Új Pro Tablet és Pro Slate táblákat mutatott be a HP

A felhozatal változatos, és nemcsak a hardverre, hanem az operációs rendszerre is értendő ez. Android és Windows egyaránt feltűnik.

Új Pro Tablet és Pro Slate táblákat mutatott be a HP

A HP olyan készülékeket mutatott most be, amelyekkel elsősorban az üzleti szférában szeretnének érvényesülni, azonban a közel féltucatnyi megoldás között akad olyan is, ami a konzumer piac figyelmét is felkeltheti. A kínálatban Android és Windows rendszert futtató masinák egyaránt felfedezhetőek, és képátló tekintetében is bőven van választási lehetőség.

HP Pro Slate 8 és Pro Slate 12

Lássuk először a Pro Slate széria 8 és 12 hüvelykes tagjait. Ezek a készülékek ugyanazt az alapot kapták meg a HP-tól, mindkettőben egy Qualcomm Snapdragon 801 chip került bevetésre. Ez a lapka itt 2,3 GHz-es frekvencián üzemelő Krait 400 magokkal áll rajthoz, a grafikus feladatokról pedig szokás szerint egy Adreno 330 hivatott gondoskodni. A rendszerek 2 GB-nyi memóriával gazdálkodhatnak majd, háttértár terén pedig 16 és 32 GB-os változatokkal lehet számolni. Van bővítési lehetőség, így egy microSD kártyával könnyedén fentebb tornászható a táblagépek kapacitása. A kapcsolati képességeiket figyelembe véve kínálnak 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0 LE modult, valamint még mobil kommunikációs modemet is, amihez egy nano-SIM slot társul. Két kamerával szolgálnak a masinák. Előre egy Full HD videóhívások és 2 megapixeles fotók készítésére alkalmas megoldás került, hátra pedig már egy 8 MPixeles egység figyel. Az Android 4.4 fut rajtuk, ami nem szerénykedik az előre telepített alkalmazásokban. Mivel vállalati termékek, az is fontos, hogy egyebek mellett támogatják az AMD TrustZone-t és a 256-bites, hardveres titkosításokat.

Az eszközök egészen pontosan 7,9 és 12,3 colos panelekkel lettek ellátva, melyek 4:3-as képarányúak. A kisebbnél lesz nagyobb a részletgazdagság, hiszen a 2048 x 1536 képpontos felbontás révén 324 PPI-s a pixelsűrűsége, míg a Pro Slate 12 csak 162 PPI-s értéket tud felmutatni (1600 x 1200). A védelmükről a HP mérnökei már a Corning legújabb üvegével, a Gorilla Glass 4-gyel gondoskodtak. A használatot mind a kettő táblagépnél megkönnyíti majd a HP Duet Pen névre hallgató érintőceruza. Ez a speciális toll a Qualcomm Snapdragon digitális ceruza technológiáján alapul. A Duet akár más fületeken is használható, és így is tudja követni a tábla, plusz cserélhető lesz a feje, így az éppen szükséges munkafolyamathoz (pl. írás vagy rajzolás) igazítható. Mindkét táblánál igazán kellemes lesz a hangzásvilág, hiszen az előlapjukra került a sztereó hangszóró páros, ráadásul a DTS Sound minősítést is rájuk sütötték a HP-nál. A Pro Slate 8 137 x 207 x 8 mm-es térfogattal és 350 grammos tömeggel büszkélkedhet, az üzemidejéről pedig egy 21 WHr-s akkumulátor gondoskodik. Ezzel szemben a Pro Slate 12 már 850 g-ot nyom és 300 x 222 x 8 milliméteres vonalak határolják, míg a színfalak mögött már egy 37 WHr-s teljesítményű telep lapul. Az előbbi 450, az utóbbi pedig 570 dollárba fog kerülni.

HP Pro Tablet 10 EE G1 és Pro Slate 10 EE G1

A dupla E betűvel fémjelzett tabletek az oktatásból vennék ki a részüket, az EE az Education Editiont rövidíti. A HP hasonló nevű újdonságai az operációs rendszereik tekintetében fognak eltérést mutatni. A Pro Tablet 10 EE G1 esetében a Binget alapértelmezett keresőként használó Windows 8.1 kapta a főszerepet, míg a Pro Slate 10 EE G1 az Android 4.4 KitKattel indul útnak. A készülékek nagyvonalakban egyforma hardveres specifikációt vonultatnak fel. Kezdésnek mindkettő IP52 védettséget élvez, tehát por káros mennyiségben nem juthat a burkolatuk alá, vízzel szemben viszont csak fröccsenés szintjén bírják a strapát, búvárkodni ne menjünk velük. A megjelenítőik 10,1 hüvelykesek, IPS technológiájúak, és 1280 x 800 képpontos a felbontásuk, ami 149 PPI-s pixelsűrűséget eredményez.

Billentyűzet is készül melléjük.

A teljesítményről az Intel Bay Trail platform gondoskodik. Elérhetőek lesznek a gépek Atom Z3735G és az Intel Z3735F chippel is, amik csak a memóriavezérlőikben térnek el egymástól. Ebből fakadóan előbbi mellett 1 GB-nyi rendszermemória bukkan majd fel, míg az utóbbit már 2 GB-tal látta el a HP, háttértár tekintetében 32 GB áll a felhasználók rendelkezésére. Az operációs rendszertől függetlenül ugyanolyan kamerákkal lettek ellátva a szerkezetek, viszont érdekes módon ilyen tekintetben is kétféle konstrukcióról lehet beszélni. Készülnek olyan kivitelek, amelyeknél előre 1,2, hátra pedig 2 megapixeles megoldás figyel, illetve olyan is, ahol már egy 2 MPixeles egység felel a videócsevegésekért, fotózásra meg már egy 5 megapixeles szolgál.

A kapcsolati képességeik között az egyetlen extra a GPS vevő, mely jól jöhet az osztálykirándulások alkalmával. Emellett van a gépek fedélzetén 2x2 MIMO Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), valamint Bluetooth 4.0 modul, ami az alacsony energiaigényű (Bluetooth LE) eszközöket is támogatja. A gumiborítás miatt eléggé robosztusak és nehezek lettek, 280 x 182 x 14,4 mm-es a térfogatuk, a súlyuk meg 850-855 gramm körül alakul. Az üzemidejükről nem beszélt a Hewlett-Packard, de az kiderült, hogy 28,5 WHr-s kapacitású akkumulátorokból nyerik az energiát. A gyártó sok kiegészítőt készít melléjük, így például tokot, érintőceruzát, billentyűzetet és töltőállomást is. Mindkettőért 350 dollárt fognak elkérni a kasszától való távozás előtt, de az oktatási intézetek kicsit olcsóbban juthatnak majd hozzá a táblákhoz: a Pro Slate 10 EE G1-nél 280 dolláros árról beszélhetünk, míg a Pro Tablet 10 EE G1 kereken 300 dollárba fáj az iskoláknak.

HP Pro Tablet 408 G1

Az újdonságok között a legolcsóbb a Pro Tablet 408 G1 lesz, azonban ennek sem kell majd szégyenkezni a képességei miatt, sőt, valójában ütőképesebb, mint a fenti páros. Ez a modell azért lesz alacsonyabb áron megszerezhető, mert nincsen speciális védelme, illetve már csak 8 hüvelykes a kijelzője. Az előlapját uraló panel 1280 x 800-as felbontással és IPS technológiával dolgozik. Mivel ez egy Pro Tablet modell, így a Windows 8.1 van rajta, abból is az ingyenesen használatba vehető verzió, ahol a Bing kapta a főszerepet. Ehhez jár egy évnyi Office 365 előfizetés is, így a Microsoft irodai szoftverei is azonnal használatba vehetőek rajta. Dupla kamerája van, ráadásul eléggé minőségi párossal állunk szemben. Előre egy 2, hátra pedig már egy 8 megapixeles megoldás került. Videózni Full HD-ben lehet majd vele.

A színfalak mögött itt egy Intel Atom Z3736F bizonyíthat, amivel viszonylag ritkán lehet összefutni. Mint a legtöbb olcsó Atom, ez is 1,33 GHz-ről indul és négymagos, azonban ha úgy alakul a helyzet, ez képes elérni akár a 2,16 GHz-es frekvenciát is az Intel Burst technológiája révén. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, ami már alapvetően elég sok dologra elegendő a Windows mellett, ha bőségesnek nem is nevezhető. A tárhelynél 32 és 64 GB-os kivitelekből lehet választani, és még bővíthető is a gépezet microSDXC memóriakártyával. Van a fedélzetén 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 LE modul, és a GPS vevő sem maradt ki a kelléktárából. Egészen barátiak lettek a fizikai jellemzői, mindössze 9 milliméterre emelkedik ki a síkból, és a tömege is csak 375 gramm. A Pro Tablet 408 G1 máris megvásárolható, kereken 300 dollártért cserébe bárki hazaviheti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward