Új kiadás érkezik az Apollo Lake processzorokból, mert a régi stepping hibás

Az Intel szerint az aktuális modelleknél minőséggel kapcsolatos problémák vannak, így egy új revízió készült, ami száműzi a hibát.

Új kiadás érkezik az Apollo Lake processzorokból, mert a régi stepping hibás

Az Intel egy hivatalos dokumentum keretén belül értesítette partnereit azzal kapcsolatban, hogy a Celeron és Pentium sorozatú Apollo Lake processzorok esetében változások várhatóak, ugyanis a termékek esetében gyorsabb elöregedés figyelhető meg bizonyos részegységeknél, mint amit az Intel minőséggel kapcsolatos célkitűzései megengednek. A dokumentum hírünk írásakor éppen elérhetetlen volt.

Az Apollo Lake processzorok még 2016 folyamán jelentek meg. Ezek a termékek 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, és az Intel Goldmont processzor-architektúrájára támaszkodnak. Több területen is találkozhatunk velük, hiszen a költséghatékony noteszgépekben, asztali számítógépekben, konvertibilis megoldásokban, illetve még az egybegépekben is használták őket az elmúlt évek során.

Galéria megnyitásaA vizsgálatok alapján a szóban forgó processzoroknál probléma van az LPC (Low Pin Count), az RTX (Real Time Clock), illetve az SD kártya interfésszel, ezeknél ugyanis idővel sokkal jobban romlik a jelminőség, mint amit az Intel irányelvei megengednek néhány éves szolgálat után. A probléma a Celeron N3350, J3355, J3455 és Pentium N4200-as modelljeit érinti.

Lényegében arról van szó, hogy az új processzorok még a jótállási idő előtt meghibásodhatnak, így a helyzettel mindenképpen kezdeni kell valamit. A megoldás az lesz, hogy a B1-es revízióval készülő lapkák helyét átveszi egy új, F1-es stepping, amely már mentes a fentebb említett gyengeségektől.

Hasonló hiba egyébként az Atom C2000-es és az E3800-as processzorsorozatnál is jelentkezett az elmúlt időszakban – ezeknél a termékeknél az LPC interfésszel kapcsolatos hibák okozták a bajt. A C2000-es modelleknél a meghibásodások miatt egy tartalékalapot is képeznie kellett a vállalatnak annak érdekében, hogy fedezni tudja a cserékkel kapcsolatos extra kiadásokat.

Az Apollo Lake sorozat új steppinggel készülő tagjait könnyű lesz azonosítani, hiszen minden modell típusjelzése kiegészül egy „E” betűvel, így az új processzorok a J3455E, J3355E, N3350E és N4200E neveket kapják. Az Intel arra bíztatja partnereit, mielőbb térjenek át termékeiknél az új processzorok alkalmazására, a vásárlóknak pedig arra érdemes figyelniük, hogy az adott termékben már az új, „E” jelöléssel rendelkező processzor foglaljon helyet.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a hibajelenség konkrétan mennyi processzort érint, de abból kiindulva, hogy egy új steppinggel javítja a vállalat a problémát, könnyen lehet, hogy szélesebb körű anomáliáról van szó. Hogy hasonló „gyengeség” egyéb termékcsaládoknál is előfordul-e? Idővel egészen biztosan kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap