei korlátozásának ügyében, de most, hogy letelt a korábban kiszabott 90 napos határidő, csak egy „hosszabbítást” tudott kivívni a vállalat. És időközben még több érdekeltségét vette fel a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások sorába az USA.

Hiába haladunk előre, a Huawei ügye nem látszik tisztázódni. A vállalat talán már biztonságban érezte magát az elmúlt hetekben, de most az Egyesült Államok ismét olyan lépéseket tett, amik nem arra utalnak, hogy a gyártó nyugodtan hátradőlhet. A Huawei Technologies továbbra is tiltólistán maradt, csak újabb 90 napnyi haladékot jelentett be az amerikai fél. Ez azt jelenti, hogy 90 nap múlva érvénybe léptethetőek a május óta tervezett (elhalasztott) tiltások. Szóval minden amerikai terméktől, valamint szellemi tulajdontól megfoszthatja az Egyesült Államok a Huawei-t. És bár továbbra is csak erőfitogtatás állhat a háttérben a legtöbb vélekedés szerint, a Huawei vezetői eléggé borús hangulatban fogadták a friss híreket.

Az újabb döntés értelmében legközelebb november 19-én léphetnek életbe a Huawei ellen szóló tiltások, és a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő vállalatok névsorára újabb cégek is felkerültek. A tiltólistára vett szereplők jellemzően olyan alvállalkozások, leányvállalatok, amelyek a Huawei Technologies-hez köthetőek.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államok hivatalos indoklása szerint az újabb átmeneti halasztás hátterében az áll, hogy számos olyan kisebb vállalakozás van még jelenleg is, amelyek különböző módokon, de a kínai alakulattól függenek. Olyan cégek miatt halasztja el megint 90 nappal a Huawei kitiltását az USA, amelyek talán működésképtelenné válnának, ha ez életbe lépne, ezt pedig minden bizonnyal az amerikai polgárok sem fogadnák jól. Persze mivel eddig végig azt lehetett érezni, hogy pusztán gazdasági okok állnak az egész ügy hátterében, így a híresztelések szerint sokkal inkább arról lehet szó, hogy az amerikai fél nem akarja bedobni ezt az ütőkártyáját addig, amíg a kínai kereskedelmi megállapodás nem zárul le sikeresen.

Ahogy azt már fentebb említettük, az Egyesült Államok most az enyhülés legkisebb jelét sem mutatta, még szigorított is a korábbi intézkedésen, mert 46 újabb vállalatot vett fel a problémásnak vélt entitások sorába. És ezek mind a Huawei-hez kapcsolódnak valamilyen formán, a telekommunikációs vállalat fennhatósága alá tartoznak. Így már összesen több mint 100 olyan leányvállalatot jegyez az USA, amelyek a Huawei Technologies-hez köthetőek, és ezt külön kiemelte az Egyesült Államok a hivatalos bejelentésben.

Galéria megnyitása

A Huawei természetesen a friss fejleményekre azonnal reagált, és finoman szólva sem tűnik nyugodtnak. Az újabb vállalakozások felvételét a listára abszurdnak nevezte, a Huawei szerint ez csak politikai motiváció szülte döntés lehet, semmi több, vagyis igazságtalan hátrányos megkülönböztetés. A vállalat továbbra is csak azt tudja hangsúlyozni, hogy semmilyen tekintetben nem vét a nemzet biztonság ellen, alaptalan kockázatként kezelni. A 90 napos kiterjesztésre azt mondta a Huawei, hogy nincsen ennek különösebb jelentőség a működést illetően. Valószínűleg továbbra is ugyanúgy végzi majd a tevékenységét a kínai osztag, hogy nem különösebben vesz erről tudomást, és a vásárlók felé semmit nem mutat abból, ami a színfalak mögött történik.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a következő lépés az ügyben, de nem lenne meglepő, ha komolyabb változást ez után már tényleg csak akkor következne be a Huawei és az Egyesült Államok viszonyában, ha sikerülne értékelhető megállapodást kalap alá hoznia az USA-nak Kínával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap