Shop menü

ÚJ GEFORCE RTX 4090-ES CSÚCSKÁRTYÁT KÉSZÍTETT AZ ASUS – MÁR AZ IS KIDERÜLT, MI MINDEN LAPUL A HŰTŐJE ALATT

Az új videokártyával az ASUS ismét visszatér abba az elit mezőnybe, ahol korábban az EVGA K|NGP|N, az MSI Lightning, illetve a Galaxy HOF sorozatú termékei versenyeztek. Azóta persze kissé átalakult a terep...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új GeForce RTX 4090-es csúcskártyát készített az ASUS – Már az is kiderült, mi minden lapul a hűtője alatt

Az ASUS csapata egy új csúcskártya piacra dobására készül, ami a Computex 2023 alkalmával már bemutatkozott. A GeForce RTX 4090 alapokra építkező termék az ASUS szerint minden eddiginél magasabb GPU Boost átlag-órajelet alkalmaz majd, melegedő komponenseinek hűtését pedig egy kompakt folyadékhűtő szett végzi, ami három darab 120 milliméteres ventilátorral rendelkezik, ugyanis 360 milliméteres hőleadó radiátorral dolgozik. Annak érdekében, hogy a magas órajelet stabilan tartani is tudja a rendszer, természetesen válogatott grafikus processzorok kerülnek az ASUS RoG Matrix GeForce RTX 4090 fedélzetére.

Az általános tudnivalók

A RoG Matrix sorozat még régen, a RoG Matrix GeFore 9600 GT és a RoG Matrix GeForce 9800 GT modellekkel indult, a legutóbbi tag pedig a RoG Matrix GeFocre RTX 2080 Ti volt, ám a GeForce RTX 30-as sorozatban már nem kapott helyet RoG Matrix sorozatú megoldás – sajnos. A GeForce RTX 40-es családba szerencsére megint érkezik egy különleges modell, ami egyedi folyadékhűtő blokkot kap, így nemcsak a GPU-t, de a VRM-et és a memórialapkákat is folyadék alapú hűtés tartja kordában, már ami az üzemi hőfokokat illeti. A jobb hőátadás érdekében először használnak folyékony fémet hővezető pasztaként videokártyán, amelynek köszönhetően hatékonyabb lehet a hűtés. A folyékony fém alkalmazása persze nem egyszerű, ugyanis ha nem jó helyre kerül, rövidzárlatot tud okozni, mivel vezeti az áramot.

Az ASUS mérnökei éppen ezért körültekintően jártak el, a folyamat részeként a RoG laptop divízió több éves tapasztalatából is merítettek, ott ugyanis régóta használnak folyékony fémet hővezető közegként. Annak érdekében, hogy a függőleges használat is biztonságos legyen a videokártya esetében, a felületszerelt kondenzátorokat UV gyantával vonták be a GPU lapka körül, majd két további védőréteget helyeztek el a lapka és a nyomtatott áramkör között, így garantálható, hogy biztonságosan és hatékonyan működik majd a rendszer, szivárgás veszélye nélkül. A hűtés szerves részét képez a RoG MF-12S ARGB ventilátorokkal szerelt folyadékhűtő szett is, aminek köszönhetően 1000 RPM alatti ventilátor-fordulatszám mellett is valamivel 60 Celsius fok alatti üzemi hőfok érhető el a 450 W-os TGP-vel rendelkező videokártya esetében.

Galéria megnyitása

A speciális, a videokártya teljes felületét lefedő folyadékhűtő blokk jóvoltából külön külső ventilátorra sincs szükség a megfelelő hűtés eléréséhez, hiszen minden melegedő komponens hűtését ellátja a blokk. A fedélzetről az Aura Lighting sem hiányzik, ami most először van használatban ebben a kategóriában, a hátlapi hűtőlemez pedig elegáns és rozsdamentes acélból készül. Annak érdekében, hogy az összkép kellően letisztult legyen, a ventilátorok kábeleit a fő hűtőcsövek mellé rejtették, a tápellátást pedig egy 12VHPWR tápcsatlakozón keresztül biztosíthatjuk.

Extra, hogy a mérnökök a szokásos hőérzékelők mellett számos extra hőszenzort is alkalmaztak, amelyek a VRM-eknél, a tekercseknél, illetve a tápbemenetnél foglalnak helyet. Ezek adatait a GPU Tweak szoftveren keresztül lehet monitorozni, természetesen valós időben, pontosan, így egyfajta hőtérkép tárulhat a szemeink elé. Ahogy bármilyen hiba üti fel a fejét, vagy a tápkábel környékén esetleg melegedés jelei mutatkoznak, arról azonnal tudni fogunk. Az extra hőszenzorok az EVGA egyes videokártyáiról már ismerősek lehetnek, sokan szerették őket, illetve az EVGA videokártyákat is – kár, hogy a vállalat összerúgta a port az Nvidiával, és teljes mértékben hátat is fordított a videokártya-piacnak.

Az új videokártya természetesen dupla BIOS-t is kapott, a gyártás során pedig az Auto Extreme technológiát vetik be, és minőségi komponenseket használnak, így a videokártya stabilan és megbízhatóan, csúcsteljesítményen dolgozhat élettartama során.

No de mi van a hűtő alatt?

Az ASUS új csúcskártyáját Der8auer közelebbről, hűtés és hővezető paszta nélkül is megcsodálhatta, így kiderült, hogyan is épül fel a nyomtatott áramköri lap. Az újdonság egyes példányai a hírek szerint érdekes módon RoG Strix feliratokat tartalmaznak, és igazából nagyon hasonlít is a két termék nyomtatott áramköri lapja, ugyanis ebben az esetben is 24 tápfázist kínáló VRM áramkör áll rendelkezésre, ám azért bőven vannak különbségek.

Galéria megnyitása

Ahogy fentebb említettük, az ASUS mérnökei új hőszenzorokat helyeztek el a GPU és a tápáramkör különböző komponensei körül, amelyeken keresztül a firmware „észre veheti” a forró pontokat, amelyek akár úgy is létrejöhetnek, hogy nem megfelelően helyezték el a hővezető lapokat, de akár hiba jelei is lehetnek. Az Onsemi helyett itt már MPS komponensek foglalnak helyet a nyomtatott áramköri lapon, ezek viszont ugyanúgy 70 A áramra vannak hitelesítve. Extra jó hír mindazoknak, akik nem szeretik a tekercsek sírását, hogy az ASUS mérnökei újfajta tekercseket építettek be, amelyek Der8auer szerint jelentősen kevesebb zajt termelnek, mint a korábbi megoldások.

Ugyanezek a tekercsek egyébként a Strix sorozat tagjain is elérhetőek lesznek, ugyanis a hírek szerint az ASUS beszállítót váltott. Az új videokártya az extra hőérzékelők és a combos tápellátás mellett a hatékony kompakt folyadékhűtő szett és a válogatott grafikus processzorok miatt is különleges, segítségével ismét visszatér a gyártó az abszolút csúcskategóriás élmezőnybe, ahol korábban az EVGA K|NGP|N, az MSI Lightning, illetve a GALAX HOF modellekkel kellett versenyeznie. Most már az EVGA kiszállt a buliból, így csak a másik két gyártó termékei jelentenek konkurenciát az abszolút csúcson.

Az ASUS RoG Matrix GeForce RTX 4090 limitált példányszámban készül majd és valamikor az év harmadik negyedévében jelenhet meg. A várható árazásról egyelőre nem érkezett hír.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére