Shop menü

ÚJ MEMÓRIAGYÁRTÓ ÜZEMET ÉPÍT A MICRON, 15 MILLIÁRD DOLLÁRBA FOG KERÜLNI

Az Amerikai Egyesült Államokban épülő gyárkomplexumnak hatalmas jelentősége lesz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új memóriagyártó üzemet épít a Micron, 15 milliárd dollárba fog kerülni

A Micron az amerikai chipipar szemszögéből nézve egy kiemelten fontos eseményen van túl, ugyanis megtartották az Idaho államban, Boise területén épülő memóriagyártó üzem alapkőletételét. A 15 milliárd dollárba kerülő üzem tervezése és építése azért kezdődhetett meg, mert az amerikai kormányzat a CHIPS and Science Act keretén belül támogatást hirdetett a félvezetőipari beruházások és a különböző tudományos beruházások terén, így pedig már vonzóbbá vált a terep a nagyvállalatok számára ahhoz, hogy jelentősebb befektetéseket eszközöljenek.

Az elmúlt időszakban a fejlettebb csíkszélességekkel dolgozó gyárak jellemzően Dél-Koreában és Tajvanon épültek, hála a TSMC és a Samsung befektetéseinek, amelyek mögé természetesen a helyi kormányzatok is beálltak, támogatásokat biztosítva a befektetők számára. Ezzel egy időben az Amerikai Egyesült Államok területén nem igazán épültek fejlett gyártástechnológiát használó üzemek, elsősorban a költségekkel kapcsolatos kihívások miatt, a Microné például két évtizeden belül az első olyan fejlett gyártástechnológiákat alkalmazó üzem, amely memórialapkák gyártását teszi lehetővé. Jelenleg a Micron szerint a globális memóriagyártásnak nagyjából 2%-át adják az amerikai üzemek, ami nem egy hatalmas részesedés.

Az alapkőletétel tehát igazából már megtörtént, ám ez a jelek szerint csak formalitás volt, a tényleges építkezés valamikor 2023 elején kezdődhet meg. Az új gyár tisztaszoba-részlegei több fázisban készülnek el, ezek berendezése valamikor 2025 környékén indulhat meg. A tervek szerint a termelés még 2025 folyamán megkezdődhet, nyilván kísérleti jelleggel és limitált teljesítménnyel, viszont a felfuttatás folyamatos lesz. A teljes kapacitás valamikor az évtized vége felé válik elérhetővé, amikor a teljes, 57542 négyzetméteres üzemi terület elkészül és elérhetővé is válik.

Az új üzem közel helyezkedik majd el a vállalat meglévő kutatási és fejlesztési központjához, ami mindenképpen előnyös. Ebbe a gyárban várhatóan akár 2000 alkalmazott is dolgozhat majd, ahogy sikerül elérni a teljes gyártókapacitást, ám a befektetés közvetetten összesen 17000 új munkahelyet teremt Idaho államon belül – ez a kiszolgáló létesítményeket, a beszállítókat, és az ellátási lánc egyéb részeit takarja. A vállalat ezzel egy időben az egyetem oktatás támogatását is fontosnak tartja, ennek érdekében különböző programokat szervez majd a térségben, főként azért, hogy az új üzemben és a kutató-fejlesztő központban elegendő létszámban dolgozhassanak magasan képzett szakemberek.

A tervek szerint 2030-ra az Amerikai Egyesült Államokban gyártott memórialapkák már nem 2%-os, hanem 40%-os globális piaci részesedéssel rendelkeznek majd, ami elég komoly előrelépést jelenthet. Ráadásul a Micronnál úgy látják, 2030-ig bezárólag a memóriaszektor teljes árbevétele a duplájára emelkedik, amelyből a vállalat is szeretne kihasítani magának egy jókora részt. A növekedést egyebek mellett olyan piaci szegmensek hozzák majd, mint a mesterséges intelligenciával dolgozó eszközök és rendszerek, az 5G-s felszerelések, az adatközpontok, illetve az autóipar.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére